Ik ben nu sinds 1 maart 2017 vegan, toch al anderhalf jaar. In die anderhalf jaar zijn er genoeg dingen die ik al heb mogen leren. Benieuwd wat dat is? Ik deel 6 dingen die ik heb geleerd als vegan. Herken jij ze?

1. Je kunt niet beleefd iets weigeren op een verjaardag zonder discussie

Ik ben nooit een fan geweest van (verjaardags)feestjes en nu ik vegan ben is dat nóg minder geworden. Niet omdat ik de mensen niet mag, maar vooral omdat het er altijd op neer komt dat je aan iedereen uit ‘moet’ leggen wat je beweegredenen zijn om iets te weigeren, waarom je vegan bent, hoe lang je dit al bent, wat je dan wel eet (“Oh maar dan kun je ook geen kikkererwten/vleestomaat eten, hahaha”) en zo kan ik nog wel even doorgaan. Of het eeuwig uitleggen; “Nee slagroom/kaas/boter is inderdaad geen vlees, maar het komt wel van een dier en daarom eet ik het niet” – je snapt nu precies waar ik het over heb, of niet? Ik heb (zeker op feestjes) geen zin om mijn beweegredenen te moeten verdedigen. Ik vraag ook niemand waarom zij er wél voor kiezen bewust(!) bij te dragen aan dierenleed.

2. Je bent nooit vegan genoeg

Ik hoorde onlangs iemand roepen dat je als vegan ook beter geen nepbont of kunstleer kunt dragen/gebruiken omdat dit een verkeerd beeld geeft. Of wanneer een niet-vegan zegt; “Maar ik zie dat je wel nog schoenen van leer draagt, dus dan ben je niet vegan” – diepe zucht. Het maakt niet uit wat je doet of hoe je iets doet, er is altijd wel iemand die commentaar heeft op jou vegan journey. Het is zó vermoeiend om altijd maar uit te moeten leggen waarom je de dingen doet zoals je ze doet. “Ja, deze schoenen zijn nog van leer maar ik koop niets anders van dierlijke producten en vind het zonde om dit weg te gooien” – dat is (voor mij) een goed antwoord, maar mensen vinden het dan vaak ‘niet vegan genoeg’ (terwijl zij ’s avonds degene zijn die een biefstuk/kipfilet/vis in de pan gooien om daarna verorberen).

3. Het is niet duurder

Vaak hoor je dat mensen veganistisch/plantaardig eten duurder vinden. Nu kun je het (net als bij elk willekeurig ‘dieet’) zo duur maken als je zelf wilt. Ik geef, naar verhouding, minder uit dan voordat ik vegan was. Ik kocht bijvoorbeeld eerst altijd kaas (2 soorten vaak), vleeswaren voor op brood en dan nog vlees/vis/gevogelte voor bij mijn maaltijd. Het broodbeleg is vervangen door hummus (is goedkoper dan kaas en vleeswaren) en bij het avondeten nuttig ik bonen, linzen, tofu of tempeh. Van tijd tot tijd kipstukcjes, maar dat komt steeds minder vaak voor. Veel dingen maak ik zelf en dat scheelt natuurlijk ook heel erg in de kosten.

6 dingen die ik heb geleerd als vegan

4. Mensen maken zich zorgen over mijn b12/proteïne/etc.

Ineens zijn er mensen die zich druk maken over of ik wel genoeg proteïne en b12 tot mij neem. Toen ik nog vlees at kwam dit nooit aan de orde, nu ineens wel. Maar wist je dat ook veel mensen die wél vlees eten een b12 tekort hebben? Ik wist dat niet, totdat ik vegan werd en erover begon te lezen. Nu kan ik je trouwens zeggen dat ik met enige regelmaat mijn bloed laat checken en het enige tekort dat ik heb is vitamine d, wat te verklaren is want ik ga niet graag de zon in. Nu is dat niet gerelateerd aan veganisme (voor mij) want dit had ik ook al toen ik wél vlees at. Afgezien daarvan had ik altijd ijzertekort maar sinds ik vegan eet is dit geen probleem meer.

5. Ik heb anders leren kijken naar eten

Vroeger was een wortel een wortel. Niet meer dan dat. Ik kookte, roosterde of glaceerde ze en daarna at ik ze op. Een wortel is tegenwoordig zoveel meer; wortel zalm (de vegan variant van gerookte zalm) of een broodje pulled carrot (in plaats van pulled pork). Of wat dacht je van shoarma van oesterzwammen of een steak van portobello? Ineens zie je zoveel meer mogelijkheden dan voordat je vegan was. In mijn geval dan. Je word avontuurlijker, doet meer research naar mooie gerechten en je geniet meer van de mooie maaltijden die je klaar maakt.

6. Uit eten gaan is niet zo lastig als het lijkt

Veganisme is hot tegenwoordig en veel zaken spelen daar op in door ook vegan gerechten aan te bieden. Ik schreef al eens een stuk over hoe je als vegan uit eten kunt gaan, maar ook zonder dit artikel gelezen te hebben kan het tegenwoordig prima. Vaak kun je een vegetarisch gerecht ontdoen van de niet-vegan ingrediënten of je vraagt ter plekke aan de bediening of er een aanpassing mogelijk is. Soms is wat je krijgt teleurstellend (geitenkaas salade zonder geitenkaas bijvoorbeeld), maar vaak denkt het personeel goed met je mee en vinden ze het echt niet erg om het je naar de zin te maken. Spontaan een restaurant binnen lopen is als vegan tegenwoordig gewoon mogelijk, ik geniet er intens van.

Pin dit artikel op Pinterest

6 dingen die ik heb geleerd als vegan

2 reacties

  1. Heel herkenbaar! Net als “mis je dit *noemt artikel* dan niet? Nope.. heb je “knakwortel” al geprobeerd van AH? Hij ligt hier in de koelkast dus ben erg benieuwd :):)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *