Ik krijg nog steeds vaak de vraag hoe ik dat toch doe – goedkoop leven én vegan eten. Vandaag deel ik dus 12 tips om vegan te eten én te besparen. Op deze manier hoop ik dat ik kan laten zien dat deze lifestyle echt voor iedereen toegankelijk is. 

1. Maak je eigen eten

Natuurlijk hoef ik je niet te vertellen dat het veel duurder is om eten te bestellen. Mijn eerste tip is dus ook; beperk dat en doe het alleen als het echt niet anders kan. Wanneer je zelf je eten maakt kun je gigantisch veel besparen.

2. Eet whole foods

Deze tip zou ik zelf wat meer moeten naleven, maar hey – it’s a process. Vleesvervangers zijn vele malen duurder dan bonen, kikkererwten en linzen. Wist je dat ook dingen als zilvervlies rijst veel goedkoper zijn? Je kunt extra geld besparen als je de bonen, linzen en kikkererwten gedroogd koopt, ik doe dit tegenwoordig vaak. Ik week de hele bedoeling, kook het en vries het in in porties van 250 gram.

3. Koop groot in

Een simpele vergelijking; 400 gram zilvervliesrijst is €0,88 bij de Albert Heijn. Een kilo is €1,43 – dat is dus goedkoper. Als je bij de toko gaat kijken voor rijst in bulk ben je nóg minder geld kwijt. Net als diepvries groenten en fruit, al zijn die niet altijd groot in te kopen, daar moet je dan toch echt de juiste plek voor weten.

4. Back to basic

Makkelijke gerechten met minder ingrediënten zijn NIET saai, het is wel een stuk goedkoper om te maken. Neem bijvoorbeeld zilvervliesrijst, je bonen en een saus van (gezeefde) tomaten. Leuk het geheel op met de kruiden en specerijen die je hebt staan et voila.  Ik verzamel al mijn lekkere budget gerechten op een plek.

5. Leer van je vriezer te houden

Vries alle restjes die je hebt in, op deze manier heb je sowieso altijd iets te eten achter de hand, maar als je vaker deze restjes eet, geef je ook minder geld uit. Ik vries altijd vanalles in; van soepen tot gekookte rijst die over is en van pasta saus tot chili. Soms haal ik wat er uit om als lunch te eten, soms verwerk ik wat ingevroren chili tot een lekker soepje (al dan niet met rijst). Het is een van mijn favoriete manieren van besparen.

6. DIY

Hummus kopen in de winkel is makkelijk, maar een stuk duurder dan zelf hummus maken (van je gedroogde kikkererwten). Wanneer je wat meer tijd in de keuken staat om dingen zelf te maken, dan kun je enorm besparen. Er zijn bijvoorbeeld allerlei manieren om zelf plantaardige melk te maken, of bijvoorbeeld hummus. Maar waar je écht veel op kunt besparen is wanneer je zelf burgers maakt. Neem bijvoorbeeld dit recept champignon linzen burgers

7. Seizoensgroenten en fruit

Door elk seizoen te kijken naar wat er zoal in het seizoen te krijgen is, eet je gevarieerd én het is vele malen beter voor het milieu. Wist jij dat het beter is om groenten te eten die op een akker verbouwd zijn? In een kas gegroeide producten zijn enorm belastend voor het milieu. Daarom is het soms beter om een groente uit Spanje te eten, dan een uit Nederland.

8. Shoppen op de markt

Ook dit moet ik zelf vaker doen. Eerder ging ik elke vrijdag naar de markt voor verse groenten en fruit. Ik was dan, voor 2 personen, voor 1 week zo’n €12,50 kwijt en had dan mango’s, ananas, aardbeien, champignons, wortels, aubergines, paprika’s – de hele mikmak. Voordeel van de markt is dat je ook je eigen zakjes mee kunt nemen dus gemakkelijk plastic vrij kunt shoppen.

9. Speur folders/online aanbiedingen af

Als je goed wil besparen en slim je geld wilt uitgeven, dan doe je er goed aan om aanbiedingen in de gaten te houden. Ik speur regelmatig de website van de Albert Heijn en Hoogvliet af. Als ik de auto heb dan ook die van de Lidl en de Dirk. Ik ga dan gerust naar vier winkels om te besparen op mijn boodschappen.

10. Koop slim in

In veel winkels staan de goedkopere producten laag in de stellingen. Kijk dus wat vaker naar beneden en zoek naar het huismerk. A-merken kosten veel geld en zijn in de praktijk vaak hetzelfde. Koop van verse producten niet meer dan je nodig hebt, alles wat je weggooid is geld wat je ook anders had kunnen besteden. Wanneer een van de producten die je veel gebruikt, in de aanbieding is, koop er dan meer van (zoals bijvoorbeeld de Vivera voor €1,- die de Coop 2 keer per jaar heeft) of bij blikken groenten, etc.

11. Diepvries groenten en fruit

Ik koop vaak groenten en fruit uit de diepvries. Mango uit de vriezer is goedkoper dan de verse mango en vaak nog lekkerder ook. Deze groenten en fruit worden ingevroren als ze op hun best zijn, dus dat is best een win-win toch?

12. Besparen op drankjes

Ik drink veel water. Soms haal ik een blikje cola of red bull voor mezelf, maar over het algemeen leef ik op water. Hierdoor bespaar ik veel geld want frisdrank en andere dingen kosten natuurlijk ook wat.

Pin dit artikel op Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *