Vegan erwtensoep

Traditionele erwtensoep

Deze erwtensoep is een stuk minder heftig dan zijn niet-vegan broertje. Met spliterwten, prei, knolselderij en vegan worst maak je in een handomdraai een heerlijk vullende soep. De vegan rookworst en spekjes maken deze soep helemaal af.

Yields8 Servings
Prep Time15 minsCook Time1 hr 30 minsTotal Time1 hr 45 mins
 500 g spliterwten
 2 l water
 2 laurierblaadjes
 2 uien
 ½ knolselderij
 2 winterpenen
 1 prei
 2 takjes bladselderij
 2 vegan rookworsten
 1 verpakking vegan spekjes
 2 groentebouillon blokjes
 zwarte peper
1

Spoel de spliterwten goed schoon onder stromend water. Doe in een pan samen met het laurier blad, de groentebouillon blokjes en de zwarte peper. Breng het geheel aan de kook en laat zo'n 45 minuten koken.

2

In de tussentijd kun je groenten snijden. Halveer de prei en snijd deze in halve ringen. Schil de winterpenen en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de buitenkant van de knolselderij en snij deze met een scherp mes in blokjes. Snipper de ui. Snijd de takjes bladselderij fijn.

3

Voeg na 45 minuten kooktijd alle groenten toe aan de pan en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat het nog zo'n 45 minuten op laag vuur doorpruttelen. Wanneer de soep te dik word, voeg je wat extra water toe.

4

Verhit in de tussentijd een koekenpan en bak de vegan spekjes krokant. Snijd de rookworsten in dunne plakjes en zet even opzij.

5

Voeg wanneer de soep bijna klaar is (na zo'n 40 minuten) de rookworst toe aan de pan met soep. Laat het geheel nog even doorkoken en verdeel daarna over borden/kommen en garneer alles met wat van de vegan krokante spek.