Een van de dingen die hier nooit ontbreekt is tofu. Er ligt altijd wel een blok in de koelkast of vriezer. Nyjah is er gek op, ik vind het heerlijk en het is smakelijk te bereiden. Ik had jaren terug al eens tofu saté gemaakt, ver voordat ik überhaupt vegetarisch was, nu heb ik dan toch het recept weten te verbeteren. Dit is de lekkerste tofu saté die ik ooit gemaakt heb, tijd om het recept te delen.

De lekkerste tofu saté

Veel mensen denken bij tofu nu niet direct aan lekker eten, ik moet toegeven dat ook ik niet altijd het idee had dat tofu lekker klaargemaakt kon worden. Inmiddels ben ik daar op terug gekomen en maak ik allerlei heerlijkheden met tofu. Het smaakt super in zoetzure saus of krokant gebakken in een curry – maar nothing beats this sate.

De lekkerste tofu saté De lekkerste tofu saté

Kruiden & specerijen galore

Mijn keukenkastje puilt uit van de kruiden en specerijen. Het is zo erg dat ik zelfs een kratje boven op de koelkast heb staan met nog meer kruiden. Stiekem heb ik ook in nog een kast ergens een tiental potten met specerijen (die ik maar weinig gebruik) weggemoffeld. Yep, your girl is a specerijen-hoarder. Dat komt me vaak wel goed uit overigens, als ik een nieuw recept uitwerk hoef ik nooit naar de winkel voor kruiden en specerijen. Maar ook als ik niet goed weet wat ik wil eten kan ik gewoon een greep doen in mijn kastjes en kratje en dan komen er geweldige combinaties uit. Deze saté is daar een voorbeeld van, ik heb het volledig gefreestyled, zoals jullie inmiddels wel van mij gewend zijn.

Misschien wil je dit ook eens maken met tofu:

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

 400 g tofu
 6 eetlepel ketjap manis
 3 eetlepel sojasaus
 2 eetlepel citroensap
 2 theelepel sambal manis
 1 ½ theelepel korianderpoeder
 1 ½ theelepel komijnpoeder
 1 theelepel knoflookpoeder
 1 theelepel uienpoeder
 1 theelepel five spice
 1 theelepel kurkuma
 1 theelepel gemberpoeder
 1 eetlepel (zonnebloem)olie
Overig
 Bakkwastje
 Bakpapier
 Satéprikkers

Aanwijzingen

1

Haal de tofu uit de verpakking, wikkel deze in een handdoek en plaats een snijplank én enige zware objecten boven op de tofu om het vocht er uit te persen. Op deze manier kan de tofu de marinade straks goed opnemen. Laat de tofu een uur zo staan.

2

Meng alle overige ingrediënten, behalve de olie, in een bak. Haal na een uur de tofu uit de handdoek, snijd in strips (zoals op de foto) en plaats deze in de marinade. Zorg dat alle tofu goed bedekt is met de marinade. Dek het geheel af en laat minstens 1 uur in de koelkast marineren. Het lekkerste is (uiteraard) als je het een nacht laat staan, maar als je hier geen tijd voor hebt dan is 1 uur ook prima.

3

Verwarm na het uur de oven voor naar 185 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

4

Neem net zoveel satéprikkers als dat er tofu strips zijn en rijg per prikker 1 stuk tofu er aan. Plaats op de bakplaat en bestrijk beide kanten met de olie. Plaats in het midden van de oven en bak 15 minuten. Draai na 15 minuten de tofu saté om en bak nog 15 minuten langer. Als je het idee hebt dat de tofu te snel verkleurd kun je het afdekken met aluminiumfolie. Wil je de tofu na dit half uur een extra bite meegeven, zet dan nog even 5 minuten de grill aan. Let er wel op dat je de tofu niet verbrand.

5

Serveer tip: lekker met bami goreng, pindasaus, atjar en kroepoek.

6

Bereidingstip: Deze tofu kun je ook prima in een grillpan of op de barbecue klaarmaken. Bestrijk voor de barbecue de tofu met iets meer olie en grill tot je de tofu makkelijk kunt keren, dit is vaak in 2 minuten gepiept.

De lekkerste tofu saté

Deel dit recept op Pinterest

Wil je meer van mijn leven volgen? Check dan mijn Instagram!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *