Hoe kun je beginnen met wasbare luiers? Ik krijg deze vraag vrij regelmatig via mijn Instagram. Zo regelmatig dat ik besloten heb dit artikel te schrijven om je te helpen een keus te maken voor je wasbare luier avontuur.
Beginnen bij het begin
Voordat je aan wasbare luiers begint doe je research. Er zijn verschillende soorten luiers in allerlei soorten, maten en ook van verschillende prijzen. Het is handig om voor jezelf op een rijtje te zetten wat je prettig lijkt. Je kunt een consult boeken bij een wasbare luier zaak of je kunt eens rondneuzen op het wereld wijde web en zien wat anderen zoal gebruiken. Hieronder zal ik je uitleggen welke soorten luiers er zijn en de handigheden per luier.
Pocket luiers
Een systeem waarbij je zelf kunt kiezen hoeveel een luier absorbeert. Deze luier heeft een zachte stof die tegen de edele delen van je kindje aan komt en tussen de buitenkant en deze laag is plek gemaakt om boosters te plaatsen. Op deze manier kun je zelf bepalen hoeveel je luier absorbeert. Je kunt je dagluiers (door extra boosters) omtoveren in nachtluiers en vice versa. Wanneer je luiers uit de was komen kun je ze in elkaar zetten, opbergen en alles ligt direct klaar voor gebruik. Voorbeeld pocketluier. Voorbeeld boosters.
AIO (All in One)
Wil je graag een luier die na het drogen direct klaar is voor gebruik? Look no further. De all in one luier is een luier die, de naam zeg het al, alles in een heeft. Hierdoor duurt het wat langer voordat de luier goed droog is en je kunt deze niet bijboosten voor de nacht, maar als je gek bent op gemak dan is dit een prima optie. Wel nog de tip om voordat je hier een hele set van aanschaft, eerst de pasvorm bij je kindje te checken. De AIO is gemakkelijk in gebruik maar dient wel goed aan te sluiten want is gevoelig voor lekkage. Voorbeeld.
Prefolds of vouwluiers
Geen zin om al je zuur verdiende centen uit te geven aan luiers? Dan is dit een goede route. Je neemt enkele overbroekjes en verder kun je aan de slag met hydrofiele luiers of prefolds. De prefolds of hydrofiele luiers zet je vast met een snappi en doet er een waterdicht broekje overheen. Je kunt er echter ook voor kiezen de prefold en hydrofielen te vouwen en rechtstreeks in een broekje te plaatsen, zonder gebruik van een snappi. Deze luiers zijn snel droog, ook op de hand te wassen en makkelijk mee te nemen op reis daar het niet veel ruimte in beslag neemt. De voorbeelden hierna laten je zien wat ik precies bedoel. Prefold voorbeeld. Hydrofiel voorbeeld. Snappi voorbeeld.
Tweedelig systeem
Wil je een waterdicht systeem? Niet bang om wat extra te investeren? Maak je graag gebruik van natuurlijke materialen? Dan is dit systeem voor jou. Je neemt een bamboe luier, doet deze aan bij je kindje en vervolgens doe je een waterdicht broekje er overheen. Ook prima te gebruiken voor de nacht met een extra booster. Bamboeluier voorbeeld. Cover voorbeeld.
Wanneer je denkt te weten welk systeem voor jullie geschikt is kun je verder met de volgende vraag.
Verschillende maten – wat zoek je precies?
Wil je luiers die precies aansluiten op de maten van je kindje of ga je liever voor een ‘one size fits most’ set? Als je kiest voor luiers op maat, dan heb je meer kosten aangezien de luier niet meegroeit met je kindje. Ga je voor de one size luiers, dan kun je gemakkelijk (door middel van drukknoopjes) de maat van de luier aanpassen. Een one size luier is vaak te gebruiken van ongeveer 4 tot 16kg, al kan dit per merk ook verschillen en uiteraard speelt ook de bouw van je kindje mee.
Hoe wil je vieze luiers opbergen?
Door naar de volgende vraag – hoe wil je je vieze luiers opbergen? Zie je het zitten om een luieremmer neer te zetten met een netje er in, of gebruik je liever een wetbag die je ergens ophangt en dichtritst? Wanneer je kiest voor de emmer dan hang je een netje in de emmer, je plaatst de vieze luiers er in en wanneer het netje vol is gooi je het (met net en al) in de was. Kies je liever voor de wetbag dan rits je deze open vlak voordat het de was in gaat en gooi je alles (met wetbag en al) in de was.
Dit bericht bekijken op Instagram
Wat is je budget?
Niet geheel onbelangrijk: hoeveel heb je te besteden? Je kunt voor €175,- klaar zijn (en hebt dan prefolds/vouwluiers en overbroekjes). Heb je meer te besteden dan kun je voor een voordeelpakket gaan of zelf een set samenstellen naar wens. Het is totaal afhankelijk van je budget waar je naar kunt zoeken en wat je zoal kunt halen.
Wil je alles nieuw kopen of is tweedehands geen probleem voor je?
Wasbare luiers zijn duurzaam en kunnen vele jaren (en kindjes) mee. Wanneer je kindjes uit de luiers zijn hoef je ze dus niet weg te gooien en kun je ze mooi doorverkopen. Wil je zelf besparen op luiers dan kun je ervoor kiezen tweedehands luiers te scoren, bijvoorbeeld via deze Facebook groep. Staat dat je toch tegen dan kun je bij een fijne winkel met fijne mensen (de Billenboetiek!) je luiers aanschaffen.
En nu je dit allemaal hebt bedacht, kun je overgaan tot kopen
Het enige dat nog handig is om te weten is dat je voor een newborn zo’n 24 luiers nodig hebt en voor kindjes van 9 maanden tot ongeveer 2 jaar heb je er 15 nodig (met 15 moet je wel elke dag wassen). Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen waar je naar kunt kijken, naar de verschillende merken, kleuren, printjes – ga zo maar door. Maar door deze basic vragen voor jezelf te beantwoorden weet je in elk geval waar je kunt beginnen.
Het is in het begin niet nodig om all out te gaan. Je hoeft niet direct ook te beginnen met wasbare billendoekjes, allerlei inlegvellen en dat soort ongein. Je hoeft zelfs niet eens alles tegelijk te kopen, je koopt het gewoon wanneer je het nodig hebt. Oja een waarschuwing: wasbare luiers zijn verslavend, je blijft altijd op zoek naar lieve printjes en leuke luiers.
Pin dit artikel op Pinterest
Disclaimer: Dit artikel is niet gesponsord door de Billenboetiek, ik ben gewoon een groot fan van Hanna & Anne en het werk dat ze doen.