Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges

Vergeet lente & zomer, het asperge seizoen is mijn favoriete seizoen! Ik kocht op de markt een gigantische berg asperges en gaf ook een groot deel weer weg (want ik kon het niet allemaal alleen op) maar besloot wél nog even mijn favoriete asperge gerecht klaar te maken; bosui risotto met citroen en gegrilde asperges. Het is lekker, fris en weer eens iets anders dan de ‘traditionele wijze’ waarop witte asperges vaak gegeten worden.

Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges

Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges

Toen ik nog werkzaam was als kok, vond ik het asperge seizoen nooit zo fijn. Ik wilde zelf heel graag asperges eten maar met mij ook de rest van Nederland. Elke dag kwamen er zo’n 2 à 3 kistjes asperges binnen. Let wel; ongeschild! Als je geluk had, dan was er een leerling in de keuken en kon je dit klusje op hem (of haar) schuiven, maar vaker nog stond je het zelf te doen. Na 3 kistjes waren je handen vaak verkrampt van het vasthouden van de dunschiller.

De asperges werden verder verwerkt, ik heb vanalles voorbij zien komen; asperge soufflé, asperge salade, asperge soep en zo kan ik nog wel even doorgaan. Elke dag weer kon je asperges schillen en verder verwerken en na die paar weken was je er ook echt helemaal klaar mee. Gelukkig kan ik nu veel meer genieten van ‘het witte goud’.

Recept Afdrukken
bosui risotto met citroen en gegrilde asperges
Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 25 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges
Instructies
  1. Verwarm wat olijfolie in een pan en fruit de ui en knoflook hier in aan tot het lekker geurt.
  2. Voeg de risotto rijst toe en bak, al omscheppend, mee tot de korrels glazig zijn geworden. Blus af met witte wijn (optioneel).
  3. Laat de alcohol verdampen en zorg dat de rijstkorrels het vocht goed opgenomen hebben. Schep nu een soeplepel groentebouillon erbij, roer de risotto door en laat zachtjes pruttelen. Als het vocht volledig is opgenomen voeg je weer wat bouillon toe. Voeg de gesneden bosui toe.
  4. Als het vocht is opgenomen door de risotto rijst, schep je er weer een lepel bouillon bij. Blijf dit herhalen tot de risotto gaar is. Dit duurt zo'n 25 minuten.
  5. Verhit een grillpan en grill hierin de asperges. Ik heb ze zo'n 4 minuten per kant gegrild. Breng op smaak met zeezout.
  6. Breng de risotto op smaak met wat zwarte peper, sap en rasp van de citroen en roer de peterselie en edelgistvlokken erdoor. Als je bouillon wat flauw was, kun je de risotto verder op smaak brengen met wat zout.
  7. Serveer de risotto mét de gegrilde asperges en eventueel nog wat tuinkers.

Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

2 gedachtes op “Bosui risotto met citroen en gegrilde asperges”

    1. Geen dank! Laat maar weten wat jullie ervan vinden 😀 ik ben gek op asperges op de klassieke manier maar soms is een beetje afwisseling wel fijn 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *