Door Hanneke – Ik ben altijd een vechtertje geweest. Vechten tegen alles wat met onrecht te maken heeft. Op de een of andere manier raakte mij het onrecht tegen dieren zo diep, dat ik er een deel van mijn leven aan wijdde. Dat was geen optie of een keuze maar een vanzelfsprekendheid. Ik wist dat hoe wij met andere dieren omgingen ZO goed fout zat, dat er tegen gevochten kon worden zodat we dit naar de geschiedenisboeken konden verhuizen.
Ik wist dat iedereen om mij heen dusdanig of op een bepaalde manier van dieren houdt, dat zij niet wilden dat hen leed werd aangedaan. Ja, zelfs de vleeseters maar het is lastig om anders te doen en je te gedragen in een dominante vleescultuur. Desalniettemin weet en geloof ik dat verandering mogelijk is.
Niemand wil het leed zien
Niemand kijkt graag naar video’s van het dierenleed achter de schermen van onze kipfilet, eendenborst of varkens schnitzel. De rapporten en beelden die naar buiten komen, zijn geen uitzondering maar de regel. Een groot gedeelte van dieren heeft te maken met matig tot ernstig lijden, structurele welzijnsproblemen en infecties. Daarnaast worden zij behandeld als producten en niet als de intelligente wezens die ze zijn. Varkens en koeien zijn zoogdieren net als wij. Zij hebben een sterke band met hun kids, maken vrienden en hebben individuele karakters. Zolang we dat structureel negeren en vlees en andere dierlijke producten blijven eten, verandert er niets. De keuze licht daarom (ook) bij iedere individuele consument om te stemmen met je vork. Iedere dag kun je kiezen in wat voor wereld we leven. Eet je vlees en andere dierlijke producten, dan steun je de massale exploitatie en slachting direct.
Vleesverslaving
Onze hedendaagse vleesverslaving gebaseerd is op een systeem dat ‘slechts’ 60 jaar oud is, en dus kan veranderen. Na de Hongerwinter en de oorlog zei de overheid terecht: dit willen we niet meer. De wereld ging over op enorme graanproductie en dieren verdwenen achter gesloten deuren. 40% van de wereldgranen en 85% van de soja wordt opgevoerd aan dieren. Vlees is het minst efficiënte voedsel dat je kunt produceren. Een kilo biefstuk kost 25 kilo granen en 15.400 liter water. Je krijgt dus een heel klein beetje en de rest verandert in stront en warmte. Het gigantische systeem waarin bulk veevoer aan zeeën van dieren (70 miljard) wordt opgevoerd is niet alleen een drama voor het klimaat maar ook voor de wereldvoedselvoorziening. Er lijden nog steeds 900 miljoen mensen dagelijks honger. Het veehouderij-systeem wordt doo rijke landen in stand gehouden en houdt zo ook honger in stand. Dagelijks krijgen we er 200.000 mensen bij en die moeten allemaal eten. We hebben al land te kort (ontbossing) en enorme waterschaarste (zoals deze zomer). Het is dus niet de vraag OF we gaan minderen (of liever nog stoppen) met vlees e.d. maar HOE we dat gaan doen.
Gezondheid
Onze gezondheid lijdt er onder . Ik blijf het ontzettend bijzonder vinden dat in onze ontwikkelde wereld, waar we zoveel slimme dingen vinden en doen, en we zoveel overvloed hebben, dat we er letterlijk ziek van worden. Een traag en chronisch proces. Welvaartsziekten zijn de nummer één doodsoorzaak ter wereld. Groter nog dan aids of malaria. De mate waarin obesitas en overgewicht, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten floreert, zijn allemaal consequenties van een ongezonde levensstijl en ons ongezonde dieet speelt daarin een ontzettend grote rol. In dat ontzettend ongezonde dieet staat vlees en andere dierlijke producten centraal. We vullen onze zwembandjes en bespoedigen de slagaderverkalking maar al te graag met het vet van depressieve dieren. Dat moet en kan anders.
Kom op voor hen die geen stem hebben
Je kunt jezelf afvragen aan welke kant van de geschiedenis je wilt staan: hen die er tegen vochten of hen die het financierden? De wereldwijde veehouderij veroorzaakt een diepe depressieve groef in multidisciplinaire velden en ik zal hier altijd tegen blijven vechten. Tot 2011 wist ik nog niet zo goed hoe. Ik had geen vrienden of familie die zich er mee bezig hielden en stond er destijds (gevoelsmatig) alleen voor. Tot ik in 2011 mee deed aan een Masterclass: Meat the Truth – Next Generation van de Nicolaas G. Pierson Foundation. Ik ging er alleen heen (altijd een beetje spannend) maar kwam terecht in een club mensen die er precies hetzelfde in stonden als ik: Alleen maar 100% klaar om zich in te zetten tegen het onrecht dat dieren wordt aangedaan. Vanaf dat moment was ik niet meer alleen en was ik onderdeel van de wereldwijde groeiende movement die vecht voor het recht van andere dieren. En dat is nodig, want de 650 miljoen die jaarlijks in Nederland geslacht worden en de 70 miljard wereldwijd hebben geen stem, zijn onschuldig en kunnen niet opkomen voor hun rechten.
The Official Animal Rights March 2018
Mijn punt is dit: mocht je er samen met mij tegen willen vechten dan kan dat aanstaande zaterdag 25 augustus om 12 uur op de Dam tijdens The Official Animal Rights March 2018 | Amsterdam. Vorig jaar was de grootste Animal Right March in Israël en protesteerden 30.000 mensen in de grootste Animal Rights March in de geschiedenis van de mensheid. Aanstaande zaterdag verwacht ik dat er weer geschiedenis geschreven gaat worden. Van de Filipijnen tot Portland, van Amsterdam tot Washington – Oslo, Londen, New York, Manila, Luxemburg, Roemenië, Griekenland en Australië tot Nieuw Zeeland. Kom je alleen? DAPPER, zeker doen en stuur mij een bericht als je met ons samen wilt gaan. Of als je met meerdere mensen samen wilt gaan (vanuit Eindhoven of afspreken in Amsterdam).
The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated – Mahatma Ghandi
Sluit je bij ons aan en schrijf mee geschiedenis.
X Hanneke
Eten met Geweten