De eerste weken als fresh mommy was slaap een gigantische luxe. Met een baby die maar niet leek te slapen in zijn eigen bed (en wel bovenop mij) sliep ik gemiddeld 3 uur per 24 uur. Dutjes? Die deed meneer in de draagdoek dus ook dan kon ik niet lekker mee tukken. Het heeft 10 maanden mogen duren maar inmiddels weet ik hoe je beter kunt slapen als moeder.

Hoe je beter kunt slapen als moeder en waarom slaap zo belangrijk is

Dat slaap belangrijk is weet je natuurlijk al. Maar wist je dat er ook serieus nadelige effecten kunnen optreden als je langere tijd niet voldoende slaapt? Als moeder is slaap nog net even belangrijker: je bent tenslotte verantwoordelijk voor het mini mensje dat je hebt gecreëerd, autorijden terwijl je vermoeid bent is echt onveilig. Maar met minder dan 7-8 uur slaap per nacht riskeer je ook gezondsheidsproblemen als hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een te hoge bloeddruk, depressie, angst en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als moeder sta je 24/7 aan, zelfs als je baby slaapt dan ben je nog moeder want het stopt niet aan het einde van de dag. Er zijn de nachtvoedingen, het onrustige slapen van je baby, stress en spanning en nog meer oorzaken waardoor je toch ook de nachten slecht slaapt. I’ve been there en nu ik inmiddels een fijne manier heb gevonden om wat uren te maken, neem ik je graag mee in de wondere wereld van slapen als moeder.

Hoe je beter kunt slapen als moeder

Maak van je slaapkamer een ontspannen plek

Onze slaapkamer was altijd een slaapkamer. Tijdens mijn bedrust kwamen de muren op mij af en nadat Nyjah geboren was, voelde de kamer ook niet fijn. Er kleefden nare herinneringen aan. De slaapkamer kreeg een mini make-over: ik maakte een palletbed, heb goed opgeruimd, wat geschoven met meubels, gordijnen gewassen én ik kocht een mooie zoutlamp en diffuser. Nieuw beddengoed maakte het helemaal af, nu heb ik een plek waar ik ’s avonds heerlijk kan ontspannen.

Slaap samen met je baby

Dit is niet voor iedereen geschikt, een van de ‘vereisten’ om veilig samen te kunnen slapen is dat je namelijk borstvoeding geeft. Als je geen borstvoeding geeft dan kan je baby wel prima in een co-sleeper, maar samen slapen in een bed word afgeraden. Ik probeerde in het begin regelmatig Nyjah in zijn eigen wieg/bed te leggen, maar het werkte niet. Ik ben me gaan inlezen in veilig samen slapen en sinds hij twee maanden oud is, slaapt hij gewoon lekker bij mij in bed (in plaats van boven op me). Nu slaap ik in de maternale houding met Nyjah tegen mij aan op zijn zij. Hij kan zo goed bij mijn borst en aanhappen (als hij half wakker word) is daardoor een stuk makkelijker en niet iets waar ik nog wakker van word. Wil je meer weten over veilig samen slapen, dan kun je hier meer lezen.

Routine is key

Een routine kan je helpen in de juiste ‘mood’ te komen voordat je gaat slapen. Dit kan iets simpels zijn als een kop thee drinken, een boek lezen of bijvoorbeeld lekker douchen. Nyjah gaat tussen 18.00 en 18.30 naar bed, omdat wij samen slapen, ga ik mee en blijf in de buurt. Aan het begin van de avond pak ik mijn laptop er bij om te schrijven of gamen. Wat later gaat de televisie aan (met gedimd licht dan wel) en kijk ik eventueel wat Youtube of Netflix. Tussen 21.00 en 22.00 ga ik ook slapen en dan leg ik mijn bril en telefoon weg, kruip tegen Nyjah aan en knuffel nog even met hem. Ik ben dan zo vertrokken.

Zet je telefoon uit als je gaat slapen

Dit is een lastige en ik doe het zelf ook niet vaak genoeg: zet je telefoon uit als je gaat slapen. Ik heb zelf, als ik tussendoor wakker word, nogal eens de neiging om te kijken hoe laat het is op mijn telefoon. Op de momenten dat ik mijn telefoon niet aan heb staan, kijk ik niet en draai ik om en slaap weer verder. Wanneer mijn telefoon aanstaat voelt het minder ontspannen. Licht maakt je wakker en (wij in elk geval) hebben toch altijd een nachtlampje aan en je wil niet nóg meer licht maken dan nodig is.

Een goed matras

Last but not least: een goed matras is écht key. Wij hebben inmiddels twee hele fijne matrassen op ons bed liggen waarvan we er een recentelijk kregen via Club9 Sleepservice (als je lid wordt via deze link krijg je 10% korting op je abonnement). Ik merk een wereld van verschil met het vorige matras. Een matras heeft een houdbaarheidsdatum en als je al 10 jaar op hetzelfde matras ligt is het écht tijd deze te vervangen voor een nieuw exemplaar. Bij Club9 krijg je om de 5 jaar een nieuw matras voor een vast bedrag per maand. Een oud matras kan vol zitten met schimmels, vocht en andere narigheid die nadelig voor de gezondheid kunnen zijn. Dus regelmatig je matras keren, het niet direct opmaken ’s ochtends én op tijd een nieuw matras aanschaffen helpen bij een goede nachtrust.

Pin dit artikel op Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *