Ik stond in de badkamer mijn make-up er af te poetsen en gebruikte maar liefst 3(!) doekjes hiervoor. Die verdwijnen vervolgens gewoon in de vuilnisbak. Bergen met afval dus, realiseerde ik mij ineens. Met wattenschijfjes hetzelfde, ik gebruikte er soms 3 per dag. Dat moet anders, en dus heb ik hier een diy: zelf wasbare wattenschijfjes maken.

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

DIY: Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Ik ga niet liegen, ik ben niet super crafty en er zijn vast duizenden mensen die veel mooier en beter kunnen naaien (ja – ik giechelde terwijl ik dit schreef). Toch wil ik laten zien wat ik in elkaar heb geknutseld, zodat jij misschien geïnspireerd raakt om of dit ook te maken of om wasbare wattenschijfjes ergens aan te schaffen.

Ineens vond ik wattenschijfjes maar gek

Voor Ivy* hadden we super mooie wasbare luiers én wasbare billendoekjes. Alles om zo min mogelijk afval te produceren. Maar zelf gebruik je dus, zonder er bij na te denken, bergen van dit soort dingen. Hoewel handig, kan dat dus écht anders. Ik moet ook zeggen; met deze wattenschijfjes gaat mijn makeup er nog een stuk beter af ook.

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Benodigdheden

DIY

  1. Maak met behulp van het glas en een potlood/pen/stift ronde cirkels op de handdoek en het overhemd. Van beide stoffen een gelijke hoeveelheid. Knip uit.
  2. Speld 2 cirkels op elkaar, dus 1 cirkel van badstof en 1 cirkel van katoen. Knip eventueel bij zodat de cirkels van gelijke grootte zijn.
  3. Neem naald en draad en naai met een festonsteek de bedoeling aan elkaar. Klik hier voor hoe je een festonsteek mooi kunt eindigen.
  4. Herhaal dit voor alle cirkels die je hebt uitgeknipt.

* Je kunt zelf kiezen wat je doet qua stof. Als je enkel katoen wil, dan kan dit uiteraard ook. Ik hou ervan om een kant te hebben waarmee je echt goed kunt poetsen.

Wasvoorschrift

Je kunt wel raden; als je dit met de hand naait dan zijn ze minder stevig dan wanneer je dit met een naaimachine doet. Als je een naaimachine hebt kun je (uiteraard) die gebruiken om alles goed vast te stikken. Omdat deze variant toch wat kwetsbaarder is (ik vond een naaimachine écht te duur voor dit ene project) raad ik aan om de wattenschijfjes te wassen op 40 graden met een laag toerental. Op die manier worden ze én schoon én alles blijft mooi heel.

Oja – als je de wattenschijfjes na gebruik direct in een wasnetje doet, kun je alles makkelijk in de wasmachine gooien!

Let wel: handdoekstof kan wat gaan pluizen aan de rand, als je dit niet fijn vind kun je beter een andere stof gebruiken.

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

Pin dit artikel op Pinterest

Zelf wasbare wattenschijfjes maken

 

 

3 reacties

  1. Super handig! Altijd neem ik maar weer die vele pakken wattenschijfjes mee. Maar als je na gaat hoe veel katoen er gebruikt word voor zo’n klein lapje wat je maar 1 keer gebruikt is dat toch ook eigenlijk wel gek…

    Ik ga ze binnenkort zeker maken!

    1. Wat fijn dat ik je heb kunnen inspireren 😀 Ik nam ook altijd bergen wattenschijfjes mee uit de winkel, maar dat stond me zo tegen ineens! 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *