Vandaag deel ik 17 manieren om te besparen op je boodschappen. Het leven word steeds duurder en met een aantal simpele tips kun je bergen met geld besparen. Ik ben benieuwd wat jij zoal doet om te besparen, laat je een reactie achter met jou tips?

17 manieren om te besparen op je boodschappen

Voordat je naar de winkel gaat

Check je budget

Ik werk elke maand met een vast budget en mag van mezelf €200,- aan boodschappen uitgeven. Ik schrijf dit netjes in een bestand op en houd elke keer als ik boodschappen doe bij wat ik heb uitgegeven. Bereken voordat je gaat hoeveel je ongeveer nodig gaat hebben voor je boodschappen en neem alleen dit bedrag mee.

Check je voorraad

Om te voorkomen dat je dubbele producten koopt, is het slim om je keukenkastjes, koelkast en vriezer na te lopen. Op die manier weet je wat er in huis is en dus ook wat je eventueel nog bij moet halen.

Check de aanbiedingen

Ik winkel bij de Albert Heijn en Hoogvliet, deze zitten hier om de hoek en zijn prima bereikbaar. Voordat ik boodschappen doe controleer ik wat bij welke winkel in de aanbieding is en daarop baseer ik dan mijn boodschappen en maaltijden.

Plan je maaltijden

Voordat ik naar de winkel ga schrijf ik op wat ik ga eten en wat ik daarvoor nodig denk te hebben. Ook check ik dan wat er al in huis is en wat ik nog bij moet halen. Om het jezelf makkelijk te maken zou je eens een van mijn mealplanners kunnen proberen.

Maak een lijstje

Als je al je maaltijden hebt uitgewerkt voor de week kun je een lijstje maken aan de hand van je recepten/planning. Terwijl ik een lijstje maak schrijf ik altijd de prijs van de producten er bij, op die manier kan ik snel berekenen hoeveel geld ik nodig ga hebben.

Ga minder vaak naar de winkel

Hoe vaker je naar de winkel gaat, hoe meer geld je uitgeeft. Ik probeer zelf zo min mogelijk geld aan eten uit te geven, maar als ik elke dag in de winkel kom, tik ik makkelijk de €100,- per week aan. Ik probeer de supermarktbezoekjes dus te beperken tot 2 a 3 keer per week. Ik neem dan ook bijvoorbeeld maar €15,- mee, op die manier heb ik ook geen geld om impulsaankopen te doen.

Eet iets voordat je gaat

Het klinkt stom, maar werkt echt: ga niet met trek boodschappen doen. Als ik naar de winkel ga met trek dan kom ik geheid thuis met kaiserbroodjes, vegan kaas en vleeswaren en nog chips ook. Zorg voor een gevulde maag en je kunt je focussen op je lijstje in plaats van op al dat lekkers.

17 manieren om te besparen op je boodschappen

In de winkel

Koop producten van B-merken

Is er een goede aanbieding met een A-merk wat je fijn vind? Koop het dan ook vooral, maar verder: koop lekker de b-merken. Veel b-merken komen uit exact dezelfde fabriek als de A-merken, alleen door de naam die eraan verbonden is betaal je soms het dubbele.

Koop geen producten op ooghoogte

De producten die op ooghoogte staan zijn vaak de duurste producten. Kijk in plaats daarvan laag bij de grond, hoe lager je kijkt, hoe goedkoper de producten zijn. Ja, dit is in vrijwel elke supermarkt zo.

Reken terwijl je shopt

Je kunt een handscanner nemen en alles direct bliepen en inpakken, of je pakt de calculator van je telefoon en rekent op die manier mee. Als je binnen budget wilt blijven is het belangrijk om te blijven rekenen en bewust te zijn van wat je allemaal je wagentje/mandje/tas in gooit.

Koop groot in

Een kilo zak rijst is in verhouding goedkoper dan een verpakking van 400 gram. Rijst en pasta gaan altijd op en zijn eindeloos houdbaar, dit soort items kun je dus met gemak groot inkopen.

Haal zo min mogelijk voorbewerkte producten

Ja, soms ben ik ook te lui om zelf penen en uien te snijden voor mijn hutspot. Maar echt, het is zoveel goedkoper om geen voorgesneden producten te halen. Ja, het kost iets meer werk als je in de keuken staat, maar je kunt vele euro’s besparen door zelf het hak en snijwerk te doen.

Hou je aan het lijstje

Het lijkt makkelijk maar dat is het niet: houd je aan wat er op je lijstje staat. Ja, chips is lekker en fijn om te eten, maar als dat niet op je lijstje staat, negeer het dan.

Koop niet meer dan je nodig hebt

Dit is misschien wat tegenstrijdig nu ik net zei dat je kunt besparen als je groot inkoopt, maar het is toch net even anders. Koop niet meer dan je nodig hebt, het is misschien aantrekkelijk om 2 zakken paprikamix te halen (omdat ze in de aanbieding zijn), maar als je nauwelijks paprika’s eet en er maar een enkele maaltijd mee gaat maken, dan gooi je letterlijk geld weg.

17 manieren om te besparen op je boodschappen

Na het winkelen

Bewaar de producten op de juiste manier

Wanneer je thuis komt en je boodschappen uitpakt, is het zaak deze op de juiste manier op te bergen. Fruit kan op de fruitschaal, groenten in de groentela, etc. Door producten op de juiste manier te bewaren, blijven ze langer goed. Hoe langer je het goed houd, hoe minder je hoeft weg te gooien.

Prep maaltijden

Heb je nog verdwaalde verse groenten in de koelkast liggen en weet je niet goed wat je er mee moet? Prep wat maaltijden! Maak een pastasaus, chili sin carne of wat je maar kunt bedenken. Je kunt dit gemakkelijk invriezen en dan heb je weer een voorraadje. Je verspild op deze manier geen producten die nog prima verwerkt kunnen worden.

Update je budget

Ga zitten en update je budget. Zoals ik in het begin al zei houd ik precies bij wat ik uitgeef aan eten en drinken, dus na het boodschappen doen schrijf ik op in mijn boekje hoeveel er van het budget af is gegaan. Op die manier houd ik overzicht en weet ik hoeveel ik nog te besteden heb.

Pin dit artikel op Pinterest

Eén reactie

  1. Wat een handige tips zitten hier tussen vooral ooghoogte nooit aan gedacht trouwens. Van B merken komen vaak uit dezelfde fabriek weet ik uit ervaring en doen echt niet onder voor a merk tegenwoordig , alleen Coca Cola blijft voor mij helaas nog onvangbaar.

    Mvg Elmer

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *