Vegan en zwanger; Stiekem hoopte ik dat ik een voorbeeldige zwangerschap zou hebben, waarbij ik nog steeds elke dag yoga zou doen, zou ontbijten met smoothies en kon leven op allerlei vegan whole foods. Maar helaas, de realiteit is toch wat anders. Maar ik heb het eerste trimester overleefd! Dus de eerste afspraken bij de verloskundige, de bloedonderzoeken en ook; de eerste echo’s. 

het eerste trimester

Het eerste trimester

De eerste keer dat we onze Bubby zagen was op 31 januari en wow; ik was nerveus. Dit was een vitaliteitsecho, deze kregen we van de fertiliteitskliniek waar we onder behandeling waren. Ik was bang dat er geen hartslag was, maar gelukkig was deze er wel. Ik kon wel janken maar gek genoeg heb ik alleen maar liggen grijnzen.

Op 21 februari mochten we naar het echo centrum voor de tweede echo, wederom was ik de dag ervoor enorm nerveus, maar op de dag zelf totaal niet. Bubby had naast een hartslag ook een enorme liefde voor rondbouncen, zo goed om te zien!

Fat or pregnant?

De dag dat dit online komt ben ik precies 13 weken zwanger, het is vreemd hoe snel de tijd gaat. Het eerste trimester vloog voorbij. In het begin kon ik het me niet voorstellen hoe het was om een buikje te krijgen, maar langzaamaan begin ik te zien dat er toch al wel een buikje ontstaat. Jammer genoeg is het voor mij nog echt zo’n ‘fat or pregnant’ buikje, maar dat gaat ook wel weer over.

Eten is niet mijn bestie

Normaal is eten mijn passie en sta ik hele dagen in de keuken. Nu ik zwanger ben wil ik niet langer dan 10 minuten met mijn neus boven een pan hangen. Waarom niet? Als ik de hele tijd alles ruik krijg ik het later niet meer weg. In het begin werd ik er ook misselijk van, nu niet meer, maar ik lust het gewoon niet meer als ik het geroken heb.

“Maar Joyce, wat eet je dan allemaal?”

Ik schaam me bijna om dit toe te moeten geven, maar ik eet veel simpele maaltijden. Met simpel bedoel ik niet snel klaar, maar écht simpel. Een pitabroodje met ijsbergsla, vegan mayo en een visburger of noodlesoep met wat extra groenten erbij of friet. Ik ben een groot fan van friet en brood.  Hoe mijn dag er dan uit ziet?

07.00 – 08.00 Wakker worden en zo’n 10 keer plassen
08.00 – 11.00 Ergens tussen 8 en 11 eet ik een bakje Alpro perzik (soms met granola)
11.00 – 14.00 Tussen 11 en 14 eet ik wat fruit (Pink Lady appels met kaneel vooral)
14.00  – 16.00 Tussen 14 en 16 eet ik 1 of 2 boterhammen met vega filet americain en augurk
16.00 – 19.00 Ergens tussen 16 en 19 maak ik een snelle avondmaaltijd die ik met veel smaak op eet. Daarna ben ik vaak misselijk dus doe ik een dutje.
19.00 – 22.30 Ik eet nog wat fruit of alpro en soms iets lekkers.

Ja, gênant is het eigenlijk wel te noemen, maar dit is hoe ik nu eet. Ik probeer zoveel mogelijk fruit en groenten toch tot mij te nemen, maar ik moet nu vooral hopen dat het in het tweede trimester beter gaat qua eten.

Supplementen

Voordat ik zwanger raakte slikte ik al de nodige supplementen en daar is geen verandering in gekomen. Ik heb B12 zuigtabletten, omega 3 capsules, vitamine d tabletten (van de apotheek want mijn vitamine d was wéér te laag) en foliumzuur. Allemaal dingen om mij en Bubby zo gezond mogelijk te houden.

Dit was een kleine update van hoe mijn eerste trimester verlopen is. Ik ben niet van plan een mommy-blogger te worden, maar op Facebook lieten jullie weten wél wat er over te willen lezen. Er zal dus zo nu en dan een update verschijnen over bijvoorbeeld het zwanger zijn, de awesome wasbare luiers die we gaan gebruiken en bijvoorbeeld de kamer van onze Bubby.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *