Toen ik kenbaar maakte dat ik wasbare luiers ging gebruiken, kreeg ik gemengde reacties, maar; overwegend negatief. Inmiddels is Nyjah bijna 10 weken oud en heb ik een goede mening kunnen vormen over wasbare luiers. Zijn ze echt zo lastig? Is het echt een vies klusje om ze te wassen? Ik deel mijn ervaring en andere moeders delen die van hun!

Wasbare luiers

Ik schreef eerder al dit artikel (in samenwerking met Billenboetiek) en daar kreeg ik veel vragen over. Want is dat niet onhygiënisch? Maar dat doe je toch pas na een tijdje? Is het niet veel meer werk? Nee, nee en nee.

Hoe was je wasbare luiers

De was doen dat kan eigenlijk iedereen wel en wasbare luiers zijn zó gemakkelijk in gebruik. Wanneer Nyjah zijn behoefte gedaan heeft, gaat de luier in de luieremmer en krijgt hij een nieuwe aan. In deze emmer zit een wasnet en wanneer de emmer vol is, kan ik zo het wasnetje er uit halen en het in de wasmachine stoppen.


Patrilia – We hebben geen ervaring met wegwerp luiers, we gebruiken al sinds de geboorte wasbaar. Hiervoor kozen wij omdat we geen chemische troep aan de billetjes van onze baby wilden en voor het milieu is dit ook beter. Logischerwijs kozen we dus ook voor wasbare billendoekjes. We hopen dat het ook beter voor de portemonnee is (al betwijfelen we dat, met al die leuke printjes). De luiers zijn makkelijk in gebruik, ik hoef niet steeds naar de winkel en qua wassen kost het ook weinig tijd en moeite.

Wat ik met de ontlasting doe? Nou, wanneer je kindje nog geen vaste voeding krijgt, is dit gewoon oplosbaar in water. Ik draai eerst een voorwas en vervolgens een hoofdwas, mijn wasmachine kan dit op allerlei temperaturen maar ik doe dit op 40 of 60 graden. Ik gebruik een beetje biotex (al schijnt dit niet vegan te zijn, is er een vegan optie voor biotex?) en een eco wasmiddel dat geschikt is voor wasbare luiers. Hier kun je een mooi overzichtje vinden van welke wasmiddelen je kunt gebruiken.

Nadat de luiers uit de was komen (bij ons duurt dat tussen de anderhalf a tweeënhalf uur – afhankelijk van het gewicht) dan hang ik ze uit om te drogen. Vaak gooi ik ’s avonds de luiers de machine in, programmeer ik de wasmachine en ’s ochtends als ik wakker word kan ik direct de luiers uithangen.


Daphne – Nooit poepexplosies tot aan zijn nek gehad in wasbaar. De printjes van de luiers zijn super leuk, hij heeft nooit echt ‘luieruitslag’ gehad (7 maanden). Ik hoef geen luiers naar de container te lopen. Ook zonder romper zit het perfect, dus op warme dagen is dat ideaal.

GebruiksgemakTwee weken geleden verschoonde ik de luier van Lief z’n nichtje, dit was een wegwerpluier. Nooit in mijn leven heb ik zo’n gevecht moeten voeren met een luier. Ik vond het maar onhandig.

Ik wil hier maar mee zeggen; alles went. Vanaf de geboorte van Nyjah hebben we wasbare luiers gebruikt. We begonnen met de newborn maten van o.a. Milovia (dat is gelijk mijn favoriet) en voor de nacht gebruikten we de bamboozles van Totsbots met een overbroekje. Omdat we begonnen met newborn maten, paste het direct al goed.


Liefhebbend – Ik vind het fijn dat we minder afval maken én dat we altijd luiers in huis hebben. En last but not least; newborn spuitluiers worden een stuk makkelijker aangezien het gewoon binnen de luier blijft. In juli 2017 kochten we een proefpakket met 3 luiers en in augustus kochten we 20 luiers, 40 boosters en 400 inlegvellen voor €500,- Zoontje is bijna 2 en we gebruiken de luiers nog steeds!

De covers van Milovia doe je bijvoorbeeld over een vouwluier of kun je dragen met boosters. Ik deed in hebt begin vooral vouwluiers, dat vouwen leerde ik van dit filmpje, met daarover een cover. De luiers vouw je van tevoren, dan doe je ze om, zet het vast met een clipje en vervolgens doe je er een broekje overheen. Inmiddels zijn we over op de covers met boosters en die maak ik van tevoren klaar, leg het in de la en kan ik direct pakken en om doen.

Je bent dus met verschonen zelf niet perse meer tijd kwijt, de luiers wassen en in elkaar zetten kan een klusje lijken, maar hoe fijn is het om even Netflix aan te gooien en op je gemak de luiers in elkaar te zetten?

Wasbare billendoekjes

Naast de wasbare luiers, gebruik ik ook graag wasbare billendoekjes. Dit lijkt misschien een heel werk, maar eigenlijk scheelt dit (wederom) weinig in tijd. Ik gebruik verschillende soorten billendoekjes (namelijk deze, deze en deze) en dit in combinatie met de billenspray die bij Billenboetiek verkrijgbaar is. Ik spray Nyjah z’n billetjes nat met de spray (of spray wat op het doekje) en maak zo de hele bedoeling schoon. De doekjes? Die gooi ik, met de luier, in de luieremmer.


Lisette – De luiers zijn duurzaam en dat bevalt mij enorm, bijdragen aan een more sustainable world is belangrijk; dan hebben onze lieve kindjes ook nog een aarde om van te genieten. Daarnaast staan de luiers super schattig, valt het gedoe van wassen enorm mee en tsja, het scheelt ook een hoop geld. Als je een set tweedehands aanschaft (zoals ik deed) bespaar je nóg meer én het is extra duurzaam.

De deur uit? Kan gewoon!

Met wasbare luiers kun je ook gewoon de deur uit, je hoeft geen wegwerp aan te schaffen voor uitstapjes. Als wij de deur uit gaan (afhankelijk van hoe lang dat is) neem ik 2 a 3 luiers mee. Ik verschoon gemiddeld om de 2 à 3 uur (als ik merk dat hij z’n behoefte gedaan heeft uiteraard eerder). Met 3 luiers kan ik dus zo’n 6 tot 9 uur de deur uit.

Vieze luiers doe je in een wetbag. Ik heb deze in verschillende maten; voor bijvoorbeeld 1 of 2 luiers (als we kort weg zijn) of een grotere (voor 5+ luiers) als we langer de deur uit zijn. Deze wetbags zijn water- en geurdicht. Je kunt vieze luiers hier prima in bewaren. Bij thuiskomst rits je hem open en doet de luiers, met wetbag en al, in de luieremmer. Tijdens het wassen komen de luiers uit de wetbag en worden ze prima schoon.


Francis – Ik gebruik wasbare luiers voor mijn peuter die zinderlijk worden lastig vond. Verrassend genoeg werkt het! Ik gebruikte eerst luiers, stapte over naar onderbroekjes maar doordat dit niet werkte (veel ongelukjes) ben ik gestart met wasbaar. Toen kwam het besef; had ik dit altijd maar gedaan i.p.v. wegwerp…

En hoe bevalt het dan eigenlijk?

Het bevalt mij super goed; geen spuitluiers, geen chemicaliën op Nyjah z’n bilpartij, leuke printjes en kleurtjes, geen gezeul met luiers van de winkel naar huis. Ik ben een enorm groot fan. Kijken mensen me nog weleens vreemd aan? Jazeker. Trek ik mij daar iets van aan? Hell no. Ik maak geweldige keuzes voor mijn baby (al zeg ik het zelf) en dit is er een van.

Kan ik je beloven dat het goedkoper is? Ja en nee. Ja want als je jezelf netjes in weet te houden en het houd bij wat je al hebt, dan bespaar je enorm. Nee wanneer je, net als ik, gek bent op alle toffe prints en zoveel mogelijk verschillende wil. Dan kun je nog weleens duurder uit zijn, haha.


Esther – Buiten dat het heel goed is voor de billen van mijn baby (geen chemicaliën) is het goed voor het milieu, je portemonnee en het is ontzettend vrolijk en leuk. Zo leuk zelfs dat ik consulente ben geworden, om andere ouders te ondersteunen en de juiste wasbare luiers te vinden!

 

Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord, de linkjes die hier in staan bevatten artikelen die ik zelf gekocht heb. Op enkele foto’s zie je producten die ik gekregen heb van bijv. Billenboetiek. Onze vorige samenwerking heeft in geen enkel opzicht invloed op mijn mening m.b.t wasbare luiers, dit is puur mijn persoonlijke ervaring. 

Pin dit artikel op Pinterest!

2 reacties

  1. Dank voor deze blogpost! Fijn dat ik me weer bevestigd mag voelen voor onze gemaakte keuze voor wasbaar. Was nog wel opzoek naar het juiste wasmiddel dus ben heel blij met het linkje daarnaartoe. En ja… die printjes zijn verschrikkelijk verslavend en leuk

    1. Ik gebruik zelf momenteel KLOK en biotex. Al is de biotex dus niet vegan. Nu hoorde ik onlangs van iemand die enkel AH Puur gebruikt, zonder biotex, dat werkt ook prima. Dus dat ga ik zelf binnenkort eens proberen 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *