Dit stond al zó lang op mijn wishlist: een palletbed. Jaren geleden al, toen ik een eigen appartementje had dacht ik “ja, ik wil wel een palletbed” – maar nooit kon ik aan pallets komen. Of het kwam er niet van. Oh en ik had al een ‘prima’ bed. Maar nu slapen we met zijn drieën en moest er een ruim bed komen. Dus here it goes: ik ga een palletbed maken.

een palletbed maken

Een palletbed maken

Ik struinde Pinterest af, googlede me suf, heb uren zitten rekenen over hoe en wat en waar. “Ik kan van mijn werk Europallets meenemen” – zei mijn Lief. Ik was daar blij mee, maar na wat rekenwerk, kwam ik steeds niet uit. Met de matrassen die we hadden, moesten we aan de 250×200 komen en met die europallets werd het allemaal veel breder, ik had geen zin om te zagen. Gelukkig kwam hij thuis met kleinere pallets die nog gratis waren ook. Op die manier bespaarden we nog flink geld uit ook. 

Hoe ons familiebed begon

We begonnen met een wiegje naast het bed. De eerste dag stopte ik Nyjah liefdevol in, in het wiegje. Het okergele dekentje legde ik liefdevol over hem heen en ik keek vertederd naar onze baby. Totdat hij het op een brullen zette. Kon er zoveel geluid uit zo’n klein mannetje komen? Snel haalde ik hem uit het wiegje en nam hem bij mij in bed, op mijn borst. Daar knuffelden we tot hij sliep. Nachtenlang zat ik wakker, soms huilend, soms vloekend, soms wilde ik niet meer. Ik durfde hem niet naast mij neer te leggen, ik had gelezen dat ik op hem kon rollen. Lief zei; “Ik neem hem wel even, dan kun jij kort slapen” – maar uiteindelijk vielen we allemaal in slaap en nam ik toch Nyjah weer over, Lief was bang op hem te rollen.

Research volgde, ik las over veilig samen slapen, werd lid van een Facebook groep en met allerlei tips besloot ik van het ledikantje dat we kochten, een cosleeper te maken. De cosleeper stond aan het bed. Ik legde hem ’s avonds in de co, voedde hem tot hij sliep (dan lag ik er bijna bij in) en daarna kon ik weg sneaken. Rollen deed hij toch nog niet. Maar er kwam meer beweging in, als hij wakker werd tussendoor dan kroop hij zijn cosleeper uit. Een onveilige situatie. Dus ik maakte een hekje aan mijn kant van het bed en ging naast hem liggen. In maternale houding, dat wel. Maar met z’n drie op 160 centimeter was mij wat te gek. Dus het idee kwam om een palletbed te maken met genoeg ruimte voor ons drieën.

Aan de slag

De eerste paar weken sliepen we met matrassen op de grond, daarnaast stond nog steeds de cosleeper, maar helaas bleek dit toch echt te gevaarlijk. Nyjah klom er steeds uit als hij half wakker was. Ik besloot dat het palletbed nu echt gemaakt moest worden. We besloten te beginnen met een enkele laag. Na wat passen en meten bleken we 10 pallets nodig te hebben voor ons bed van 250 x 200 centimeter. Ik wilde graag laag bij de grond beginnen voor het geval Nyjah er uit zou kruipen of kukelen. Lief gaf een seintje toen er weer 10 pallets in de schuur stonden en ik kon beginnen aan de tweede laag. Excuses voor de foto’s, ze zijn niet van de beste kwaliteit want ja, het zijn pallets in een lege slaapkamer, maar dan heb je ongeveer een idee hoe ik het aangepakt heb. 

Ons matras van Club9 Sleepservice

Terwijl net de plannen gemaakt werden om ons bed in elkaar te zetten, kreeg ik een tof berichtje. Of ik een matras van Club9 Sleepservice wilde ontvangen. Dit kwam echt als geroepen. Al uren had ik online gezocht naar een matras wat binnen ons budget paste én wat ook van goede kwaliteit is. Een goed matras is al snel zo’n €900,- en ik ben een blogger, geen topvoetballer dus zo’n bedrag heb ik niet 1-2-3.

Club9 Sleepservice speelt daar op in door een matras abonnement aan te bieden. Voor een vast bedrag per maand leveren zij een matras en kun jij lekker slapen. Het mooie? Na vijf jaar kun je je abonnement opzeggen en nemen zij het matras mee om gerycled te worden. Na die vijf jaar krijg je of een nieuw matras (als je je abonnement verlengd) of je regelt er alsnog zelf een. Ik ben hier echt enorm over te spreken; ik ben vast niet de enige die niet een gigantisch budget heeft voor een matras, als je het dan op deze manier kunt doen, dan is dat toch mega fijn? Een tweepersoons matras is maar iets duurder dan een Netflix abonnement en geloof mij: aan een matras heb je meer. 

Het matras komt heel strak vacuüm verpakt, in een doos thuisgeleverd. Het was (voor mij alleen) wel even een gevecht om het matras uit de doos te krijgen maar als het dan eenmaal op het palletbed ligt, je met een mesje een gat maakt in het plastic en je ziet hoe snel het matras zich volzuigt met lucht, dan ben je die struggle alweer vergeten.

Mocht je nu ook geïnteresseerd zijn in zo’n matras van Club9 Sleepservice? Klik dan op deze link (affiliate) en lees alles over Club9, de verschillende matrassen en mogelijkheden.

een palletbed maken

Een gezellig plekje

Toen eenmaal beide matrassen (een van 90×200 en het Club9 matras van 160×200) op hun plek lagen, was het tijd om ons bed voor het eerst op te maken. Dat gaf me zo’n gigantisch fijn gevoel, het werd ineens een heel knus en gezellig plekje. Ik zette plantjes op de slaapkamer, een zoutlamp die ik recent heb gekocht en ook kwam er een diffuser bij. Nu is het mijn favoriete plek in huis, terwijl ik dat eerder niet zo ervaarde.

En hoe we nu dan slapen?

Ik kan niet anders zeggen dan dat we er heerlijk luxe bij liggen. Nyjah en ik hebben voldoende ruimte. Lief heeft genoeg plek om wild te kunnen draaien. De diffuser zorgt voor net dat beetje extra nog, wat lavendel er in en iedereen slaapt als een roos. Een gigantische upgrade is dit wel te noemen.

Wat heb ik gebruikt voor ons bed

 • 20 pallets (10 per laag)
 • Tie wraps
 • 1 90x200cm matras
 • 1 160×200 matras
 • 1 matrasbeschermer 90x200cm
 • 1 matrasbeschermer 160x200cm

Nog wat tips

 1. Je kunt de pallets voordat je ze gebruikt ook schuren en lakken (of verven). Op die manier is je matras nóg beter beschermd. Ik vond echter de matrasbeschermers voldoende werk doen.
 2. Als je handig bent kun je met pallets ook nog een hoofdeinde maken, hiervoor moet je echter wel wat boren en schroeven.
 3. Bang dat je matrassen glijden over het bed? Er zijn speciale matjes die ervoor zorgen dat je matras nergens heen kan.
een palletbed maken

Dit artikel bevat een gekregen product en affiliate links. Dit betekent dat als je lid word van deze dienst ik een bedrag ontvang.

5 reacties

 1. Wat een super-idee, zo’n palletbed. Ik bedoel maar: wat is er nog meer lattenbodem dan pallets? Ik heb zelf een loungeset voor de veranda van pallets. Vorig jaar hebben we ook een kindervilla in de tuin van pallets gebouwd, een daverend succes.

 2. Echt iets voor onhandige knutselaars, zo’n bed van pallets. Dat krijg ik zelfs nog voor elkaar. Ik was op zoek naar een budget-oplossing voor de logeerkamer. Mijn man kan aan pallets komen, dus dat zit wel goed. Ik ga eens passen en meten.

  1. Haha ja handig he? Ik wilde vooral een groot bed en geen mega kosten, de pallets konden we via mijn partner zijn werk regelen. Prima oplossing zo. Wel regelmatig even matras er af en tussen de kieren stofzuigen anders word het wel heeeeel stoffig 🙂

   1. Hoi Vegan Wifey, ik lees net jouw ervaring met pallets als bedbodem en heb nu nog meer zin om te bouwen. Je bent echt inspirerend, super enthousiast, milieu bewust, zen en heel lief volgens mij. Ga me abonneren op je blog meteen hetgeen voor mij nu het eerst dat ik zo razend enthousiast op een blog ben. Je schrijfstijl is boeiend en vraagt naar meer. Als ik over 3 weken weer in het jaren dertig pand ben waar ik werk kijk ik gelijk bij de klant boven welk merk ook alweer pallets, volgens mij goed materiaal, kindje daar heeft leuk pallet bed op haar zolder; ik mag hun huis poetsen, ben poetsvrouw. Jouw stijl en tips bevallen me zeer. Erg merci !!! Lieve groet Chris

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *