Groentesoep met seitanballetjes

Vroeger, als mijn zusje en ik bij mijn Opa & Oma gingen eten, dan kregen we regelmatig groentesoep met ballen. Het was (toen al) mijn favoriete soep. Thuis kregen we vaak tomatensoep en dat was elke keer jammer, ik wilde alleen maar groentesoep. Nu zocht ik al een tijdje naar een manier om de groentesoep te veganizen. Ik kon nergens vegan groenteballetjes vinden die klein genoeg waren voor soep, soepballetjes zijn er ook niet te krijgen voor vegans en om het nu weg te laten? Nee, niet mijn ding. Dus ik maakte soepballetjes van seitan voor mijn groentesoep met seitanballetjes.

Groentesoep met seitanballetjes

Groentesoep met seitanballetjes

Ik weet niet goed waarom ik zo gek ben op deze soep. De smaak, van hoe het vroeger was, kan ik me nog helemaal voor de geest halen. Ook de soepkommen waar we het in kregen staan in mijn geheugen gegrift. Bij de soep een bruine boterham met hartig beleg en we hadden een goed vullende maaltijd. Op een goede dag kregen we zelfs lettervermicelli in deze soep, dan was het helemaal feest, maar zelfs als er ‘normale’ vermicelli in de soep zat was het enorm lekker.

Thuis aten we dus nauwelijks groentesoep, mijn zusje wilde liever tomatensoep en ik at eigenlijk alles altijd wel dus dat ook. Toen ik uiteindelijk op mezelf ging wonen maakte ik elke week wel een keer groentesoep. Mét rundvlees, soepballetjes én letter vermicelli. Maarja, hoe veganize je nu een soep waar je zo gek op bent?

Een enorme zoektocht

Na heel wat speurwerk op internet en in supermarkten besloot ik dat ik zelf maar balletjes moest maken. Ik kon nergens kant-en-klaar balletjes vinden en het vega gehakt dat te krijgen is, is allemaal niet veganistisch. Helaas.

Tarwegluten heb ik altijd wel staan en ik bedacht me dat ik daar gewoon maar iets van moest maken. Er zijn allerlei recepten voor gehaktballen van tofu of tempeh, maar ik dacht dat seitan meer geschikt zou zijn. De seitan maakte ik op smaak met alles wat ik normaal in de gehaktballen van mijn vriend doe. Daarna heb ik de balletjes gekookt in een sterke bouillon om ze vervolgens in de soep te doen. Natuurlijk smaakt het niet exact zoals de gehaktballetjes die vroeger in mijn soep zaten, maar het is een prima vervanging!

Recept Afdrukken
groentesoep met seitanballetjes
Groentesoep met seitanballetjes
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Seitanballetjes
Groentesoep
Bouillon voor de balletjes
Prep Tijd 20 minuten
Kook Tijd 60 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
Seitanballetjes
Groentesoep
Bouillon voor de balletjes
Groentesoep met seitanballetjes
Instructies
Seitan soepballetjes
  1. Meng alle droge ingrediënten in een kom en in een andere kom alle natte ingrediënten. Zorg dat je flink peper en zout toevoegt. Je wil wel graag smaakvolle balletjes.
  2. Doe dat natte ingrediënten beetje bij beetje bij de droge ingrediënten. Roer het goed door en kneed het daarna met de hand. Het vormt een bal. Zorg ervoor dat het niet te nat is, dan kun je het niet goed verwerken. Neem steeds een klein stukjes van het deeg, kneed het even en rol er een balletje van.
  3. Breng de bouillon voor de seitanballetjes aan de kook en voeg de balletjes toe. Ik heb de balletjes tussen de 30 - 45 minuten gekookt. Controleer gewoon affentoe even hoe ze er uit zien en of ze al gaar zijn.
  4. Schep de balletjes uit de bouillon en laat even uitlekken.
Groentesoep
  1. Breng het water aan de kook en voeg, als het kookt, de bouillonblokjes toe. Roer door en voeg de gesneden groenten en vermicelli toe. Breng opnieuw aan de kook en laat 10 minuten door koken.
  2. Als alles in de soep gaar is, draai je het vuur uit en voeg je de seitanballetjes toe.

Groentesoep met seitanballetjes

 

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen

2 gedachtes op “Groentesoep met seitanballetjes”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *