Toen ik via mijn beste vriendin in aanraking kwam met wasbare luiers was ik direct enthousiast. Ik hoefde niet overgehaald te worden. Niet iedereen staat er echter om te springen om wasbare luiers te gebruiken. Vandaag deel ik de voordelen van wasbare luiers met je. Wie weet kan ik je inspireren.

De voordelen van wasbare luiers

De voordelen van wasbare luiers

Ik ga niet liegen – ik zie eigenlijk geen nadelen van wasbare luiers. We zijn in het bezit van een flinke stash met de perfecte pasvorm voor Nyjah. Het wassen kost geen bergen tijd of geld (zoals veel mensen denken) en ook is het geen vies werkje. Overenthousiast mag je me best noemen, ik hoop dat ik mijn enthousiasme door dit artikel op je kan overdragen.

Bespaar geld

Natuurlijk is het even een investering, in plaats van de kosten spreiden over 2 of 3 jaar, koop je alle luiers in een keer. Hierdoor lijkt het misschien niet toegankelijk, maar bedenk je eens hoeveel geld je kunt besparen. Met 1 kind bespaar je al zo’n €800,- en als je meerdere kinden hebt kan het oplopen tot €3600,- Dat klinkt best lekker toch?

Afhankelijk van je budget kun je bijvoorbeeld voor €175,- al een prima set wasbare luiers hebben. Hierbij moet je denken aan vouwluiers of prefolds in combinatie met een waterdicht overbroekje. Heb je meer geld te besteden of lijkt dit systeem je niet prettig, dan kun je voor enkele honderden euro’s sets kopen die vanaf de geboorte tot je kind zindelijk is gebruikt kunnen worden.

Om te beginnen adviseren ze vaak om 24 luiers te nemen, hiermee kun je fulltime luieren en hoef je niet elke dag te wassen. Is je budget niet toereikend genoeg, dan kun je ook met 16 luiers vooruit, dan moet je echter wel elke dag wassen. Wanneer je geen fan bent van de was doen, dan is een grotere stash prettig. Als je uitgaat van 24 luiers à €20,- per luier dan kost je start set €420,-. Wanneer je kiest voor een goedkoop systeem (wat ik hierboven al noemde) dan kun je uitgaan van 5 overbroekjes (à €20,- per stuk) en 28 hydrofielen (à €8,- per 4), dan kost dit je €160,- mét de luierklemmetjes er bij.

De voordelen van wasbare luiers

Minimaliseer je footprint

Je kunt je voetafdruk op simpele wijze verkleinen door te kiezen voor wasbare luiers. De afgelopen jaren zijn de wegwerpluiers lichter en kleiner geworden, er word bijvoorbeeld minder houtpulp in verwerkt, maar de hoeveelheid super absorberende polymer korrels is gelijk gebleven. Hierdoor hebben wegwerpluiers een grotere invloed op het milieu en klimaat dan de wasbare variant. Ja – zelfs als je het wassen meetelt.

Wegwerpluiers bevatten houtpulp (papier), plastic, SAP-korrels. De productie van deze luiers is, op zijn zachtst gezegt, niet goed voor het milieu. De productie van papier kost bomen, energie en veroorzaakt watervervuiling. De grondstof voor de SAP-korrels en het plastic is aardolie. De winning van aardolie is slecht voor het milieu, net als de bewerkingen van deze stof.

Wasbare luiers worden gemaakt van katoen, polyester, rayon, hennep, bamboe. Wanneer je kiest voor luiers met een biologisch keurmerk heb je luiers gekocht die het beste voor het milieu zijn. De productie van niet-biologische katoen kost veel water en bestrijdingsmiddelen. Hennep en bamboe scoren beter op deze punten dan katoen, maar deze grondstoffen zijn bewerkelijk en daar zijn chemicaliën en energie voor nodig. Wasbare luiers hebben vooral invloed op het milieu door het gebruik ervan en het feit dat je ze wast en vaker gebruikt. Een luier hoeft maar een keer gemaakt te worden en kan jaren gebruikt worden.

Zero waste

In Nederland dragen ongeveer 550.000 kinderen per jaar een luier en dit zorgt voor gigantische hoeveelheden afval. In totaal, als je alles bij elkaar telt, zo’n 140 miljoen kilo per jaar. Per kindje reken je 260 kilo per jaar en daardoor dus 22 kilo per maand. Per kind in wasbare luiers kun je tot wel 500 kilo afval besparen. Gemiddeld draagt een kindje 5300 luiers tot deze zindelijk is, bijna 5 luiers per dag. Wanneer je kiest voor wasbare luiers help je het milieu gigantisch.

De voordelen van wasbare luiers De voordelen van wasbare luiers

Zachter voor de babyhuid

De materialen die gebruikt worden in wegwerp luiers zijn bewerkt met chemicaliën en hierdoor niet zacht voor de huid. Dingen als luieruitslag komen bij wegwerpluiers vaker voor. De luier ademt tenslotte niet en kan hierdoor gaan broeien. Aangezien de luiers zo ontworpen zijn dat ze zo droog mogelijk aanvoelen, draagt je kindje ze vaak ook een stuk langer, hierdoor kun je de huid van je kindje schaden.

Ik kies liever voor een zachte luier van katoen of bamboe dan voor een luier van plastic. In alle tijd dat Nyjah nu wasbare luiers draagt, heeft hij geen enkele keer uitslag of rode billen gehad.

Zindelijkheid

Zoals ik hierboven al zei worden wegwerpluiers zo ontworpen dat ze zo lang mogelijk droog aanvoelen. Hierdoor heeft je kindje vaak niet door dat het geplast heeft. Wanneer je een wasbare luier gebruikt, voelen ze wel nattigheid op hun huid. Hierdoor zullen ze sneller signaleren dat ze geplast hebben en dit kan helpen bij de zindelijkheidstraining.

Duurzaamheid

Het fijne van wasbare luiers is dat ze duurzaam zijn. Je hoeft ze niet na eenmalig gebruik weg te gooien en gaan vaak meerdere kinderen mee. Wanneer je kindje geen luiers meer nodig heeft kun je verschillende dingen doen;

Leuke printjes en materialen

Last but not least: wasbare luiers zijn leuk! Er zijn allerlei merken, vormen, kleuren en leuke motiefjes te krijgen. Er is voor ieder wat wils. In de zomer is een broek eigenlijk niet eens nodig wanneer je kindje zo’n toffe luier draagt. Hier – je kunt dus ook besparen op kleding, ha.

Sidenote: Wasbare luiers zijn verslavend en als je eenmaal begonnen bent met wasbaar dan is er een grote kans dat je nooit uitgezocht raakt en eeuwig leuke luiers blijft kopen voor je kindje(s).

Meer lezen?

 

Deel deze infographic op Pinterest

De voordelen van wasbare luiers

Eén reactie

  1. Fijn om te lezen! Ik zit erover te denken om een tweedelig systeem te gaan gebruiken. Wat ik me alleen afvraag: als de baby gepoept heeft en je haalt het inlegvel eruit, waar leg je dat dan (tijdelijk) neer? En: kan je het daarna makkelijk naar de wc dragen of pak je het met iets anders op? Ik ben best overtuigd, maar hier kan ik me nog niet echt een voorstelling van maken haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *