Het is altijd leuk wanneer mensen een recept aanvragen, zelfs als je er totaal niet op hebt gerekend. Dat was met deze maaltijd zo. Ik maakte een snelle foto voor Instagram en dacht; “zo, kloar!” – en toen wilden mensen ineens het recept voor deze nasi met tempeh en kouseband. Nu ben ik de moeilijkste niet (U vraagt, wij draaien) dus besloot ik het recept te delen.

Nasi met tempeh en kouseband

Nasi met tempeh en kouseband

Nasi is een van de gerechten die ik vaak maak wanneer ik weinig zin heb om te koken. Het is super simpel en je kunt het makkelijk aankleden met veggies, kipstukcjes (of tofu) en bijvoorbeeld vegan loempia’s en wat pindasaus. Maarr – als ik dus wél zin heb om er meer van te maken, dan maak ik mijn favoriete tempeh er bij en uiteraard ook nog kouseband, yum!

Mijn favoriete tempeh

Vroeger was ik geen fan van tempeh, maar als je eenmaal weet hoe je het kunt klaarmaken is het echt heel erg lekker. Enige tijd geleden ontdekte ik een Surinaams afhaalrestaurant (hier in Leiden) met geweldige tempeh. Aan de hand van hoe ze de tempeh daar maken, ben ik ook aan de slag gegaan. Deze tempeh is dus stiekem een beetje geïnspireerd door hun. Erg fijn voor mijn portemonnee is het wel, dat zelf maken, als ik elke keer dat ik hier zin in had naar die zaak toe moest was ik eeuwig blut.

Nasi met tempeh en kouseband

Nasi

 • 400 gram gekookte basmati rijst
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • 1 theelepel five pice poeder
 • ½ theelepel laos
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • ½ maggi blokje
 • 1 takje bladselderij (gehakt)

Kouseband

 • 400 gram (diepvries) kouseband
 • 2 tenen knoflook
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 1 maggi blokje
 • zwarte peper

Tempeh

 • 300 gram tempeh (in blokjes)
 • 4 eetlepels ketchup
 • 2 eetlepels ketjap manis
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 theelepel bruine suiker
 • 1 theelepel sriracha saus (of sambal)
 • 1 theelepel gember poeder
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • zonnebloemolie

Tempeh

 1. Verhit een laag zonnebloemolie in een pan en bak de tempeh goudbruin en krokant. Schep regelmatig om.
 2. Meng de ketchup, ketjap, sambal, sojasaus, bruine suiker, sriracha saus (of sambal), knoflookpoeder en gemberpoeder met elkaar.
 3. Schep de tempeh uit de pan en giet de olie er uit. Voeg het ketchup mengsel aan de pan toe en voeg direct de tempeh toe. Verhit al omscheppend de tempeh en saus.

Kouseband

 1. Fruit de ui en knoflook aan in een beetje zonnebloemolie.
 2. Verkruimel het maggi blokje boven de pan en voeg kouseband toe. Schenk een klein beetje water er bij en dek de pan af met een deksel. Laat zo’n 3 a 4 minuten garen.

Nasi

 1. Fruit de ui en knoflook in wat zonnebloemolie.
 2. Verkruimel het maggi blokje boven de pan en voeg de laos en five spice toe. Bak kort even mee.
 3. Schenk de ketjap manis er bij en voeg naar smaak zwarte peper toe.
 4. Doe het ketjap mengsel bij de gekookte rijst en voeg de bladselderij toe. Roer goed door en breng eventueel verder op smaak met wat ketjap manis of sojasaus.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *