De gemiddelde vrouw gebruikt in haar leven dertienduizend producten tijdens de menstruatie. Dat is zo’n 600 kilo, niet recyclebaar afval. Bizar toch? Ik zet vandaag vijf zero-waste menstruatie producten voor je op een rij zodat je eventueel andere opties kunt overwegen. Zero-waste menstrueren was nog nooit zo makkelijk!
Zero-waste menstrueren
Wegwerpproducten voor je menstruatie zijn niet enkel schadel voor het milieu, maar er zitten ook schadelijke stoffen in deze producten verwerkt. Je verwacht het misschien niet maar er kan zomaar chloor of een ander bleekmiddel in je tampon of maandverband zitten. Geen producten die je op zo’n kwetsbare lichaamsplek wil gebruiken toch?
Menstruatiecup
De cups zijn allemaal hypo-allergeen, te koop in verschillende maten en er zijn vele verschillende merken. Een cup kun je gemiddeld 12 uur dragen, afhankelijk van hoe zwaar je menstruatie is. Wanneer je je cup te lang draagt, kun je, net als bij het langdurig dragen van een tampon, TSS krijgen.
Fun fact: 1 menstruatiecup gaat gemiddeld 2 jaar mee. Dit betekend dat je hiermee gemiddeld 528 maandverbandjes of tampons bespaard! De OrganiCup is zelfs aangesloten bij The Vegan Society, dus dan ben je goed voor je lijf, de planeet én de dieren.
Wasbaar maandverband
Wasbaar maandverband is bezig aan een opmars! Op social media zie je steeds meer mensen die hun liefde voor dit product delen. En waarom dan? Nou het is een product wat gemiddeld 3 tot 4 jaar meegaat, gemaakt is van katoen, bamboe of hennep en het is volledig wasbaar en komt in leuke printjes en kleuren. Er is een keur aan soorten verkrijgbaar; inlegkruisjes, wasbare kraamverbanden, maandverbandjes voor lichte dagen, voor de nacht – ga zo maar door. Sommige varianten zijn voorzien van een laagje PUL, dit voorkomt doorlekken. Voordelen? Deze producten gaan gemiddeld 3 tot 4 jaar mee.
Period Panties
Waaraan herken je period panties? Als het goed is herken je ze niet! Deze onderbroeken lijken gewoon op een normale onderbroek en ze zijn er dan ook in allerlei varianten; shorts, hipsters, brazilians, strings – je kan in elke variant wel een menstruatie variant vinden.
Er zijn fabrikanten die claimen dat dit ondergoed extra support geeft, vergelijkbaar met corrigerende ondergoed. Door deze support schijnt het mogelijk zelfs te helpen tegen kramp en een opgeblazen gevoel.
Dan nog een tipje: test het absorbatievermogen voordat je een dag er op uit gaat met enkel zo’n onderbroek. In sommige gevallen (op heftige dagen bijvoorbeeld) is inzet van bijvoorbeeld een wasbaar maandverbandje of tampon essentieel.
Wasbare tampons
Wasbare tampons zijn een duurzaam alternatief voor de oude bekende wegwerp tampon. Deze tampons worden gemaakt van biologisch katoen, bij het ontwikkelen worden geen schadelijke stoffen gebruikt. Door het gebruik van wasbare tampons (in tegenstelling tot de wegwerp variant) heb je minder kans op schimmelinfecties en veel vrouwen ervaren minder buikkrampen.
De wasbare tampon is een lapje biologisch katoen, deze rol je strak op en je sluit deze met het vastgezette touwtje. Daarna kun je hem inbrengen als een ‘normale’ tampon. Een wasbare tampon moet, net als een wegwerp tampon, om de 4 uur vervangen om TSS te voorkomen.
Biologisch afbreekbare tampons en maandverband
Is wasbaar maandverband een stap te ver voor je? Dan kun je wellicht eens kijken naar biologisch afbreekbare tampons en maandverband. Dit zijn variaties op de alom bekende wegwerp tampons en maandverbanden, maar dan volledig biologisch afbreekbaar. In deze producten zitten geen schadelijke stoffen en ze zijn veelal gemaakt van 100% katoen en andere plantaardige stoffen.
Je kunt deze biologisch afbreekbare tampons en maandverbanden op de compost hoop gooien of bij je gewone afval. Het duurt ongeveer 6 maanden voordat een maandverbandje of tampon volledig afgebroken is, zoveel beter dan de normale tampons en maandverbanden.
Klinkt dit goed? In Nederland kun je tampons en maandverband van Natracare krijgen, dit is allemaal biologisch afbreekbaar.