Not gonna lie – tijdens mijn tiramisu research liep ik tegen een aantal dingen aan, namelijk; ik heb geen zin en tijd om zelf koekjes te bakken, cashew cream is geen vervanging van mascarpone of room (sorry to burst your bubble) en suiker is ook niet de duivel. Bij een dessert denk ik aan room, een likeurtje, chocolade en échte suiker. De chocolate chip tiramisu is die dag geboren. Uit de losse mouw én niet geheel onbelangrijk: mom-proof.

Chocolate chip tiramisu

Chocolate chip tiramisu

Een paar jaar geleden zou ik wél alles from scratch maken (behalve de ‘room’ dan). Maar nu ik een baby heb die ineens wel heel erg mobiel is, heb ik gewoon geen tijd om koekjes, cake en de hele bende te maken. Er zijn genoeg vegan koekjes in de supermarkt maar ik besloot dat een basic tiramisu niet aan mij besteed zou zijn. Neen, je VeganWifey wilde perse een uniek dessert maken dat nog simpel was ook. De time out robuuste koeken (die met pure chocolade) zijn perfect voor dit dessert. Ik twijfelde eerst of het in de smaak zou vallen, maar ook het testpanel was meer dan tevreden. Ik durf nu met een gerust hart dit recept te delen.

What’s with all that raw and healthy food?

Ik ben het er mee eens dat gezond eten wel een must is. Of in elk geval – deels gezond. Ik zet mijn tanden te graag in een grote burger of schuif een berg friet naar binnen (mét mayonaise). Als ik dan online zoek naar inspiratie dan kom ik zo bizar veel ‘gezonde taarten’ tegen. Geen haat naar degene die ze maken hoor, maar come on. Als ik gezond wil eten dan maak ik een salade, een vullende soep of ik knaag op wortels en olijven. Taart en desserts horen niet gezond te zijn.

Vegan mascarpone

In dit recept gebruik ik kant-en-klaar mascarpone van Schlagfix. Dit is bijvoorbeeld te krijgen bij verschillende vegan webshops en met een beetje geluk een Jumbo met groot vegan aanbod. Mocht je nu niet gezegend zijn met deze luxe, dan kun je ook bijvoorbeeld Alpro Go On nemen en dit laten uitlekken in een theedoek. Dan doe je de yoghurt in de doek, deze zet je in een vergiet en dit hang je boven een schaal. Zo maak je een hangop en die kun je prima gebruiken als mascarpone.

Meer vegan desserts nodig?

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

 500 ml gezoete vegan room om op te kloppen
 500 g vegan mascarpone
 100 g poedersuiker
 200 ml Alpro macchiato
 75 ml amaretto
 2 verpakkingen Time Out Robuuste Koeken
 puur chocolade schaafsel of cacao ter decoratie
 1 eetlepel citroensap

Aanwijzingen

1

Neem een beslagkom en ontvet deze met een keukenpapiertje en wat citroensap. Doe de room in de kom en klop deze stijf met een mixer.

2

Meng in een andere kom, ook met een mixer, de mascarpone en poedersuiker. Schep nu steeds een beetje van het mascarpone mengsel bij de geklopte room en meng dit goed met de mixer.

3

Schenk de amaretto en Alpro machiatto in een diep bord en leg hier enkele koekjes in. Laat ze niet te lang liggen, dan vallen ze uit elkaar.

4

Pak nu of 12 glazen of een grote schaal en verdeel de gebadderde koekjes over de bodem. Schep wat van het room-mengsel op deze laag en strijk glad. Optioneel: verdeel wat puur chocolade schaafsel op deze laag. Herhaal deze stappen (koekjes dippen, room verspreiden, etc) tot de koekjes en room op zijn.

5

Als de schaal/glazen gevuld zijn, eindig je met een laagje room. Hierover verdeel je wat chocolade schaafsel of cacao als je dat lekkerder vind.

6

Zet de schaal/glazen nu in de koelkast. Het lekkerste is als je de tiramisu een nachtje (afgedekt) laat staan, maar enkele uren is ook al voldoende om de smaken optimaal te laten doordringen.

7

Wat te doen als je geen vegan mascarpone hebt: neem 2 potten Alpro Go on, schep deze in een schone(!) keukendoek en hang dit boven een vergiet met daaronder een bord. Laat dit een nachtje in de koelkast staan tot er zoveel mogelijk vocht uit is. Je kunt deze hangop gebruiken in plaats van mascarpone.

Wat te doen als je geen vegan gezoete room hebt: neem ongezoete room en voeg (naar smaak) suiker toe.

Chocolate chip tiramisu

Pin dit recept op Pinterest

Chocolate chip tiramisu

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *