Vandaag eens een iets ander artikel dan jullie van mij gewend zijn. Het gaat niet over veganisme of over eten, maar over voor jezelf opkomen en je werk op waarde schatten. Mijn auteursrecht werd geschonden en er zijn vele bloggers die hier tegenaan lopen en het er bij laten zitten. Tijd om mijn ervaring te delen en anderen aan te sporen er wél wat mee te doen.

Mijn auteursrecht werd geschonden

Op 11 mei kreeg ik een bericht in mijn direct messages op Instagram. Iemand tipte mij: “Je foto word gebruikt op *insert website* en ik wilde je dat even laten weten mocht je niet op de hoogte zijn.” Nieuwsgierig als ik was ging ik op onderzoek uit, en jawel: mijn foto werd gebruikt om een deal te verkopen. Het ging namelijk om een website die aanbiedingen verkocht voor bijv. beauty behandelingen, dagjes weg en eten. Ik was verbaasd, had hier geen toestemming voor gegeven én nergens werd er credit gegeven voor de fotograaf.

mijn auteursrecht werd geschonden

En dan?

Ik ben gek op research doen en zou zo de host van de Nederlandse Catfish kunnen zijn (ja, echt waar). Yours truly pakte haar telefoon en laptop er bij en speelde even voor detective. Wat bleek? Mijn foto werd gebruikt op hun website, in een app, op Facebook én op Instagram. Op sommige plaatsen was de foto lelijk geknipt en voorzien van een eigen logo. Zoveel dingen die niet oké zijn. Ik zocht contact met Natascha van Plantaardiger en Merel van Blackbirdsandcakes, van beiden wist ik dat ze hier al eens tegenaan waren gelopen. Ik zocht tips want hoe ik dit moest aanpakken was mij onduidelijk.

Boete bepalen en contact zoeken

Aan de hand van gesprekken met bovengenoemde dames en de tarievenlijst van Foto Anoniem zag ik dat je per foto €360,- kunt vragen (een jaarlicentie). Dan zou ik uitkomen op €1440,- Zo’n bedrag vragen durfde ik niet zo goed en ik ging dus wat lager zitten zodat ik wellicht meer succes zou hebben wannneer ik contact zocht. Ik ging voor €995,- en besloot eerst zelf een poging te wagen. Ik zocht contact met het bedrijf, stuurde een formele brief én sommatie. Mijn hart klopte in mijn keel toen dit bericht er uit ging, ik vond het enorm spannend. Al snel kreeg ik reactie, maar niet waar ik op hoopte. Het kwam er op neer dat deze beste heer zei; “Ik heb je foto’s verwijderd” (had hij niet) “en dat is alles wat ik voor je kan doen.”

“Ja je hebt aan iemand toestemming gegeven hoor”

Wederom besloot ik zelf een email te sturen, ik verwees naar de sommatie, naar waarom mijn auteursrecht was geschonden, screenshots van mijn website vs. die van deze man en gaf aan dat ik stappen zou ondernemen wanneer we niet tot een overeenkomst zouden komen. Mij werd verteld dat ik toestemming had gegeven aan iemand, wel verbaal uiteraard, dus er was geen bewijs van. Toen ik vroeg om namen wie ik had gesproken, data en dat soort ongein bleef het stil. Tijd voor actie.

Meer lezen?

Research continues

Ik kon er nu voor kiezen om het er bij te laten zitten, een incasso bureau er op te zetten, contact te zoeken met een jurist of een advocaat gespecialiseerd in auteursrecht aan de arm nemen. Na enkele telefoontjes kwam ik uit bij een advocatenkantoor die zich specialiseert in auteursrechten schending, toen mij verteld werd dat ik een sterke zaak had, besloot ik met ze in zee te gaan om te krijgen waar ik recht op had. Al mijn bewijsmateriaal stuurde ik door naar de advocaat: alle screenshots van de media waarop mijn foto was gebruikt, de originele foto van mij die op mijn laptop staat, screenshots van mijn website, de brief en schadeclaim die ik eerder stuurde en de backstory. Binnen enkele dagen ging de eerste email naar meneer er uit.

mijn auteursrecht werd geschonden
Het ging om deze foto

Een tegenbod, maar dan een veel te lage

De advocaat kreeg snel contact met de beste man, via telefoon spraken ze elkaar en de advocaat had er een goed gevoel over. Dit zou snel afgehandeld worden zonder al teveel gedoe. Niks bleek echter minder waar. Na het eerste contact bleef contact uit, een tweede brief ging er uit. Pas toen besloot meneer te reageren op de email, hij deed een tegenbod van €180,- want “de foto is niet mooi en ik heb het maar heel kort online gehad” (ook al hadden we bewijs dat het minstens 6 maanden online heeft gestaan). Uiteraard gingen we daar niet mee akkoord, de advocaat deed een tegenbod van €700,- excl. advocaatkosten en toen was het wachten. Uiteraard nog wél gedreigd met een rechtszaak waarbij deze man dan voor alle kosten op zou moeten draaien.

Het verlossende bericht

Mentaal was ik me al aan het voorbereiden op hoogzwanger een rechtszaak in gaan.. Deze zwangerschap is zo relaxed en mellow dat dat beetje spanning er wel in kon. Gelukkig kwam het niet zo ver. Vorige week ontving ik een bericht van de advocaat of ik mijn bankgegevens kon doorsturen zodat het allemaal geregeld kon worden. De rechtszaal hebben we dus kunnen ontlopen én ik heb ‘mijn gelijk’ gekregen, niet van een rechter, wel van de eigenaar van dit bedrijf.

Voor mezelf opkomen

Normaal zou ik gedacht hebben na de eerste email: ‘Ach, laat dit ook maar zitten.” Nu dacht ik: “Nee, ik steek tijd, geld, energie en liefde in mijn werk, hier moet ik iets mee, ik moet dit serieus nemen.” Ik kan niet zeggen dat ik geen spanning voelde toen hij niet direct wilde betalen, er is altijd de kans dat een bedrijf geen funds heeft, bijna failliet is en een rechtszaak ze de das om doet. Dan blijf ik zitten met hoge advocaatkosten en de kosten van een rechtszaak. Gelukkig was dat in dit geval niet en heeft het me gegeven wat ik zocht.

Tips om dit zelf te kunnen handelen

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *