Op stap met pap

Ik zat in dubio; ‘Wie zal ik eens mee vragen naar Restaurant Puur?’ De keus viel al vrij snel op mijn vader. “Papa, wat doe je zaterdag?” – appte ik hem. Onze gesprekken zijn altijd kort en bondig. Hij besloot al snel dat hij wel mee wilde, lekker samen op stap.

Leiden is een mooie stad in de lente, alles bloeit op, mensen zitten allemaal buiten en het is lekker levendig. We liepen vanaf het station naar de Pieterkerk-choorsteeg, in mijn tas de vouchers van Social Deal. We gingen een vier gangen diner eten bij Restaurant Puur. Via Social Deal kun je daar nu, voor €14,- een 3 gangen menu eten en voor €17,- een vier gangen menu. Dat laat je je toch geen twee keer zeggen?

Restaurant Puur

Op zaterdag 8 april rond 18.00 stapten we het restaurant binnen

Wat een warm welkom, onze jassen werden aangenomen en we kregen een tafeltje toegewezen. Aan de muren hangen platen van filmsterren; “Wat leuk, James Bond waakt over je” – zei mijn vader. De tafels waren mooi opgedekt en het was nog lekker rustig bij binnenkomst, kon ik mooi even wat foto’s maken.

“Ik zal het direct even vragen, wie van jullie eet er een veganistisch menu?” – ik vertelde dat ik die persoon was, voor mij is er een aangepast menu samengesteld, geheel plantaardig. Ook met de wensen van mijn vader werd rekening gehouden, het is geen moeilijke man en zijn enige wens is; geen producten uit de zee of sloot. Een echte carnivoor, die vader van mij!

Al snel hadden we een heerlijk, koud drankje voor ons staan in de vorm van een biertje en witte wijn (sauvignon blanc). Ook het eerste hapje liet niet lang op zich wachten; “We bieden al onze gasten altijd een hapje vooraf aan” – ik kreeg komkommer gemarineerd in saffraan, mijn vader had grissini met aioli. Wat een goed begin!

Restaurant Puur

Na het eerste hapje, volgde de amuse

Dit was een heerlijke panna cotta op basis van plantaardige room en met groene kruiden. Dit wakkerde een gesprek aan; “Hoe werkt plantaardige room?” – vroeg mijn vader, ik legde hem uit dat er zelfs plantaardige kaas is, erg ging een wereld voor hem open. Hij genoot van de panna cotta; “Zoveel smaak!” – was zijn reactie. Ik kan dat beamen, wat een heerlijke amuse.

De voorgerechten

We bestelden nog een ronde drankjes. Hulde voor de bediening, we hebben nooit langer dan 5 minuten met een leeg glas gezeten. Ik heb zelfs geen enkele keer met een leeg glas gezeten, deze werd elke keer netjes bijgevuld. Geweldige service, dat is iets wat me blij maakt.

Onze voorgerechten werden geserveerd, ik had ze helemaal vrijgelaten in wat voor menu ik zou krijgen, elke keer een kleine verrassing. Mijn voorgerecht was het groentetuintje met gemarineerde groenten, zwarte olijf en crème van knolselderij. Een feest voor het oog en wederom een gerecht vol smaak. Mijn vader kreeg een carpaccio van Hereford rund met hazelnootdressing, Parmezaan, pijnboompitten en kappertjes. Grappend vroeg hij nog bij elk gerecht; “Wil je even proeven?” – maar dat was niet nodig, hij vertelde me na elk gerecht dat het enorm lekker was en ik geloof hem op zijn woord.

De tussengerechten

Het voelt altijd extra luxe als je óók nog een tussengerecht krijgt. Ik kreeg een heerlijke uiensoep van rode ui, witte ui, sjalot en lente ui. Ik liet het papa even proeven en ook hierover was hij te spreken; “Echt aan elk gerecht hier zit enorm veel smaak!” Hijzelf had risotto met lenteui en parmezaan, De manier van presenteren was perfect; het zag er zo mooi uit!

De hoofdgerechten

We begonnen inmiddels een beetje vol te raken. De smaken van alle gerechten waren super goed en daardoor aten we uiteraard verder. Mijn hoofdgerecht was een heerlijke risotto met lente ui, een plantaardige beurre blanc met witte truffel en daarbij gepofte en gegrilde groenten. Het was een feest voor het oog. Mijn lieve vader had diamanthaas met sucade, gepofte groenten en een crème van biet. “Ik wist niet dat je komkommer ook kon grillen” zei mijn vader bij het zien van de courgette. “In principe kun je alles op de grill gooien pap, al is dat een courgette en geen komkommer” – “Oeps, komt dit ook op je blog?” – “Uiteraard!”

Mijn vader vertelde me dat het vlees super mals was, de diamanthaas was verrukkelijk maar nog lekkerder vond hij de sucade. De huisgemaakte frietjes die we erbij hadden besteld kregen we nog nauwelijks op, zo vol zaten we. Maar wauw – wat een feestmaal!

De nagerechten

Alvorens we het nagerecht kregen werd ons nog een shooter aangeboden van koffie, room en speculaas. Ik kreeg echter een shooter met een perensapje. Lekker verfrissend zo tussendoor!

Om ons heen begon het restaurant al wat leger te worden, we zaten dan ook al een aardige tijd te genieten van alle gerechten die we aangeboden kregen. Mijn vader kreeg een dessert dat bestond uit parfait met een kletskop en ik kreeg 3 bolletjes plantaardig ijs van Professor Gunschnabel in de smaken mango passievrucht, limoen basilicum en aardbei madame jeanette. Ik ben een groot fan van deze laatste, het is heerlijk fruitig en het eindigt met een lichte tinteling op de tong.

Om 21.00 stapten we weer naar buiten

We zaten vol met eten en hebben nog een keer of tien tegen elkaar gezegd dat dit eten écht heel erg lekker was en hoe vol we zaten. Mijn vader wist al snel de plantaardige panna cotta als favoriet te bestempelen. Mijn favoriet? Ik heb werkelijk waar geen idee, alle gerechten waren perfect op smaak, mooi gepresenteerd en dat het mogelijk was om hier plantaardig te eten stemde me intens gelukkig.

Restaurant Puur Pieterskerk-Choorsteeg 9
2311 TR Leiden
Tel: 071 512 09 98
Openingstijden: di t/m zo 17.00 – 22.00

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Social Deal, voor dit artikel is geen tekst aangeleverd, alles is door mijzelf geschreven. Deze samenwerking heeft mijn mening op geen enkele manier beïnvloed, alles is geschreven zoals ik het ervaren heb.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *