Veel mensen gaan totaal overboord met de feestdagen, alles word uit de kast getrokken en geen uitgave lijkt te gek. Ik besloot juist daarom kerst on a budget te doen. Waarom? Omdat ik het belangrijk vind om te laten zien dat je ook met minder fijne feestdagen kunt hebben. Wie weet inspireert het je wel. 

Kerst on a budget

Ik verlies mij nogal makkelijk in overdadige cadeaus, voor een vermogen aan eten kopen en mijn hele bankrekening plunderen tijdens de feestdagen. Ik ben dan ook een echt kerst-gekkie. Dit jaar doe ik het anders, ik heb een baby, wil leuke cadeautjes onder de boom, eigen tradities en de hele mikmak. Tijd voor kerst on a budget!

Begin op tijd

Dit jaar is Nyjah z’n eerste kerst en hoewel hij dan pas 9 maanden is, wilde ik er toch iets leuks van maken met cadeautjes. Mijn tip? Begin vroeg met shoppen! Ik begon enkele maanden geleden al met wat kleine cadeautjes en inmiddels ligt alles al klaar. Dan hoef je niet op het laatste moment heel veel te kopen en is het beter te doen qua budget.

Kringloopwinkels

In kringloopwinkels kun je echt alles vinden. Met hoeveel mensen tegenwoordig consumeren, is het echt een goed idee om hier te kijken. Voor kinderen helemaal want bij de kringloop vind je zoveel leuk speelgoed wat best nog een ronde mee kan. Duurzaam én goed voor je portemonnee.

Koop je eten slim in

Net als met de cadeaus kun je ook hierbij vroeg beginnen met inkopen. Veel dingen kunnen tegenwoordig in de vriezer, dus je zou in oktober al dingen kunnen halen. Heb je dan nog geen idee wat je precies wil, koop in december producten die je goed in kunt vriezen. Nog een tip: maak eten klaar wat je ook na het klaarmaken in kunt vriezen. Een seitan roast kun je prima later nog eten of invriezen en dingen als aardappelpuree vriezen ook goed in.

Budget recepten

Je hoeft heus geen dure vleesvervangers te kopen om een lekker kerstgerecht te maken. Wat dacht je van een hele geroosterde bloemkool met bijvoorbeeld linzen? Of haal tarwegluten en maak daar een mooie centerpiece mee. Je kunt echt alle kanten uit, het hoeft niet veel geld te kosten. Maak je zelf bijvoorbeeld graag geroosterde groenten? Dan kun je dit ook aanpassen; een andere manier van snijden en opdienen doet al veel voor een simpel gerecht.

Host een potluck

Geloof me, iedereen vind het fijn om te kunnen besparen in de duurste periode van het jaar. Host een potluck bij jou thuis en nodig vrienden en familie uit. Laat iedereen 1 of 2 gerechten klaarmaken en jullie zijn good to go. Als je nog meer wil besparen kun je ook afspreken dat iedereen wat te drinken meeneemt. Op deze manier heb je een leuk feestje met minimale uitgaven!

Geef jezelf een budget

Werken met een budget is voor de feestdagen altijd heel handig. Ik werk zelf met twee budgets: een voor eten en een voor cadeaus. Wanneer je je budget hebt vastgesteld kun je op zoek naar wat je nodig hebt voor die prijs. En het belangrijkste? Houd je ook aan het budget!

Maak lijstjes

Ik ben een enorme fan van lijstjes en heb er dan ook ladingen in mijn telefoon staan. Voor cadeautjes maak ik een lijstje met ideeën (met prijzen er bij) en dan kan ik afstrepem totdat ik aan mijn budget zit. Qua eten zijn lijstjes helemaal handig, als je een diner gaat koken moet je tenslotte ook recepturen hebben. Maak voordat je naar de winkel gaat een lijstje en houd je hier écht aan. Laat je niet verleiden door kerstkoekjes, chocolaatjes of toch nog wat extra te snacken.

Maak zelf cadeautjes

Een van mijn favoriete tips is toch wel deze: maak zelf cadeautjes. Het kan een kleinigheidje zijn (een diy libscrub bijvoorbeeld) of een groter cadeau (een homemade trui). Wat je ook maakt, het gaat goed ontvangen worden want mensen vinden het fijn als je een persoonlijk cadeau geeft. Binnenkort komen er een aantal leuke DIY’s hier op mijn blog, wie weet inspireert het je.

Lootjes trekken

Wanneer je ervoor kiest om lootjes te trekken, hoef je in elk geval niet voor iedereen apart een cadeau te kopen. Stel een budget in, trek lootjes en je hoeft enkel voor die ene persoon wat dingen te halen. Op die manier heeft iedereen cadeautjes maar zijn de kosten een stuk lager.

Pin dit artikel op Pinterest

Kerst on a budget

 

Volg mij op Instagram voor daily life en behind the scenes!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *