Toen ik zwanger was van Ivy kwam ik in contact met Hanna & Anne van de Billenboetiek. Een kekke (online) luierwinkel in Utrecht. Ik vroeg hulp voor een artikel en een toffe samenwerking ontstond. Tot op de dag van vandaag ben ik groot fan van het werk dat ze doen bij de Billenboetiek. Het leek me niet meer dan logisch om een interview met Hanna & Anne van de Billenboetiek te delen.
Wanneer kwamen jullie zelf in aanraking met wasbare luiers?
Op familiebezoek in Curacao. Daar was een groep Canadezen met kinderen in wasbare luiers. Ik was zo nieuwsgierig naar die vrolijke luierkontjes dat ik domweg naar de ouder ben toegelopen. Ze gaven enthousiaste informatie en een paar jaar later zijn wij eigenaar van onze prachtige Billenboetiek.
Hadden jullie vooroordelen voordat jullie zelf begonnen aan wasbaar?
Anne stond er niet direct om te springen. Die dacht aan poep in de wasmachine en spelden in buikjes prikken. Toen we terug in Nederland een vader bevroegen over zijn ervaringen, werden we toch beiden enthousiast. We vonden het toen heel jammer dat we enkel digitaal luiers konden kopen. Geen frisse, vrolijke winkel waar we eens rustig alle soorten en maten konden bekijken en voelen. Omdat we toch overtuigd waren zijn we er uiteindelijk voor gegaan.
Hoe kwamen jullie op het idee op te beginnen met de Billenboetiek?
Ik (Hanna) was nog conducteur bij de NS en Anne nam het grootste deel van de zorg voor onze oudste zoon op zich. We waren erg enthousiast over de luiers, zonder het bij al onze vrienden door. We vonden het vreemd dat zo’n degelijk product in geen enkele winkel te vinden was. Er bestonden toen (2015) enkel wat kleine webshopjes, maar geen van allen was groot genoeg voor een stenen winkel. We bedachten het plan om de webshops te verbinden, zodat er samen een stevige keten kon onstaan. Op die manier zou het op den duur wel degelijk mogelijk zijn een stenen winkel te openen. Daar bleek weinig tot geen animo voor, dus besloten we de keten zelf dan maar te vormen: die wasbare luier winkel zou er komen! Dat het idee voor zo’n winkel toch wat naïef was ondervonden we al snew. De marges op eerlijk geproduceerde producten in Europa zijn er klein en de huren in de binnenstad zijn ontiegelijk hoog. Toch hebben we in diverse winkels gestaan en nog steeds staan we nu in Amsterdam en Utrecht. Onze droom is nog steeds om die echte aantrekkelijke luierwinkel te openen. Daar moeten we alleen wel nog eerst een paar duizxend luiers voor verkopen.
Wat maakt jullie onderneming uniek?
Wij verkopen enkel luiers geproduceerd in Europa, we bezoeken de fabrieken. Zijn nu langs geweest bij Popolini en Totsbots. Zodat we er ook zeker van zijn dat de producten niet puur een labeltje krijgen in Schotland en zo ‘made in Scotland’ zijn. Daarnaast vinden we het belangrijk om het luierevangelie te verspreiden. Daardoor zitten we nooit onder de prijs. Natuurlijk krijg je wel pakketkoring maar we doen niet meer met megakortings acties en zullen niet smijten ‘gratis verzendkosten’ verzendkosten zijn namelijk nooit gratis, daar moet íemand voor betalen. We willen groeien, goede service kunnen leveren en de wasbare luier tot de standaard maken. We nemen daarvoor liever een extra medewerker aan dan dat een klant voor een dubbeltje op de eerste rij zit.
Welke tip geven jullie ouders die denken aan starten met wasbare luiers?
Het liefst; kom langs en bekijk alles met je eigen ogen, voel de luiers eens, benoem wat voor jou belangrijk is in je keuze (voor de één is dat een zo bespanrend mogelijke luier, voor de ander een zoveel mogelijk absorberend systeem en weer een ander wil de hipste printjes) en zo kom je tot een systeem dat het best bij jouw wensen aansluit. Nu kan dat door corona op dit moment niet bij ons in de watertoren maar ook digitaal is dat mogelijk. Je kunt bij ons een consultpakket met alle wasbare luiers bestellen, wanneer je die in huis hebt maak je een digitale consultafspraak en zo kan je met de luiers in je hand al je vragen stellen of ons verhaal horen.
Wat is jullie favoriete luiersysteem en waarom?
Tweedelig (absorberende basisluier plus waterafstotend overbroekje) absoluut. Dit komt omdat wij het fijn vinden dat een luier zoveel mogelijk absorbeert en een steviger luierkontje geen probleem vinden.
Iets wat ik heel graag zelf wil weten: Hoe gigantisch is jullie persoonlijke wasbare luierstash?
Dit geloof je niet maar die valt behoooorlijk mee haha, wij hebben zelfs een beetje de tegenovergestelde houding ‘jongens het is gewoon een gebruiksvoorwerp’ omdat we echt vinden dat het meer aandacht verdient zijn we deze winkel begonnen, niet omdat we gek zijn op alle tienduizenden printjes. Oeps, wat een biecht hier.. Om op je vraag terug te komen hadden we oorspronkelijk gewoon 36 basisluiers, een paar overbroekjes, twee zwemluiers en twee wetbags. En wat oefenbroekjes. Omdat we alle luiers in ons assortiment ook zelf intensief hebben getest hebben we natuurlijk van alles wat erbij gehad maar niet megalomaan veel. Wat pockets, boosters, oogjesluiers, wolbroekjes en niet te vergeten ook heel wat merken die niet door de keuring zijn gekomen. Ok, bij elkaar toch best wel heel wat…