Ik volg Lisa van Kitchenoflion al een tijdje via Instagram en ze is een ware inspiratie. De artikelen op haar blog en de posts op haar Instagram maken mij altijd super blij. Ik vroeg haar dan ook recentelijk of ze eens een gastblog wilde schrijven over natuurlijke schoonmaakmiddelen. Dat wilde ze wel (dankjewel Lisa), vandaag deelt ze hier haar DIY toilet bombs. 

toilet bombs

Het toilet poetsen

Niemand maakt echt graag het toilet schoon, toch? Voorovergebogen hangend in de chloordampen, met je arm proberen die losgekomen lok haar uit je gezicht te vegen zonder succes… Leuker ga ik het toilet schoonmaken maken, maar het kan wél milieuvriendelijker. Hoe? Lees gauw verder…

Wat spoel jij door het toilet?

Sta jij er wel eens bij stil hoeveel chemicaliën we door het toilet gieten? Nee? Om eerlijk te zijn deed ik dat lange tijd ook niet. Toen ik bijna tien jaar geleden op mezelf ging wonen deed ik wat ik mijn moeder thuis ook altijd zag doen: veel chloor, veel naar dennen ruikende schoonmaakmiddelen, en veel blauwe of groene chemische goedjes. Het resultaat: een glimmende pot. Op de een of andere manier drong de waarschuwing op de achterkant van een fles bleekmiddel nooit tot me door. Een dood visje, met kruisjes als ogen. Ik besefte me gewoon niet echt wat het betekende. Pas toen ik me ging inlezen in hoe slecht al die chemicaliën voor het milieu zijn, die we zo makkelijk door de plee spoelen, begon ik na te denken. Al die tijd hebben die flessen een duidelijke waarschuwing gehad—dodelijk. Waarom gebruiken we het dan nog steeds?

toilet bombs

Milieuvriendelijke schoonmaakproducten

Gelukkig komen er tegenwoordig steeds meer producten op de markt die meer milieuvriendelijk zijn. Zo is er het merk Ecover dat toiletreiniger zonder chloor verkoopt. Maar er is een meer simpele oplossing, eentje die je waarschijnlijk in je keukenkastje hebt staan… Azijn. Azijn heeft als fijne werking dat het kalkaanslag tegen gaat. Met een mengsel van lauw water met azijn in een verhouding van 10:1 ben je zo van kalkaanslag af. Giet het mengsel in het toilet en laat een nacht inwerken. De volgende dag eventjes poetsen en de kalkaanslag is weg! Zo simpel kan het zijn.

Op zoek naar meer DIY’s?

Toilet bombs

Maar je wil natuurlijk ook dat je toilet lekker ruikt. Azijn is nou niet bepaald een lekker geurtje. Ook daar heb ik een oplossing voor: zelfgemaakte “toilet bombs”. Een beetje zoals de bruisballen die je in bad gooit, maar dan voor het toilet. Je kunt eindeloos variëren met de geur. Today is your lucky day, want ik heb een super simpel recept om deze bruisballen te maken!

Ingrediënten
180 g baking soda
63 g citric acid (citroenzuur, een poeder met kristalstructuur)
5-10 ml etherische olie naar keuze
Handje gedroogde bloemen naar keuze (optioneel)

Benodigdheden
Mengkom
Rubberen handschoenen*
Siliconen ijsblokjesvorm
Vork

  1. Giet de baking soda in een grote kom en voeg daar vervolgens de citric acid aan toe. Je zult merken dat dit direct reageert: het gaat bubbelen en wordt nat (scheikunde is zo cool!). Meng het geheel met een vork en voeg er vervolgens de etherische olie naar keuze aan toe (ik gebruikte lavendel).
  2. Meng vervolgens de gedroogde bloemblaadjes erdoorheen indien je die wilt gebruiken. Wanneer het een geheel is kun je er steeds een beetje uitscheppen en in je siliconen ijsblokjesvorm drukken. Het zal in het begin blijven bruisen, maar na verloop van tijd houdt dit op.
  3. Laat een nachtje staan zodat het goed op kan drogen. Als je merkt dat het nog nat is, kun je er een beetje extra baking soda overheen strooien.
  4. Eén blokje per dag is genoeg; gooi het in het toilet en laat het z’n werk doen voor je weer doorspoelt.

*Hoewel baking soda en citric acid niet schadelijk zijn, kan het je huid droog maken, dus ik raad aan om rubberen handschoenen te dragen.

Pin dit artikel op Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *