Ik ben altijd al gek geweest op planten, ik denk dat het een familieding is. Mijn opa Aat had een huis vol (vet)plantjes en cactussen. In de tuin sierden twee kassen; een met allemaal volwassen cactussen en een met allemaal stekjes en mini’s. Een kijkje nemen in die kas was altijd een highlight van een bezoekje aan de minstreellaan. Vandaag vertel ik iets over mijn liefde voor planten.

Over mijn liefde voor planten

Deze fittonia albivenis (mozaiekplantje) heeft nu vier baby’s

Over mijn liefde voor planten

Mijn eerste plant was een goudpalm, deze sierde mijn huis in Woerden. Mijn eerste eigen appartement: er moest wat groen in. Met twee katten had deze plant aardig wat te verduren. Er werd aan geknaagd, in de pot gegraven en regelmatig lag deze dan ook om. Ik was vaak niet thuis (relatie en werk, dat soort ongein) en uiteindelijk was de plant niet zo gelukkig. “Well, I’ve tried” – zei ik tegen mezelf. De goudpalm ging de deur uit en alleen de pot hield ik. “Het is een mooie put, wie weet komt er ooit iets anders in.”

Soms kocht ik bloemen voor mezelf, maar dat ze dan na 1 of 2 weken verwelken, dat vond ik maar zonde. Soms sneakte ik een plantje het huis in. Uiteindelijk bleken de katten (Zellie & Taco) heel gek op planten, ik kon het nergens neerzetten, ze aten ze overal. Uiteindelijk de switch gemaakt naar nepplanten. Ik wilde wel wat groen in huis tenslotte. Google gebruiken om eens uit te zoeken op welke manier ik planten het beste kon verzorgen kwam niet in mij op.

Over mijn liefde voor planten Over mijn liefde voor planten

Het begon weer te kriebelen

Ongeveer 3 jaar geleden, ik woonde al in Leiden, begon het toch te kriebelen. Het begon met de moestuintjes van de Albert Heijn. Binnen no-time stond het balkon vol met kleine plantjes. Maar dat moestuinieren op het balkon was niet helemaal mijn ding. Met een gebrek aan ruimte, kwam een gebrek aan plek voor ruime potten en goede systemen. De zomer daar op nam ik slechts enkele plantjes, voornamelijk kruiden en planten die de hoogte in konden.

Ik bezocht het tuincentrum en werd verliefd op kamerplanten. Al een tijdje aasde ik op een monstera deliciosa, zo’n mooie grote. In het tuincentrum zag ik volwassen planten staan, met gigantische prijskaarten. Ik wilde wel zo’n plant, maar niet zo’n bedrag kwijt zijn. Na wat verder neuzen vond ik een monstera deliciosa stekje voor €4,95 – deze nam ik mee. Ervaring met deze plant had ik niet, ik had geen idee of ik dit in leven kon houden, maar ik ging het proberen. Er ging ook een pannenkoekenplant mee, deze waren in die tijd mega populair en voor een paar euro tikte ik er een op de kop. Ik kocht nog een begonia soort en vond het gezegend. Nu eens zien hoe ik dit het beste kon verzorgen.

Ook leuk om te lezen

2½ jaar later – een hele berg planten verder

Mijn monstera deliciosa groeide van een enkele stengel uit tot een volledige plant, dit is mijn grote trots. Ik stof elke week de bladeren af, weet precies hoeveel water deze nodig heeft, etc. De pannenkoekenplant doet het nog steeds, al begint deze waet kaler te worden nu ze ouder word; ze gaat verder de lucht in en aan de onderkant oogt het wat kaal. In de tussentijd zijn er al keur van stekjes en plantjes bijgekomen. Nu ik ontdekt heb dat je via allerlei Facebookgroepen ook stekjes kunt ruilen, is niets te gek.

Nu ik zwanger ben en toch rustiger aan moet doen dan normaal (lees: minder tillen, staan, lopen) kon ik een rustigere hobby prima gebruiken. Ik begon mijn plantjes te stekken, ruilde stekjes en vanuit het niets stonden daar ineens 26 plantjes-in-wording op mijn kast. Trots dat ik was hey, vanaf nu kan ik al die mini plantjes langzaam zien groeien, ik ben super benieuwd hoe dit gaat uitpakken.

Sharing progress

Ik deel veel op mijn instagram maar ik vond dit niet passend, mensen overladen met foto’s en stories over planten. Ik wilde het wél voor mezelf graag bijhouden, zien hoe de plantjes groeien, welke stekjes er binnen komen, wat groeit tot een grote plant. Daar foto’s maken toch ook wel een hobby van me is besloot ik een instagram pagina te maken en hier mijn planten te delen. Mocht je benieuwd zijn naar deze crazy plantlady instagram, dan kun je me hier volgen.

 

Eén reactie

  1. Leuk om te lezen! Ik heb zelf geen Instagram maar gelukkkg kun je af en toe spieken zonder account hoe t met je plantjes gaat! Wist van sommige niet eens dat t stekken mogelijk was 😁😁

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *