Wijn en Joyce go way back. Al tijden kan ik intens genieten van een goed glas wijn na een drukke dag, passende wijn bij een mooi gerecht of gewoon een glas wijn terwijl je uitgebreid staat te koken. Ik geniet er intens van. Al tijden wilde ik een artikel schrijven over vegan wijn en daarbij verwijzen naar wat kekke gerechten die er perfect bij passen, kwam deze samenwerking ineens voorbij. Vandaag dus een artikel over de vegan wijnen van Neleman. 

Waarom wijn niet altijd vegan is

Als je net start met een plantaardige (of veganistische) lifestyle, dan kom je nog al eens voor verrassingen te staan. Zo ook ik, toen ik er zo’n 4 jaar geleden achter kwam dat dingen als wijn en frisdrank niet altijd vegan friendly zijn. Bij het maken van wijn gebruikt men veel meer dierlijke producten dan je in eerste instantie zou denken. Men gebruikt dierlijke producten om mooie heldere wijn te maken, maar ook kan het gebruikt worden om de smaak te verbeteren. Als ik niet veganistisch was gaan leven, had ik dit nooit geweten.

In jonge wijnen zitten vaak nog allerlei deeltjes, deze maken de wijn troebel. Na verloop van tijd zakken deze deeltjes naar beneden toe. Echter kan het proces versneld worden door bijvoorbeeld met kippeneiwit de wijn te klaren. De deeltjes hechten zich aan het eiwit en door het gewicht hiervan zakt het sneller naar de bodem toe. Deze deeltjes worden vervolgens uit de wijn gefilterd. Wat ik zelf nog niet wist (en nu wel) is dat er in rode wijnen met enige regelmaat gebruik gemaakt wordt van gelatine. De gelatine maakt de wijn soepeler qua smaak.

Maar dan?

Voordat de wijn in de fles verdwijnt, worden alle dierlijke toevoegingen er gewoon uit gefilterd. Je krijgt deze stoffen dus niet rechtstreeks binnen. Als veganist wil je uiteraard ook dat bij het productieproces geen gebruik gemaakt wordt van dierlijke producten. Gelukkig zijn er allerlei plantaardige middelen om je wijn mooi helder te maken. Zo is er bentoniet (uit klei), calciumalginaat (uit zeewier) of klaringsmiddelen die gemaakt worden van aardappel, erwten of tarwe. Deze middelen hebben dezelfde werking als bijvoorbeeld de gelatine en het kippeneiwit, maar dan van natuurlijke oorsprong.

Welke dierlijke stoffen gebruiken ze dan?

De vegan wijnen van Neleman

Bij Neleman gebruiken ze voornamelijk klaringsmiddelen op basis van aardappel en erwten maar ook komt er weleens wat bentoniet om de hoek kijken. Naast dat alle wijnen van Neleman vegan friendly zijn, worden ze ook nog eens gemaakt van uitsluitend biologische ingrediënten. Naast dat ze enkel biologische wijn in het assortiment hebben, heeft Neleman duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Ze planten voor elke 173 flessen wijn die gemaakt worden, een boom in Parque Natural de las Hoces del Cabriel.

Hier onder ga ik enkele wijnen uitlichten die ik mocht bestellen van Neleman, ik vertel kort iets over de wijn en deel per wijn één of meerdere recepten die er perfect bij passen.

Wat ik besteld heb

Keuzes maken is niet iets waar ik goed in ben en met hoeveel keus er was qua wijnen, kreeg ik het toch wat benauwd. Ik koos dus voor een wijnproeverij, de budget variant. Dan krijg je zes flessen wijn en kun je thuis lekker wijn proeven. Ideaal in deze gekke tijden.

Neleman Wolk Monastrell Rosé

Deze rosé is gemaakt van de monastrell druif, een druif die voor vele Spaanse wijnen de basis is. Na de Garnacha is dit de blauwe druif van Spanje. Deze rosé is heerlijk verfrissend en zuiver van smaak. Ze drinkt lekker weg op een warme lente (of zomer) dag. Deze rosé doet het goed bij frisse salades met fruitige ingrediënten. Bijvoorbeeld deze mezzelune salade met perzik of deze aubergine van de barbecue.

de vegan wijnen van Neleman
De Neleman Cava Brut Organic

Neleman Cava Brut Organic

Ik ben gek op bubbels! Deze cava is op dezelfde manier gemaakt als een champagne, het resultaat mag er wezen. De cava ruikt zoet, maar smaakt fris. Geen overweldigende bubbel, maar wel duidelijk aanwezig. Een prima bubbel als aperitief of bij tapas/hapjes. Ik zou dit serveren met deze met feta gevulde champignons.

Neleman Wolk Chardonnay Especial

Deze wijn is something else, ruikt fris en smaakt zacht en romig. Drinkt makkelijk weg en verfrist op een warme dag gegarandeerd. Deze wijn complimenteert de smaken van mijn vegan quiche lorraine perfect.

Neleman Chardonnay Sauvignon Blanc

We zijn aangekomen bij mijn favoriet van de wijnen welke ik ontving. Deze chardonnay sauvignon blanc is heerlijk fruitig, met tonen van citrus. Normaal zou ik een chardonnay sauvignon blanc niet aanraden bij een kaasfondue, maar daar dit een vegan fondue is en het niet zo zwaar is als de niet-vegan variant, is dit een goede match. Mocht je dat toch niet aandurven dan kan deze ook perect bij mijn snelle spaghetti.

Verkooppunten

Heb ik je nieuwsgierig of enthousiast weten te maken over de vegan wijnen van Neleman? Dan wil je nu vast weten waar je zo’n lekker flesje wijn kunt scoren! Dit kan o.a. bij de Hema, Ekoplaza en de Hoogvliet. Ook op de Neleman website kun je terecht voor het gehele aanbod.

Disclaimer: Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Neleman. Voor dit artikel kreeg ik shoptegoed en een aantal wijnen.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *