Al 15 weken ben ik intens verliefd op dat kleine mannetje. Op mijn blog is het een beetje stil. Koken? Weinig tijd voor. Wat ik eet? Eten dat snel klaar is en me lang vult. Ik besloot om maar eens een baby update te schrijven, jullie zijn vast benieuwd hoe het gaat. 

Baby Update

15 weken (en 3 dagen) geleden kwam Nyjah ter wereld. Nog steeds besef ik niet helemaal dat dat perfecte wezentje uit mij is gekomen. In 15 weken veranderde er zo enorm veel. Van een hulpeloos hompje dat nauwelijks in zijn bed sliep, is hij nu al een hompe van 6780 gram en 63 centimeter. Een echte reus!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joyce – Never not Cooking 👩‍🍳🌱 (@nevernotcooking.nl) op

Borstvoeding

Nog steeds zo trots dat ik hem kan voeden met een goedje dat door mijn lichaam gemaakt word. Nyjah groeit als kool en ondanks dat het nog best zwaar kan zijn, is dit niet iets wat ik op wil geven. Lang niet iedereen is supportive als het om borstvoeding gaat, maar gelukkig heb ik een hele lieve partner die wél supportive is en ook fijne vriendinnen in de omgeving die me regelmatig wat moed inspreken.

Slaaptekort

Het duurde even voordat Nyjah in zijn eigen bedje sliep. Ik heb vanaf zijn geboorte tot ongeveer 11 weken met hem samen geslapen. Ja, dat kan op een veilige manier. Gelukkig wees iemand me op een facebook groep, want ik lag eerst dus nachten achtereen wakker, bang dat ik boven op hem zou liggen en hij dood zou gaan.

Rond de 10 weken lukte het om hem af en toe in zijn bedje te leggen. Niet lang, maar soms kon ik zowaar naar het toilet toe ’s nachts zonder dat hij direct begon te huilen. Met 11 weken legde ik hem ’s nachts eens in zijn bedje, stond ik op om naar het toilet te gaan en toen ik terug kwam sliep hij. Wauw! Vanaf dat moment legde ik hem elke avond in de cosleeper en dan sliep hij een aantal uren door, kwam voor 1 of 2 voedingen en zo kon ik ook wat bijtanken.

Helaas zitten we nu in de fase die slaapregressie heet en is het weer een groot drama. Hij slaapt in zijn eigen bed, maar hij slaapt lastiger in, komt vaker voor een voeding, etc. Ik zit nu weer op 4 a 5 voedingen per nacht. Gelukkig duurt zo’n fase maar 2 tot 6 weken. We zitten nu in week 2 dus we gaan zien hoe lang het nog duurt.

Een beetje eenzaam

Ik hoorde het al van mijn zusje en ook van andere moeders; het moederschap kan best eenzaam zijn. Waar ik eerst heel gemakkelijk de deur uit ging voor even door de stad wandelen, de trein in en op bezoek ergens (of gewoon door een ‘vreemde’ stad wandelen), doe ik dat nu minder snel. Het is toch een heel geregel; luiers en spullen mee, baby voeden voordat je gaat, proberen jezelf te fatsoeneren, de hele mikmak. Nee, het is niet zo simpel meer.

Ik weet dat ik Nyjah thuis kan laten, dat mijn partner een super papa is en ook de zorg kan dragen als ik er niet ben, maar goed voelt het niet. Onlangs was ik naar een concert en ik ben dan in mijn hoofd toch continu bezig met Nyjah, ontspannen lukt moeilijk. Dus ik heb er voor nu maar even vrede mee dat het wat eenzaam is.

Baby update

Moeder van een regenboog

Dat Nyjah onze regenboog is, maakt het ook lastiger. Ik mis Ivy intens. De laatste tijd meer dan anders. Ik zie haar broertje elke dag groeien, zie hoe hij elke dag de wereld een beetje meer ontdekt en voel mijn liefde voor dat wezentje ook elke dag groeien. Ik wilde dat Ivy deze kansen ook had gehad en vooral ook; dat ik de kans had gehad dit met Ivy te kunnen beleven. Goed – dat mocht niet zo zijn, accepteren dat het niet zo is, is het enige wat ik kan doen.

Eerlijk over het moederschap

Vaak lees je over moeke’s met baby’s die de nachten doorslapen, baby’s die niet 24/7 willen tiet-tanken, baby’s die overdag lekker zichzelf vermaken, moeke’s die er uit zien om door een ringetje te halen. HOE DAN?!

Bij mij is het momenteel; of Nyjah is aangekleed en ziet er leuk uit, of ik ben aangekleed en zie er goed uit. Nooit op hetzelfde moment. Dan komt daar ook nog het huishouden bij; het huis is nooit meer zo opgeruimd als ik graag zie, er staat eigenlijk altijd wel een afwas die gedaan moet worden en er zwerven overal spuugdoekjes, babyspeeltjes, knuffeltjes en dat soort ongein. Ik heb het maar losgelaten, over een paar jaar heb ik vast weer alle tijd om schoon te maken en op te ruimen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *