Ik heb een tweede gastblog voor je, ditmaal van niemand minder dan Safia Qayyum van BIOMOM BOX. Safia weet álles van post partum care en deelt hier over op haar Instagram account. Met de BIOMOM BOX maakt ze aftercare voor iedereen toegankelijk. Vandaag deelt zij over de eerste 40 dagen na je bevalling.

De eerste 40 dagen na je bevalling
Photo by Solen Feyissa on Unsplash

De eerste 40 dagen na je bevalling

Soms hoor je wel hierover, zoek rust tijdens je bevalling en neem ook in je laatste trimester genoeg rust, want je gaat het hard nodig hebben! We horen alleen veel te weinig over rust nemen ná je bevalling. Zelf ben ik opgegroeid met de Ayuverdische geneeskunde. Het werd mij met de paplepel ingegoten, maar de voorkennis ervan werd mij niet meegegeven. Jaren later wanneer ik zelf voor het eerst moeder werd, was ik helemaal geïntegreerd in de Westerse leefwijze. Snel aan de bak en zoveel mogelijk onafhankelijk zijn. Dus ook in de kraamperiode. Ik was mij er niet bewust van dat ik zelf voor vele lichamelijke complicaties zorgde door geen rust te nemen. Later zal ik hier op terug komen.

Het begin

Het begint eigenlijk al vanaf het eerste trimester. In je baarmoeder groeit leven, een mooi wezentje waar je lichaam keihard voor aan het werk is. Dit zorgt voor misselijkheid, extreme vermoeidheid en loopt uit op verschillende zwangerschapskwaaltjes. Je lichaam is aan het werk. Je lichaam blijft werken tot aan de bevalling. Het houdt niet op, na de bevalling denk (of hoop) je eindelijk af te zijn van kwaaltjes. Wat een opluchting dat je weer rustig op je rug kunt slapen zonder het gevoel te hebben dat er een nijlpaard op je ligt. Je lichaam heeft zich helemaal geopend voor de geboorte van je baby. Het is 9 maanden lekker warm geweest, zodat je kleine baby lekker warm bleef en alles zou krijgen wat het nodig had.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BIOMOMBOX (@biomombox)

Leegte

Nadat je baby geboren is, is er plaats gemaakt voor leegte, een lege buik. Sommige moeders voelen zich fit na de bevalling. Ik was er één van, nadat de eerste geboren was voelde ik mij topfit. Direct aan de bak, na een paar uur alweer aan de wandel, ik voelde me goed dus het kon! Thuis rende ik trappen op en af voor het kraambezoek. Mijn moeder, die dit totaal niet gewend is vanuit haar culturele postpartum tradities, kreeg een hartverzakking door wat ik allemaal deed. Als het aan haar lag, bleef ik plat liggen op mijn bed. Echter zag ik dat niet zitten. In vele culturen is het een norm om minimaal 40 dagen rust te nemen. Wauw! 40 dagen, dat is veel.

Je lichaam gaat door met werken

Zoals ik aangaf, je lichaam heeft zich volledig geopend voor de bevalling. Ook al voel jij je fit, je lichaam is nog hard aan het werk, bezig met genezen. Je bekken is verweekt, je baarmoeder moet krimpen, naweeën helpen een handje. Melkklieren die druk bezig zijn met het produceren van melk om nog maar niet te spreken over de vele hormonen die gieren door je lijf. Alles komt langzamerhand op zijn plek. En dat heeft de juiste tijd en ondersteuning nodig. Misschien niet twee weken, zes weken of zes maanden, soms zelf meer! Sommige vrouwen hebben door een moeilijke start, slechte ondersteuning en herstelproces moeite in de kraamperiode. Hierdoor zijn ze gevoelig zijn voor een postnatale depressie. In vele landen probeert men zich volledig te bekommeren om de vrouw. En natuurlijk, hoeft het niet precies 40 dagen te zijn. Laten we realistisch zijn en niet te ver in de bubbel raken, want in deze westerse samenleving is het soms onmogelijk om 40 dagen rust te nemen. Als je niet gedragen wordt door een mom-tribe dan is het belangrijk om zelf je rust te bewaken. Met de juiste voorbereiding kom je dan een heel eind.

Culturele verschillen

In landen als China, Pakistan, India, Turkije, Marokko, Kenia, Suriname, Indonesië, Thailand en Maleisië, is het rusten na de bevalling zo intens belangrijk. Het luidt dan niet voor niets dat de eerste veertig dagen gelden voor de eerste veertig jaren. Deze landen weten het belang van de juiste ondersteuning voor de vrouw, doordat de vrouw zoveel heeft meegemaakt tijdens de zwangerschap en bevalling. Ook is er in deze culturen meer oog voor de hectiek die een kraamperiode met zich meebrengt.

Women supporting women

In vele culturen worden alle vrouwen opgetrommeld om te zorgen voor de kraamvrouw. Ze verwarmen haar lichaam met allerlei verwarmende kruiden en heerlijke warme soepen/gerechten. Deze warme kruiden zorgen voor het juiste herstel in de kraamperiode. Haar bekken worden ingebakerd, warme thee mixen voor de pijn en borstvoeding productie worden aangeboden. De baby blijft continu bij de moeder voor een goede hechting. Alles wordt haar uit handen genomen. Ze zorgen ervoor dat ze geen last hoeft te dragen, overige kinderen worden verzorgd, haar lichaam mag rusten en haar baby voeden. Haar troon wordt hoog gedragen en haar nieuwe titel als moeder wordt gewaarborgd.

Een unieke tijd

Ieder land met haar prachtige tradities zorgen ervoor dat deze periode een unieke tijd wordt voor de moeder. Na deze periode zal ze zich als herboren voelen. Ze voelt zich gesterkt door de tribe. Door deze steun zal zij sterk zijn en ook beter kunnen omgaan met tegenslagen. Want, zeg nou eerlijk; het eerste jaar of twee zit vol met fases die het opvoeden niet vergemakkelijken, en al helemaal niet wanneer de moeder loopt met lichamelijke kwaaltjes, een lichaam die aan het ontzwangeren is of waarvan het lichaam te zwak is om sterk te blijven tijdens deze dagen. Het zal zich allemaal opstapelen, maar voor hoelang? De emmer zal sneller vol raken wanneer ze niet de juiste ondersteuning heeft gehad voor haar mentale en lichamelijke welzijn. Zorg ervoor dat jij je ‘batterij’ goed oplaadt en je lichaam de ruimte geeft om terug te komen op haar ‘plek’.

Waar ik zelf fout ging

Vijf jaar geleden dacht ik dat alles wel goed zat, ik had mijn baby gekregen en ging gelijk weer aan de slag met alles, zonder rust of pauze. Ik dacht dat de rust waar iedereen het over had ouderwetse praatjes waren, iets wat niet perse nodig was. Bleek dat ik toch mooi met een baarmoederverzakking zat, niemand had me voor die complicatie gewaarschuwd. Het was allemaal zo gevoelig maar ik zette mij eroverheen, ik bleef doorgaan, over mijn grenzen. Mede door de baarmoederverzakking liep ik vele blaasontstekingen en infecties op. Door reguliere deskundigen werd deze link nooit gelegd. De manueel therapeut heeft het probleem gelijk aangepakt en vanaf dat moment had ik minder klachten.

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door BIOMOMBOX (@biomombox)

Hoe het ook kan

Een sterk beval- en kraamplan waren bij de tweede bevalling een goede basis. Alles was strak uiteen gezet. Familie werd opgetrommeld en hielp waar nodig, ik was enorm gezegend met deze ondersteuning, ik hoefde nauwelijks zelf iets te doen. Ik voelde me goed, maar desondanks deed ik niets intensiefs. Het rusten werd continu gestimuleerd door familie. Warme soepen, notenmixen en allerlei heerlijke gerechten werden afgeleverd. Het huis werd aangepakt door de natuurlijke kraamzorg, mijn zusje was er om mij te ontlasten én zorgde voor gezelschap voor mijn eerste dochter. Tussendoor was daar mijn schoonzus, ook zij nam me allerlei werk uit handen. Ik ben eeuwig dankbaar, ook mijn man heeft mijn rust gewaarborgd en door deze rust kwam ik sterker terug. Ik voelde me als herboren.

Wees je bewust van deze tijd, je krijgt het niet meer terug

Het enorme contrast tussen de eerste en tweede kraamperiode was enorm. Ik raad dit iedere moeder aan; voel de druk niet om precies veertig dagen rust te nemen maar kijk wat mogelijk is. Check bij vrienden en familie hoe ze je kunnen ondersteunen, welke handvatten heb je nodig om rust te kunnen nemen. Bouw het rustig weer op, doe het op je eigen tempo. We leven in een haastige samenleving, alle nadruk wordt gelegd op snel de nachten doorslapen, vaste voeding vanaf vier maanden, snel aan het werk en het huishouden runnen. Het zou veel mooier zijn als wij meer bewust zijn van deze tijd, we krijgen hem niet meer terug.

 

Pin dit artikel op Pinterest

De eerste 40 dagen na je bevalling

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *