Onlangs is er in Leiden een tentje geopend waar ze poké bowls verkopen. Ik heb er enkele keren besteld en inmiddels ben ik best wel fan van zo’n bowl. Echter blijf ik erbij dat ik niet elke keer €12,50 uit wil geven aan een maaltijd, dus nu maken we regelmatig thuis zelf. Ik maakte ditmaal een poké bowl met vegan gehakt, normaal neem ik tofu, tempeh of ‘kip’ maar dat had ik allemaal niet meer. En eerlijk? Dit was zó lekker dat ik er een recept van wilde delen. 

poke bowl met vegan gehakt

Poké bowl met vegan gehakt

Ik ben de moeilijkste niet, ik eet eigenlijk alles wel (behalve dierlijke producten dan dus). Als ik dan een van de ingrediënten (die ik wilde) niet in huis heb, dan maak ik gewoon iets anders. Ik had toevallig nog wat Naturli gehakt, over van de zuurkoolschotel die ik eerder maakte. “Gehakt it is!” – dacht ik. Maar alleen gehakt was wat saai, dus men voegt wat smaak toe en bam; lekker gehakt voor bij de poké bowl.

Easy does it

Tegenwoordig kun je in de winkel veel groenten voorverpakt of gesneden vinden. Nu ik een mini-mens heb waar ik vaak mee in de weer ben, komen gemaksproducten mij wel goed uit. Ja, het is wat meer plastic, maar ik vind dat ik dat wel compenseer door geen wegwerp luiers te gebruiken.

Bij de Albert Heijn vind je tegenwoordig bijvoorbeeld edamame (ready to eat) op de vers afdeling, bij de visafdeling heb je wakame salade en ook wortel kun je voorgesneden halen. Prima te doen op deze manier. Mocht je nu denken; “Hey Joyce, dat is niet mijn ding” – voel je vrij om dan alles zelf klaar te maken, ik laat je nu gewoon een snelle en makkelijke versie zien.

Poké bowl met vegan gehakt

Sushi rijst met allerlei heerlijke toppings en een pinda-dressing. Ultiem genieten.

Rijst

 • 250 gram sushi rijst
 • snufje zout
 • rijstazijn

Dressing

 • 1½ eetlepel vegan mayonaise
 • 1 eetlepel gekruide ketjap
 • 1 theelepel sojasaus
 • ½ eetlepel pindakaas met stukjes
 • 1 theelepel limoensap
 • 1 theelepel sambal/chilisaus
 • scheutje water

Gehakt

 • 300 gram Naturli gehakt (of ander vegan gehakt)
 • 1½ eetlepel ketjap manis
 • 1 eetlepel sojasaus
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1 theelepel uienpoeder
 • zwarte peper

Toppings

 • ¼ komkommer (in plakjes)
 • 1 avocado
 • 2 bosuitjes
 • 125 gram peen julienne
 • 200 gram edamame (gekookt/kant en klaar)
 • 1 klein blikje mais (uitgelekt)
 • nori / pokebowl topping (optioneel)
 • sesamzaadjes (optioneel)
 • gefrituurde uitjes (optioneel)

Sushi rijst

 1. Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. En voeg na het garen wat rijstazijn en zout toe. Dit kun je doen naar wens. Ik zou niet met teveel beginnen anders overheerst het alles.
 2. Laat de rijst afkoelen terwijl je de rest van de bowl voorbereid

Dressing

 1. Meng alle ingrediënten voor de dressing in een kommetje. Mocht je dit lastig vinden dan kan het ook in een kleine blender. Dan heb je snel een egale massa (mét stukjes noot).
 2. Is de dressing nog te dik? Voeg dan extra water of limoensap toe.

Het gehakt

 1. Verhit wat olie/water in een pan en bak het gehakt hier in aan. Als het gehakt geruld is, voeg je de smaakmakers toe. Bak het nog even door.

De bowl

 1. Halveer de avocado en snijd in plakken. Snijd de bosui in fijne (schuine) ringen. Halveer de komkommer en snijd in dunne plakjes.
 2. Verdeel de rijst over 2 borden/kommen en verdeel hierover het gehakt, de avocado, peen julienne, komkommer, uitgelekte mais en bosui. Top het geheel eventueel met gefrituurde uitjes, nori / poké bowl topping en sesamzaadjes. Serveer de dressing in een apart bakje er bij.

Pin dit recept op Pinterest

poke bowl met vegan gehakt

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *