De kerstdagen komen er aan en vandaag is officieel mijn eerste kerst post online! Dit is een hele belangrijke, want hoe overleef ik de kerstdagen als veganist? Dat is altijd even zoeken want je gaat hoe dan ook geconfronteerd worden met dingen waar je niet (of minder) blij van word. Ik deel een aantal tips en ik hoop dat je er wat aan hebt.

Hoe overleef ik de kerstdagen als veganist?

Host je eigen feestje

Heb je hier zin, tijd en energie voor? Host een eigen feestje. Dat is de beste tip die ik kan meegeven. Nodig je vrienden of familie uit, kook allemaal lekkere vegan maaltijden, serveer vegan hapjes (en uiteraard vegan drankjes) en maak er een gezellige avond van. Als je zelf een feestje host dan heb je volledige controle over wat je gasten zoal eten en drinken. Op die manier kun je ze kennis laten maken met allerlei vegan gerechten.

Bereid je voor op vragen

Vragen zul je altijd krijgen, voel je dan niet in een hoek gedreven. Vaak zijn mensen gewoon oprecht geïnteresseerd en nieuwsgierig (is mijn ervaring). Leg ze vooral uit hoe je aan je proteïne en b12 komt, wat er tegenwoordig allemaal in de winkel te krijgen is en vooral; vertel hoe makkelijk het is om een plantaardig dieet er op na te houden.

Be supportive

Als je broertje naar je toe komt en trots vertelt dat hij tegenwoordig geen eieren meer bij zijn ontbijt naar binnen harkt, wees dan supportive. Ja – we weten allemaal dat koeien en varkens ook zielig zijn, maar juich kleine stapjes toe. Wat je op het internet tegen vreemden doet moet je zelf weten, maar bij je familie (en vrienden) wil je niemand tegen je in het harnas jagen.

Neem iets lekkers mee wat iedereen kan eten

Dit is mijn go-to. Als er een feestje is (en ik weet dit op tijd) dan neem ik altijd iets te eten mee. Of ik nu langs de winkel race voor vegan nuggets, chips en dip of brood en hummus of dat ik er een paar uur voor in de keuken sta, ik maak altijd wel iets. Op die manier kan iedereen die op het feestje aanwezig is proeven van de heerlijkheden die jij hebt gemaakt.

Hier wat recepten voor dingen die je makkelijk kunt maken (en delen)

Praat niet over slachthuizen tijdens het eten

Echt, ik snap dat je er over wil praten, over hoe oneerlijk en walgelijk het is dat iedereen een kilo vlees naar binnen propt, maar aan tafel kun je beter niet beginnen over slachthuizen, hart- en vaatziekten en allerlei andere dingen m.b.t veganisme. Als mensen tijdens het eten een vragenvuur op je afvuren, geef dan aan dat je liever niet tijdens het eten over deze dingen praat. Geloof me, dat is echt een beter idee (hoe lastig ook).

Maak nieuwe tradities

Tradities veranderen en jij kunt bijdragen aan verandering. Maken jullie normaal altijd een aardappel gratin? Vraag dan eens aan degene die het oke is als jullie een vegan variant er van maken. Geen zin in gourmetten? Bedenk eens iets anders of spring zelf de keuken in om mensen te voorzien van lekker eten.

Potluck style

Bij de schoonfamilie doen we met kerstmis vaak een potluck style diner. Iedereen die komt die maakt iets en op die manier is er altijd wel iets dat je kunt eten. Ik neem dan (uiteraard) vegan hapjes, drankjes en taart mee. Je kunt, als je met een kleinere groep bent ook bijvoorbeeld afspreken dat iedereen 2 gerechten meeneemt waarvan er 1 vegan moet zijn. En dan vooral niet teveel verwachten (want een zak chips en guacamole is ook prima om te eten).

Pin dit artikel op Pinterest

Hoe overleef ik de kerstdagen als veganist?

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *