Op een druilerige dag zat ik achterin de auto, onderweg naar Den Haag. Even wat inkopen doen bij de toko. Ineens bedacht ik me, dat ik al in geen jaren moksi alesi masoesa had gegeten. De laatste keer at ik dit met kip, het voelde als het juiste moment om dit gerecht te veganizen.

Moksi alesi masoesa

Vegan moksi alesi masoesa

Moksi alesi betekent ‘gemengde rijst’ – het makkelijke aan dit gerecht is dan dus ook dat je het kunt mengen met wat je maar wil. Heb je spitskool? Gooi het er in. Heb je spinazie? Ook prima! Je kunt met dit gerecht alle kanten uit en het is dus bij uitstek een goed gerecht om restjes op te maken.

Voor de masoes moet je wel ‘effe’ naar de toko toe. Daar koop je een zakje van 4 gram voor ongeveer €0,85. Daarmee kun je twee keer deze rijst maken, je hebt per recept namelijk maar 2 gram nodig.

Vegan gerookte ‘kip’

Het grootste struikelblok vormde de gerookte kip. Ik at moksi alesi masoesa vroeger graag met gerookte kip. Ik ging dus maar op zoek naar een goede manier om vegan gerookte kip te maken. Ik had een aantal dingen die prima zouden kunnen, maar ik besloot met de makkelijkste te gaan. Direct een hit!

Mocht je nu denken; “Joyce, klinkt lekker maar ik vind het teveel moeite” – dan kun je ook gewoon kipstukcjes nemen of zelfs (gerookte) tofu die je even goed krokant bakt. Zoals ik al zei, bij gemengde rijst kun je alle kanten op.

Bijgerechten

Ik deel in dit blog enkel het recept voor de rijst, elders op mijn blog heb ik al recepten staan voor de bijgerechten. Voor de banaan gebruikte ik dit recept en voor de kouseband nam ik deze.

Moksi alesi masoesa

Gerookte ‘kip’

 • 1 verpakking kipstukcjes
 • 2 theelepels liquid smoke
 • zout naar smaak
 • 1 eetlepel zonnebloemolie

Moksi alesi masoesa

 • 1 tomaat (in blokjes)
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • 1 theelepel tomatenpuree
 • ½ zakje masoes
 • 500 gram basmati rijst
 • 2 kleine maggi blokjes
 • 450 ml water
 • 250 ml kokosmelk (uit blik)
 • 1 eetlepel zonnebloemolie
 • 2 handjes bladspinazie (fijngesneden)

Gerookte ‘kip’

 1. Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan en bak de kip hier in knapperig.
 2. Voeg liquid smoke en zout toe en bak het geheel al omscheppend nog enkele minuten. Proef tussendoor of je de kip smokey en zout genoeg vind. Je kunt natuurlijk altijd extra toevoegen.

Moksi alesi masoesa

 1. Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook op laag vuur aan. De knoflook mag niet verbranden,.
 2. Doe de tomaten en tomatenpuree erbij, zet het vuur iets hoger en bak al omscheppend enkele minuten of tot de ui glazig oogt.
 3. Verkruimel de maggi blokjes boven het geheel en voeg de masoes toe. Schep alles om en schenk het water en de kokosmelk erbij. Even roeren en plaats een deksel op de pan. Breng het geheel aan de kook. Check de smaak van het vocht nog even, je gaat rijst er in koken dus het mag best wat smaak hebben. Je kunt bijvoorbeeld wat extra zout of maggi toevoegen.
 4. Doe de rijst bij het kokende vocht, draai het vuur laag en plaats de deksel op de pan. Schep de rijst zo nu en dan eens om. Als het te droog word en nog niet gaar is, schenk je wat extra water er bij. Goed blijven roeren.
 5. Als het vocht bijna verdampt is en de rijst is gaar, voeg je de spinazie en gerookte ‘kip’ toe, schep je het geheel om en draai je het vuur zo laag mogelijk. Plaats een deksel op de pan en laat het geheel nu nog zo’n 10 minuten garen.
 6. Serveer de moksi alesi masoesa met gebakken banaan, zuurgoed, kouseband en andere dingen waar je trek in hebt.

Pin dit recept op Pinterest

Moksi alesi masoesa

5 reacties

 1. Hallo Joyce, de liquid smoke moet ik die online bestellen (zag het al eens in een eerder recept van je) of hebben ze die hier in Den Haag ook bij de toko?
  Groet, Marjoke

  1. Hi Marjoke, ik heb liquid smoke online gekocht maar ik weet dat je het in Den Haag bij Veggie4U kunt kopen en bij Kelly’s Expat Shop heb ik het ook al eens gezien! Succes!

 2. Wat een heerlijk recept! Blije man – blije gasten. Ik vind het heerlijk om de surinaamse keuken te ontdekken en te maken.
  Ik had eerst van die gedroogde kipstukjes van de tokko die je eerst moet koken maar die zogen te veel olie op (niet te eten!) even kipstukjes van de AH gehaald- dien waren perfect met hickory liquid smoke van de toko . Met gebakken banaan en kouseband (eigen stijl). Ik ga meer van je proberen! THANX !!!

  1. Ah wat heerlijk! Ik haal bij de toko graag de mock chicken (uit blik) en die gebruik ik hiervoor. Echt ultiem ook! Fijn dat jullie genoten hebben 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *