Natuurlijk had ik weleens van moeders vernomen dat er kraamzorgsters zijn die je onzeker maken. Dat er veel commentaar is op de manier waar op je dingen doet óf dat je verkeerde adviezen krijgt m.b.t borstvoeding en dergelijke. Maar dat mij zoiets zou overkomen had ik niet verwacht. Ik stond sterk in mijn schoenen…toch? Onzeker zijn in je kraamweek is verschrikkelijk en mijn grootste tip is dus ook: bewaak je grenzen en geef ze ook echt aan. 

onzeker zijn in je kraamewek
Photo by Dainis Graveris on Unsplash

“Och jezus, wat is ze veel afgevallen weer”

De kraamzorgster had Inaya in de weegschaal hangen – ik geloof dat het dag 3 of 4 was. “Ja, die 7% begint al aardig in het zicht te komen” – sprak ze. Ik voelde me wat uit het veld geslagen, ze at goed, kwam netjes om de 2 à 3 uur voor een voeding en dat baby’s afvallen is toch normaal? “Nou je moet wel gaan overwegen nu om bij te gaan voeden hoor, ik zou gaan starten met kolven en dat extra aanbieden.” – zei de kraamzorg.

Ik was bang voor overproductie

Dat de kraamzorgster zich zorgen maakte over Inaya’s gewicht was me al snel duidelijk. Ze hing aan de telefoon met de verloskundige: “Ja, ze is in gewicht echt heel erg afgevallen. Ja en ook erg geel hoor. Maar Inaya’s moeder vind het allemaal wel meevallen” – toen dacht ik ook bij mezelf: “Registreer ik alles wel goed? Is ze nu echt zo erg afgevallen en gaat het nu echt de verkeerde kant op? Is ze echt zo geel dat er direct een verloskundige moet komen? Nyjah was toch ook zo?” – en zo zat ik te malen, mijn hoofd draaide overuren, het stopte niet.

De kraamzorg adviseerde me om na elke voeding te kolven. Juist – ook als ze beide borsten al had gehad. “Daarmee stimuleer ik dan toch overproductie?” – “Nee hoor, helemaal niet” – sprak de kraamzorgster. Maar na 18 maanden van Nyjah voeden wist ik wel beter. Ik kolfde twee voedingen per dag, gewoon om de kraamzorg tevreden te houden, maar ze kwam maar magertjes aan. Elke keer als ze gewogen werd, zonk de moed me in de schoenen. Ze woog bij d’r geboorte 3820 gram en op z’n laagst 3480gr. De kraamzorg maakte helemaal gek met hoezeer de focus op d’r gewicht lag.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door 𝐉𝐨𝐲𝐜𝐞 • 𝐕𝐞𝐠𝐚𝐧 𝐟𝐨𝐨𝐝 & 𝐥𝐢𝐟𝐞𝐬𝐭𝐲𝐥𝐞 (@veganwifey.nl) op

Borstvoedingsondermeinende adviezen

De verloskundige kwam op huisbezoek, Inaya was geel en dat moest gecheckt worden. Ook haar gewicht kwam ter sprake. “Ja, ik zou inderdaad gaan kolven en haar elke 2 uur zo’n 80ml gekolfde melk geven en dit dan in plaats van live voeden, dan weet je in elk geval wat er in gaat” – weer moest ik mezelf verdedigen: “maar haar maag is veel te klein daarvoor, op deze manier spuugt ze of alles uit, of ik rek haar maagje op en dan wanneer we weer live gaan voeden kan mijn productie het niet bijbenen” – “nee hoor, zo werkt het niet” – spraken de verloskundige en kraamzorg. Maar ik wist beter.

Alle adviezen die ik gekrgen heb deze week, zouden ons ‘borstvoedingsavontuur’ tot een vroeg einde brengen. Op dag vier werd al gesproken over kunstvoeding om mee bij te voeden. Nu ben ik de eerste die in de winkel staat om dat te halen mocht het nodig zijn, maar dat was het niet. Omdat ik tandemvoed (lees: ik voed Nyjah ook nog) was al vlot de conclusie dat mijn melk niet de juiste samenstelling had omdat Nyjah ook nog dronk. Hierdoor zou Inaya ook moeite hebben met aankomen. Er werd vanalles uit de mouw geschud om mij duidelijk te maken dat er écht bijvoeding nodig was.

Valshoog geboortgewicht

Ik wist niet dat het bestond, maar na wat gelezen te hebben én te hebben gesproken met een lactatiekundige, kwam ik tot de conclusie dat dit écht Inaya was. Wanneer je tijdens de bevalling weeënopwekkers en/of vocht krijgt, zal je baby een hoger gewicht hebben omdat deze ook vocht opneemt. In dit soort gevallen raden ze aan het gewicht van 24 uur later te nemen. In Inaya d’r geval was dit 3700gram. Toen ik dit invulde in de diagram die ik bijhield, klopte het ineens stukken beter. Ja, ze was afgevallen, maar niet zoveel als de verloskundige en kraamzorg dachten (en zeiden).

Wat dan wél werkt

  1. Niet teveel letten op het gewicht van je baby. Natuurlijk kun je een aantal keren laten wegen, maar elke dag én dat de focus daar zo op ligt is nergens voor nodig. Dit geeft écht onnodig veel stress (+ze kunnen je niet dwingen elke dag te wegen).
  2. Aanleggen, aanleggen en aanleggen. Je wil kolven de eerste weken (6 weken) vermijden, dit omdat het overproductie wél in de hand kan werken. Moet je eerder dan dat aan het werk, dat kan. Dan kolf je gewoon de voedingen af die je normaal live zou voeden. Op die manier riskeer je die overproductie niet.
  3. Gaat je productie niet helemaal lekker? Veel huid-op-huid, veel babyknuffelen/snuffelen en nog meer aanleggen. Oja en voldoende drinken.
  4. Niet twijfelen aan jezelf. It’s easier said than done (want ook ik twijfelde nu wel even aan mezelf en mijn boobjuice) maar je doet het goed, je weet wat je moet doen en je baby weet dit ook.

Een goede IBCLC

Ik wil nog even het belang van een goede IBCLC (international board certified lactation consultant) aansnijden. Bij Nyjah liep ik tegen dingen aan, in willekeurige volgorde: een melkblaar, een borstontsteking, een verstopt melkkanaaltje en kloven. Ik zocht online naar een lactatiedeskundige en vroeg om advies. Ze heeft op dat moment goed geholpen door te kijken naar Nyjah z’n drink techniek, tips om die melkblaar weg te krijgen (lees: doorprikken en leegkolven) en ze gaf nog extra adviezen. Ditmaal zocht ik wederom contact (ik had haar telefoonnummer opgeslagen) en ze keek vanaf een afstandje even mee naar het gewicht van Inaya, naar haar groei en we bespraken de adviezen die ik gekregen had.

Mijn nummer 1 tip voor elke mama die borstvoeding wil geven: zoek al voordat de baby geboren is een fijne lactatiekundige zodat je daar terecht kunt met al je vragen. Vanaf nu geef ik ook als tip er bij dat wanneer de kraamzorg én verloskundige met adviezen komen over borstvoeding, dat je dit met een korreltje zou moet nemen, bel je lactatiekundige en bespreek dingen met deze persoon, ze hebben er veel meer verstand van.

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *