Ik was voordat ik aan dit avontuur begon wat angstig. Horror verhalen genoeg; vrouwen bij wie de productie niet op gang komt, ingetrokken tepels, baby’s met allergieën, niet voldoende productie, ga zo maar door. Nauwelijks hoorde ik in mijn directe omgeving over succesvolle pogingen om borstvoeding te geven. Hoe ervaar ik dat nu eigenlijk? Lees verder als je meer wil weten.

Borstvoeding: ons avontuur

“Borstvoeding? En dan ook nog met jou beperkte voedingspatroon?” – niets is me te gek, ik heb zóveel horror verhalen om mijn oren gekregen dat ik er eigenlijk heilig van overtuigd was dat borstvoeding ook bij mij zou mislukken.

Over kloven, blaren en verstopte kanaaltjes

Zal ik ook even wat horror er tegenaan gooien dan? Nyjah drinkt helemaal prima, maar hij was zo fanatiek dat binnen enkele dagen mijn linker tepel totaal naar de vernieling was. Rechts had ik nergens last van. Het begon met kloven (dus kolven en zalfjes smeren) en eindigde met een verstopt kanaaltje, ontstoken boob en een melkblaar. Gelukkig kun je dan terecht bij een lactatiekundige, die heeft me echt uit de brand geholpen en binnen een week kon Nyjah weer live voeden aan die boob.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joyce – Never not Cooking 👩‍🍳🌱 (@nevernotcooking.nl) op

Supplementen

Uiteraard ben ik mij er van bewust dat je als veganist toch echt supplementen tot je moet nemen. Nu deed ik dit al, het is niet iets waar ik nu pas mee gestart ben, maar toch was het even kijken wat ik nodig had. Ik slik nu zelf vitamine d3 (vegan), omega 3 (vegan), neem vitamine b12 druppels (ook vegan uiteraard) en 2 keer per week een ijzertablet. Daarnaast krijgt Nyjah ook vitamine druppels zodat hij alles binnen krijgt wat nodig is.

Oneindig veel liefde

Ik hou intens veel van onze lieve Nyjah en borstvoeding heeft ook echt enorm geholpen met de hechting. Ik geniet (nog steeds) van de nachtelijke voedingen. In het donker van de nacht, terwijl het helemaal stil is, hebben wij nog onze momentjes écht samen. Heerlijk is dat. Omdat we co-slapen hadden we al snel een ritme te pakken; nog voordat Nyjah écht wakker is, bood ik al aan. Op die manieren konden we samen verder dutten.

In de kraamweek

De angst dat de borstvoeding niet op gang zou komen was ongegrond. Al op dag 2 zat ik met gigantische stuwing, een baby die goed (en regelmatig) dronk en ondanks dat hij eerst afviel van 4075 gram naar 3780 gram, kwam hij na enkele dagen alweer aan. Heel gestaag, zo’n 20 gram per dag. Dat voelde zo goed; mijn lichaam zorgt ervoor dat onze baby groeit!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joyce – Never not Cooking 👩‍🍳🌱 (@nevernotcooking.nl) op

Consultatiebureau

Ik was in eerste instantie bang voor het consultatiebureau, je hoort overal van mensen die ALLES fout doen (volgens hun), dus ik dacht; “here we go” – maar vooralsnog waren ze vooral heel verbaasd over de wasbare luiers die ik gebruik én waren ze heel erg blij met eindelijk iemand die wel borstvoeding geeft. Kon ik ook in mijn zak steken! Daarnaast groeit Nyjah goed (zowel in de lengte als in de breedte) en gaat zijn ontwikkeling ook top.

Vegan kunstvoeding

Voordat Nyjah geboren werd en ik met alle angsten omtrent het voeden zat, was ik intensief research aan het doen naar plantaardige kunstvoeding. En wat denk je? Nagenoeg onvindbaar! Ik nam contact op met de lactatiekundige van het LUMC en deze vertelde mij dat de plantaardige varianten vaak niet voldoende (of niet de juiste) voedingsstoffen bevatten. I call bullshit (al heb ik dat niet zo gezegd) en besloot dat ik dan maar voor donormelk zou gaan, mocht het echt niet lukken allemaal. Inmiddels is er in Nederland wel plantaardige kunstvoeding te krijgen, maar dat is enkel voor de elite daar je €40,- betaalt voor 800 gram.

Kolven, kolven, kolven

In de 13 weken dat ik nu borstvoeding geef, heb ik al veel mogen leren. Een van de dingen is dat wat je kolft, niets zegt over je productie. Met mijn elektrische kolf (een medela swing) kolf ik 15 minuten en trek ik er met moeite 50ml uit en met mijn handkolf trek ik er in 5 minuten zo 75ml uit en met 10 minuten al bijna 120ml. Dus het zegt allemaal helemaal niets, live voeden heeft dan ook mijn voorkeur, het geeft veel minder stress.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Joyce – Never not Cooking 👩‍🍳🌱 (@nevernotcooking.nl) op

Oefenen met een flesje

Wél oefenen we dagelijks met een flesje. In het begin nam hij flesjes goed, ik kolfde natuurlijk vanwege die nare linker boob. Dus hij kreeg ook al snel flesjes. Na een tijdje stopten we daar echter mee en laatst ondervond Lief toch wat hinder toen hij een flesje moest geven (omdat ik er niet was). Nu kolf ik dus ’s ochtends een voeding en die krijgt hij ’s avonds, op die manier kan ik in de toekomst wat makkelijker een paar uurtjes weg.

Het mooiste dat er is

Ik blijf er bij; van het moeder zijn vind ik, ondanks dat je 24/7 bezig bent, het voeden echt het mooiste. Het is zo speciaal dat mijn lichaam precies weet wat Nyjah nodig heeft. Dat hij door mijn liefde en tijd groeit en groter word. Ik ben van plan om sowieso tot 1 jaar te blijven voeden, ik wil hem zoveel mogelijk gezonde melk meegeven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *