Stiekem ben ik altijd al een beetje een hippie geweest en nu ik zwanger ben, ben ik toch wel level 5 hippie. Er zijn ineens zoveel keuzes die gemaakt moeten worden, ik heb er langer de tijd voor gehad natuurlijk; eerst 24 weken bij Ivy en inmiddels al zo’n 32 weken bij Bubba. Vandaag voor jullie; de bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap – wie weet heb je er iets aan. 

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangershap

Vanaf het moment dat je een positieve test in je handen hebt is je hele leven anders. Alles staat op zijn kop. Dat was bij Ivy* al, maar bij Bubba misschien nóg meer. Bij een (extreem) medische zwangerschap is het fijn om toch nog keuzes te kunnen maken, soms voelt het echt alsof je geleefd word.

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap

Wasbare luiers en zoogcompressen

Ik schreef al eerder over wasbare luiers maar wist je dat je naast wasbare luiers ook zoogcompressen hebt die je in de was kunt mikken? Ik koos voor wasbare luiers omdat ik het geen fijn idee vond om allerlei niet-natuurlijke materialen tegen mijn baby’s edele delen te willen, dus waarom zou ik dan wél kiezen voor synthetisch materiaal op mijn gevoelige tepeltjes? Dat was voor mij geen optie dus ik koos ook bij deze aankoop voor wasbaar. Daarnaast ademen wasbare compressen beter en kan dit ook irritatie aan je nips voorkomen, helemaal fijn dan toch?

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap

Een natuurlijk (én vegan) kraampakket

Deze zwangerschap is dus (zoals eerder gemeld) behoorlijk medisch, ik zal niet thuis bevallen, maar in het ziekenhuis. Mijn water bevalling kon dus al vlot de deur uit en ook allerlei andere dingen heb ik moeten loslaten. Stiekem baalde ik hier wel van, maar gelukkig kun je toch een beetje invloed uitoefenen op alles er omheen.

Ik was op zoek naar een kraampakket en kwam deze van Dalalou tegen. Dit kraampakket is natuurlijk en wanneer je (bij bestellen) in het opmerkingen veld zet dat je een vegan pakket wil, dan worden alle niet-vegan producten vervangen door de juiste variant.

Bewuste keuzes tijdens mijn zwangerschap

Het natuurlijk kraampakket bestaat uit luxe en duurzame producten. Denk aan een (non)latex cordring, biologische alcohol, katoenen gaasjes en kraamverband, biologische massage olie (voor de baby), wasbare zoogcompressen (daar zijn ze weer) en bed onderleggers met biologisch afbreekbare vulling. Natuurlijk zit er nog veel meer in, maar dit zijn just a few items.

Het voelde echt als een cadeautje om dit kraampakket uit te pakken, dit omdat ik dus de luxe variant nam met extra cadeautjes voor moeder en baby. Ik vond dat ik dat wel had verdiend na alle hectiek. Een groot deel van de items uit dit pakket kun je meenemen naar het ziekenhuis; denk de kraamverbanden, onderleggers, etc.

Borstvoeding vs. kunstvoeding

Bij Ivy* had ik al besloten dat ik borstvoeding wilde geven. Toen nog in de volledige overtuiging dat er een kans was dat het niet zou lukken. Het idee was om dus plantaardige kunstvoeding te halen als het allemaal niet op gang zou komen.

Inmiddels heb ik wat langer research kunnen doen, heb ik een fijne lactatiekundige opgeduikeld bij het LUMC en ligt er een heel borstvoedingsplan klaar. Uiteindelijk is het toch de bedoeling Bubba de beste start te geven.

Met de kans dat hij vóór 36 weken geboren word, is dit voor mij erg belangrijk. Thuis staat de kolf al klaar, in het ziekenhuis weten ze van het plan af om alles zo snel mogelijk op gang te krijgen en ook weten ze dat ik geen koemelk in mijn baby wil. De lactatiekundige denkt enorm goed mee en ze zijn zelfs in overleg gegaan met de neonatoloog om te zien wat voor plantaardige bijvoeding er eventueel is (mochten er toch problemen ontstaan).

Tweedehands shoppen

Een baby is duur en je loopt er toch wel tegenaan dat er veel spullen aangeschaft moeten worden. Op websites als marktplaats kun je goed terecht voor babykleertjes, zeker in de kleinste maten staat er veel op. Ze groeien er super snel uit en het is bijna zonde om dit allemaal nieuw te kopen. Niet alleen voor je portemonnee, maar ook voor de aarde.

Vaak zijn er in je omgeving wel mensen die kinderen hebben en als je geluk hebt ‘doneren’ ze wat van hun spul. Zo kreeg ik van (blog)vriendin Sarah een enorme tas met o.a. draagdoeken, kleding, kruikzakken en daarnaast zelfs een kinderwagen. Vooral de kinderwagen was enorm welkom want 1) die krengen zijn duur 2) waarom zou je een nieuwe kopen als er al zoveel kinderwagens zijn?

Dingen als de box kun je (uiteraard) helemaal nieuw kopen, maar mensen doen een box vaak al vlot weg en omdat er zoveel mensen zijn die ze weg doen, knallen de box gewoon op Marktplaats. Voor €20,- hadden wij een prima box. Je kunt ook voor minder een box scoren, maar dan loop je er wél tegenaan dat ze een opknapbeurt nodig hebben.

Heel veel knuffelen en liefde

Bubba zal veel in een draagdoek rondhangen, ik ben namelijk van mening dat lichamelijk contact enorm belangrijk is voor zo’n mini-mens. Mensen die hun baby uren achtereen laten huilen onder het mom van slaaptraining? Hell nah. To each their own natuurlijk, maar ik ga voor een meer hands on aanpak – als in; veel liefde, veel knuffelen en de baby ook daadwerkelijk troosten.

Daarnaast zal onze lieve Bubba de eerste maanden van zijn leven lekker bij ons op de kamer slapen. Een co-sleeper had ik graag willen hebben (maar duur) en dus hebben we een wiegje. We kozen hiervoor omdat het allereerst makkelijk is voor de nachtelijke voedingen, maar voor Bubba kleven er ook enkel voordelen aan; zo slapen baby’s beter met hun ouders in de buurt, de baby ervaart minder stress en de kwaliteit van slaap is beter voor een baby wanneer zijn/haar ouders in de buurt zijn.

Dit zijn slechts enkele van de punten waar ik ‘bewuste keuzes’ heb gemaakt – er zijn nog zoveel andere dingen om over na te denken, maar dit zijn toch de belangrijkere punten (voor mij). Met dit blog wil ik overigens niemand voor zijn/haar hoofd stoten;

– als jij wél kunstvoeding wil geven is dit oke.
– kies jij wel voor slaaptraining? Be my guest.
– Vindt jij coslapen/rooming-in maar gek? Ook geen probleem, dan doe je het niet.

 

Eén reactie

  1. Ik heb Lieve ook nooit laten huilen, huilen is het enige signaal wat ze kunnen geven op die leeftijd. Co sleeping…ik had het allemaal zo leuk bedacht 😉 We hielden elkaar wakker. Uiteindelijk na 6 weken op haar eigen kamer gaan slapen en vanaf die dag sliep ze ook door. Borstvoeding wilde ik ook heel graag, door de keizersnee en de narcose kreeg ik het niet voor elkaar om voldoende te produceren. Allemaal dromen die ik op moest geven maar wat is mijn meisje toch goed gelukt 😊 Hopelijk gaat bij jullie alles zoals gehoopt, je hebt het al zo zwaar, deze zwangerschap. Veel liefde vanaf deze kant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *