Het is toch wat? De eerste warme zonnestralen laten zich voorzichtig zien en wij zitten binnen. Covid-19 is een hele happening en met social distancing, is je wereld ineens een stuk kleiner. De wandelingen die Nyjah en ik dagelijks maken die heb ik opgeschort, een frisse neus halen we op het balkon. Maar hoe kom je dan de tijd binnen door? Ik heb 10 binnenactiviteiten met een 1-jarige voor je, wie weet heb je er iets aan.

15 binnenactiviteiten met een 1-jarige

1. Avontuurlijke flessen

Neem lege flessen, voeg daar water aan toe en voeg verschillende items toe: kleurstof, glitters, kralen. Draai de dop er stevig op en laat je kindje hiermee spelen en kennis maken. Je kunt ook lege flesjes nemen en er dingen indoen als zand, gedroogde macaroni of rijst. Dit maakt een leuk geluid en zal je kindje ook wel even bezig weten te houden.

2. Luisterboekjes inspreken

Lees je kindje de boekjes voor die je hebt en terwijl je leest kun je direct de audio opnemen met je telefoon. Op deze manier maak je je eigen luisterboeken. Leuk om te bewaren en later eens terug te luisteren én makkelijk voor een rustmomentje van jou en je mini.

3. Schilderen zonder zooi

Een favoriet hier: doe een dik stuk karton of papier en smeer hier wat verf op (wij gebruiken vingerverf), doe het vervolgens in een ziploc bag en tape het vast aan het blad bij de kinderstoel (of op de salontafel of vloer). Je mini kan op deze manier lekker ‘kliederen’ zonder een gigantische bende te maken. Pro tip: Laat het opdrogen, knip het in ansicht/wens-kaart formaat en je hebt altijd een tof homemade kaartje om te versturen.

4. Muziek maken

Deze is niet voor iedereen: ga ‘muziek’ maken met je mini. Nyjah heeft bijvoorbeeld een xylofoon waar hij graag met allerhande voorwerpen op slaat, maar ook een pan, bloempot of houten stoel kun je prima gebruiken om ‘muziek’ mee te maken. Lekker herrie maken.

15 binnenactiviteiten met een 1-jarige

5. Baby danceparty

Zet je favoriete playlist aan en hou een dansfeestje met je mini! Onze playlist heeft allerlei soorten muziek er op. Van reggae tot metal en van pop tot dancehall. Lekker samen dansen door het huis met de muziek aan.

6. Creatief met karton

Heb je kartonnen dozen staan van webshop bestellingen? Hier heb ik ze in overvloed. Maak een huisje van karton waar je mini in kan spelen of maak een tunnel van karton waar doorheen gekropen kan worden.

7. Indoor zandbak

Men neme een emmer en zand, doe het zand in de emmer, voeg wat speeltjes toe en je hebt een indoor zandbak. Leuk om de zintuigen te stimuleren. Leg er wel een kleed, stuk zeil of vuilniszak onder anders kun je je hele huis straks stofzuigen (al is dat ook goed tijdverdrijf, toch?)

8. Samen ‘koken’

Nee, natuurlijk kan je 1-jarige mini niet al koken. Wat wel leuk is, is om je mini te betrekken bij wat je in de keuken doet. Schil je aardappels? Geef dan wat van de schillen om deze te ontdekken, een rauw broccoli of bloemkool roosje is ook uitermate interessant, maar een heel stuk fruit is ook iets wat goed geïnspecteerd moet worden. Weet je niet wat je kunt koken? Kijk dan eens hier.

9. Sok poppen

Iedereen heeft wel zielige single sokken die wanhopig op zoek zijn naar meer in het leven. Maak van deze sokken leuke sokpoppen (dat heb je vast op de basisschool al eens gedaan) en speel toneelstukjes voor je mini. Geef je mini ook een eigen sokpop en zie maar eens wat deze er mee doet.

10. If all else fails: kijk een fijne film

Natuurlijk kun je niet de hele dag bezig zijn met allerlei verantwoorde spelletjes, bezigheden en meer. Kruip op een rustig momentje samen op de bank en zet een leuke film aan. Ik zou aanraden natuurdocumentaires samen te kijken, maar ik trek de hoeveelheid dode dieren daar in niet (en vraag me af of dat goed is voor een mini om allemaal te zien).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *