Soms, als ik super lui ben, dan maak ik chicken tonight. Maar dan zonder chicken en met tofu. Ik neem graag de zoetzure saus (die is vegan!) en gooi er een zak wokgroenten bij en stukjes tofu. Nu wilde ik echter wel iets soortgelijks eten, maar het niet uit een pot halen. Geïnspireerd door de zoetzure chicken tonight saus én mijn vegan goulash ging ik aan de slag. Deze gerookte tofu met zoetzure saus is een waar feestje, het zit vol smaak en is super voedzaam. I like it!

Gerookte tofu met zoetzure saus

Gezond eten = geen pakjes en zakjes

Ik kook niet vaak dingen uit pakjes en zakjes en stiekem ben ik een food snob, ik snap niet dat mensen bijvoobeeld een sausje in poedervorm halen. Of kant-en-klaar marinades. Mijn enige echte guilty pleasure was dus chicken tonight. Ik haalde het nooit voor mezelf, maar vooral voor mijn vriend. Dan maakte ik zijn maaltijd mét kip en een deel van de saus hield ik voor mezelf. Een snelle maaltijd mét groenten. Maar dus niet zo gezond.

Gerookte tofu met zoetzure saus

Cravings

Nu ik gezond(er) eet, merk ik wel dat ik toch zin heb in dingen die niet perse goed voor je zijn. Niet omdat ik honger heb of niet genoeg eet, maar vooral omdat het een gewoonte was om deze dingen gewoon te ‘kunnen’ eten. Oke, het kan dus nog steeds maar het is niet verstandig. Ik wilde dus echt graag lekkere groenten in een sausje met tofu. Alleen hoe ging ik dit doen? Ik wilde niks kant-en-klaar hebben dus moest wel wat experimenteren.

Gerookte tofu met zoetzure saus

Ik vond in de koelkast gerookte tofu (verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels of bijv. de Hoogvliet) en ook ontdekte ik wokgroenten, gezeefde tomaten en mango’s. Ik besloot deze ingrediënten te gebruiken om een super lekkere en voedzame maaltijd te maken.  Het was ZO lekker en ik ben trots op het eindresultaat; het was precies wat ik wilde. Ultiem gelukkig plofte ik met mijn maaltijd op de bank. Dat gezonde koken gaat steeds een beetje beter.

Gerookte tofu met zoetzure saus

 • 200 gram gerookte tofu (in blokjes)
 • 400 gram wokgroenten
 • 250 gram gezeefde tomaten
 • 1 mango (in blokjes)
 • 3 tenen knoflook (geperst)
 • 1 theelepel sojasaus / coconut aminos
 • 1 theelepel sriracha saus /sambal
 • 1 theelepel gember poeder
 • 1 eetlepel rijstazijn
 • gekookte rijst/noodles voor 2 personen
 • zwarte peper
 • zout
 1. Meng in een schaaltje de gezeefde tomaten, knoflook, sojasaus. sriracha, gemberpoeder, rijstazijn en dadelstroop. Roer goed door en voeg eventueel wat peper en zout toe. Geheel naar smaak.
 2. Verwarm wat olie in een pan, als je oil free eet, kun je dit vervangen door een eetlepel water. Voeg de wokgroenten toe en bak op middelhoog vuur even goed aan.
 3. Doe de in blokjes gesneden mango bij de groenten en bak even mee.
 4. Schenk de saus, die je juist gemengd hebt, erbij. Breng aan de kook en voeg dan de gerookte tofu toe. Laat even pruttelen tot de saus iets is ingedikt.
 5. Serveer met rijst of noodles

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *