Veganwifey.com

Nu ik moeder van twee mini’s ben, besef ik me pas écht hoe belangrijk een goede nachtrust is. Ik schreef niet lang terug een artikel over hoe je beter kunt slapen als moeder, maar ik heb vandaag ook 5 tips voor een betere nachtrust. Functioneren op onvoldoende slaap is nagenoeg onmogelijk dus hoe fijner de nacht, hoe beter je dag.

Creëer een fijn bedtijd ritueel

Bij kindjes hameren ze er op, maar ik vergeet zelf ook weleens dat een ritueel fijn is, ook voor mijzelf. Er zijn verschillende dingen die onderdeel kunnen zijn van je vaste ritueel, time to unwind!

 • Neem een lekker warme bad of douche. Ik smeer mezelf graag in met lavendelolie, lavendel heeft een rustgevende werking en kan helpen met ontspannen de nacht in gaan.
 • Pak pen en papier en schrijf! Schrijf over je dag, maak een to-do list voor de dag erna of houd een lijstje bij met 3 dingen waarvoor je dankbaar bent.
 • Luister rustgevende muziek. Voor de mini hebben we vaak white noise aan staan en dat is heel lekker, maar een ‘sleeptime’ playlist op Spotify is ook echt heel fijn.
 • Doe een rondje yoga of mediteer! Op Youtube zijn er veel oefeningen te vinden maar je kunt ook via verschillende apps aan de slag.
 • Kruidenthee! Kamille heeft een kalmerende werking, maar ook de sleepy time thee van Celestial Seasonings is fijn om de dag mee af te sluiten.
5 tips voor een betere nachtrust
Photo by Jopeel Quimpo on Unsplash

Maak een rustige plek van je slaapkamer

Het is makkelijk om een televisie op je kamer te zetten en zo de hele avond in bed te hangen met de televisie aan. Maar trust me on this: de slaapkamer moet enkel voor slapen en seks zijn. Dus niet nog ‘effe’ werken op de laptop, een serie kijken in bed, etc. Probeer zo min mogelijk afleiding in je slaapkamer te hebben. Zorg ervoor dat het jou fijne plekje is. Hoe je dit bijvoorbeeld doet?

 • Zorg voor een rustige inrichting met zachte kleuren.
 • Neem verduisterende (rol)gordijnen zodat het écht donker is als je wil slapen.
 • Diffuse essentiële oliën voordat je gaat slapen. Hier is ‘ie weer: lavendel werkt enorm rustgevend.
 • Let op de temperatuur in je slaapkamer, in een koele kamer slaap je beter. Neem eventueel een ventilator als je kamer erg warm is.
 • Maak je kamer mooi met bijv. hippe dekbedovertrekken, een mooie kleur op de muur, meubels waar je blij van wordt.
 • Zet een zoutlamp neer. Is misschien zweverig, maar dat licht is echt heerlijk fijn en zacht.
5 tips voor een betere nachtrust
Met een dreumes die óók in bed slaapt is mijn nachtrust niet altijd optimaal. Dus zorgen voor een goede slaaphygiëne is extra belangrijk.

Upgrade je matras en beddengoed

Het is natuurlijk altijd belangrijk om een goed matras te hebben, voor je nek en rug – maar ook voor je nachtrust. Er zijn allerlei soorten matrassen dus neem er een die bij je slaaphouding en lichaamsgewicht past. Tegenwoordig wordt er aangeraden om ongeveer om de 5 jaar je matras te vervangen. Dat lijkt misschien veel, maar je kunt tegenwoordig ook een matras abbonement afsluiten zodat je maandelijks een klein bedrag betaald, en toch goed slaapt.

Ikzelf heb veel last van allergieën, vooral huisstofmijt en dat gaat ook in beddengoed zitten. Mijn ervaring is dat wanneer je wil bezuinigen op beddengoed, dit negatief uitpakt. In mijn geval: meer last van allergieën. Nu slaap ik al enige tijd onder het geweldige beddengoed van Snurk. Sinds ik hier onder lig heb ik zelf veel minder last van mijn allergieën, vanaf nu bespaar ik niet meer op beddengoed.

Pro tip: de kwaliteit van je matras & beddengoed zijn belangrijker dan de prijs.

Geen schermtijd voordat je gaat slapen

Mobiele telefoons zijn zó fijn, maar je staat eigenlijk altijd ‘aan’. Je scrollt zo uren op the gram en informatie blijft tot je komen via dat handige apparaatje. Zeg ik nu dat je telefoon helemaal uit moet? Nee. Gebruik vooral de wekkers op je mobiel, maar probeer ongeveer 1 uur voordat je gaat slapen je telefoon weg te leggen.

You’re gonna hate me for this one: maar ja, ook de televisie kun je beter uit laten. Ik weet dat het aantrekkelijk is om lekker op de bank te hangen in pyjama en naar bed te gaan als je serie afgelopen is, maar het is écht beter als je hier ook op let. Overigens schrijf ik dit stuk om 21.30 ’s avonds en wil ik over een half uur naar bed, dus ikzelf kan me er ook niet (altijd) aan houden.

 

 

Let op je gezondheid en voeding

Iedereen weet natuurlijk dat het niet verstandig is om 20 minuten voor je gaat slapen een espresso te drinken, maar er zijn meer dingen waar je op kunt letten zodat je een betere nachtrust krijgt.

 • Beweeg voldoende. Ik ben een sucker, ik doe dit lang niet altijd, maar probeer toch elke dag te wandelen. Zeker met de lockdown that’s been going on, is het belangrijk om regelmatig even te bewegen. Het doet echt wonderen voor je nachtrust.
 • Eten is belangrijk en fijn. Koffie nemen vlak voordat je wil slapen? Niet zo slim natuurlijk. Maar wist je dat eten met veel suikers ook een negatieve invloed heeft op je slaappatroon? Ik zeg niet dat je nu cold turkey moet stoppen met suikers en junkfood, maar er op letten is een beginnetje natuurlijk.
 • Mental health – dit is een lastige want eerlijk? Als je struggled is dit niet altijd zo snel opgelost en je kunt behoorlijk wakker liggen van kopzorgen. Zoek hulp wanneer je dit nodig acht en verder kan het enorm opluchten om te schrijven voordat je je bed in duikt.
 • Een te kort aan magnesium kan ook er voor zorgen dat je niet goed slaapt, een magnesium supplement kan ook perfect helpen om een betere nacht te hebben.

Pro tip: Sinds ik CBD gebruik ervaar ik meer rust en slaap ik beter

Pin dit artikel op Pinterest

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Meer lezen?

Veganwifey

Vegan mealplans & content over ouderschap, food en lifestyle door Joyce de Vries.