Hoe ik kinderen én fatsoenlijk koken (en eten) moet combineren is me vooralsnog een raadsel. Normaal zou ik koken wanneer ze slapen, maar de eerste tijd (nu dus) krijg ik ze NOOIT op hetzelfde moment in bed. Behalve als ik er zelf ook lag. Dus sleep when the baby sleeps is very much a thing right now. Deze mealprepping mama deelt vandaag hoe ze het zichzelf net iets makkelijker maakt. 

Mealprepping Mama

De laatste weken van mijn zwangerschap aten we simpel: ovenfriet/aardappels, vleesvervangers en groenten. Of eten wat door mijn schoonmoeder gemaakt was. Al waren er ook zeldzame momenten dat koken wél nog lukte en dan maakte ik allerlei lekkers. Maar het was vooral erg makkelijk eten, snel klaar – hoog comfort/junkfood gehalte. Nyjah had er geen problemen mee en ik ben stiekem écht een junkfood vegan, dus ook ik was tevreden. “Maar”, zei ik al – “straks moet ik twee kinderen voeden en dat kan echt net op brood en ovenfriet, dus ik wil 1 dag per week mealpreppen.” En dat gebeurde ook. De eerste keer een week post partum en anderhalve week later nogmaals. Een vriezer vol voedzame maaltijden, dat was mijn doel.
 

Hoe ga ik te werk?

Op Instagram kreeg ik veel berichtjes met dingen als “oh, dat moet ik ook gaan oppakken” of “hey, dat is echt heel slim en makkelijk, hoe doe je dat?” – dus vandaar dat ik er een hele post aan ga wijden. Ik begin met kijken naar mijn budget; wat heb ik deze week te besteden aan eten, wat kan ik daarvan halen en wat kan ik daarmee maken. Als je €15,- hebt dan kook je tenslotte anders dan wanneer je €45,- hebt. Mijn boodschappen bestel ik tegenwoordig veelal via Picnic, dus ik kijk wat er in de aanbieding is, wanneer een bezorgmoment vrij is en ook of alles wat ik wil/nodig heb beschikbaar is. Vervolgens noteer ik in mijn telefoon de maaltijden die ik ga maken, wat er voor nodig is en aan de hand daarvan maak ik dan mijn Picnic bestelling.

Mise en place

Ik smijt er even een fancy term tegenaan: bij de mise en place zorg je dat je al het voorbereinde werk klaar hebt. Ik maakte nasi, bruine bonen met rijst, tofu en broccoli masala, bami met tempeh en macaroni. Daarvoor moet ik een aantal dingen doen en regelen. Ik schrijf uit (op mijn telefoon of een papiertje) welke voorbereidingen ik moet doen, namelijk;
 • uien snijden
 • knoflook snijden
 • tomaten snijden
 • broccoli snijden
 • tofu snijden
 • tofu airfryeren
 • tempeh snijden
 • tempeh airfryeren
 • bladselderij snijden
 • rookworst snijden
 • rijst koken
 • macaroni koken
 • spaghetti koken
Elke keer als iets klaar is, streep ik het weg en wanneer alles gedaan is, kan ik de gerechten in elkaar zetten. Op deze manier is het overzichtelijk, ik weet wat nodig is voor welk gerecht en binnen no-time heb ik alles klaar staan. De rijst gooi ik in de rijstkoken, de macaroni en spaghetti in aparte pannen op het vuur. De tofu en tempeh kunnen tegelijk in de airfryer en alle gesneden producten staan in bakjes op het aanrecht.

Bewaren en verwarmen

Bij de Action kocht ik deze bakjes, ze zijn goedkoop en prima voor de diepvries. In elk bakje past net iets meer dan 1 portie eten. Perfect voor Nyjah en mij dus. Wanneer alle gerechten klaar zijn, verdeel ik ze over de bakjes. Ik probeer van elk gerechten vier porties klaar te maken, per portie verdeel ik het dan over de bakjes. Op deze manier kun je het bakje ontdooien, opwarmen en gelijk eten. Nadat de bakjes gevuld zijn, laat ik ze open op het aanrecht staan om af te koelen. Vervolgens, als het volledig afgekoeld is, gaat de deksel er op met eventueel een stickertje wat er in zit en wanneer het gemaakt is. Ik bewaar voor 1 week eten in de vriezer in de keuken en de rest van de maaltijden gaan naar de vriezer in de schuur. Dan na een week, als het eten op is, vis ik wat nieuwe bakjes uit de vriezer en gaan ze naar de keuken toe. Het opwarmen van de gerechten doe ik in de magnetron, mocht je dit nu niet hebben dan kun je het ook in een pan verwarmen of je kunt het, in een ovenschaal doen, afdekken met folie en het dan in de oven verwarmen.

Tips om te beginnen

 1. Neem maaltijden/gerechten die je al vaker gemaakt hebt als je voor de eerste keer gaat preppen.
 2. Kijk wat er zoal in de aanbieding is en pas daar je gerechten op aan. 
 3. Koop een van de mealplans die je hier boven ziet staan, dan kun je direct aan de slag met het boodschappenlijstje én de gratis mealplanner. 
 4. Maak het jezelf gemakkelijk en laat je boodschappen thuisbezorgen. Ik koop graag groot in en kook dan direct voor 16 – 20 dagen (ja echt) maar klein beginnen en voor 1 week koken is ook prima.
 5. Zorg voor voldoende bakjes die de vriezer in kunnen. Ik loop er toch elke keer weer tegenaan dat ik niet genoeg heb, oeps.
 6. Zorg dat het eten écht goed afgekoeld is voordat het ingevroren word, anders heb je bij het ontdooien zoveel vocht in je eten, eeuwig zonde.
 7. Handige dingen om te hebben zijn bijvoorbeeld: een keukenmachine, een rijstkoker, een airfryer en een slowcooker. Al zijn deze ook niet allemaal nodig, je kunt prima zonder al duren sommige dingen dan iets langer.

Pin dit artikel op Pinterest

mealprepping mama

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *