Veganwifey.com

Curry van tempeh en boontjes met lontong

Koude blokjes kleefrijst met een medium-pittige curry van tempeh en boontjes. Even wat werk, maar het smaakt zo goed dat het de tijd die je er in steekt meer dan waard is. Dit recept is ultiem comfortfood en makkelijk aan te passen door bijvoorbeeld kipstukcjes of tofu te gebruiken in plaats van tempeh.

AuteurJoyceCategorieMoeilijkheidsgraadBeginner
curry van tempeh en boontjes met lontong
Lontong
1 zakje lontong rijst*
Curry van tempeh en boontjes
400 g tempeh
500 g sperziebonen (uit de diepvries)
1 ui
3 tenen knoflook
2 eetlepel tomatenpuree
1 eetlepel sambal
1 theelepel ketoembar
1 theelepel laos
1 eetlepel geraspte gember
1 theelepel gula djawa
1 stengel sereh
2 daun salam blaadjes
2 djoeroek peroet blaadjes
300 ml kokosmelk
200 ml water
1 bouillonblokje
zonnebloemolie
Lontong
1

Leg het zakje lontong rijst in een ruime pan en voeg hier water aan toe. Breng dit alles aan de kook en laat 60 tot 90 minuten koken. Het is klaar wanneer je het zakje in drukt en deze niet terug veert. Dan is alles gaar. Haal het uit het kokende water en laat het volledig afkoelen. Het makkelijkste is als je dit de dag of avond van tevoren al maakt.

Snijd wanneer de lontong helemaal afgekoeld is de rijst (met zakje en al) in repen en vervolgens in blokjes. Vergeet niet voor het serveren wél het folie er af te halen.

Curry van tempeh en boontjes
2

Snijd de tempeh in reepjes of blokjes. Bak ze in olie of in de airfryer goudbruin en krokant. Terwijl dit staat te bakken, maak je de curry waar het in terecht komt.

3

Meng de tomatenpuree, sambal, laos, ketoembar, gember en gula djawa. Snipper de ui en hak de knoflook fijn.

Verhit wat olie in een diepe pan en fruit de ui en knoflook hier in aan. Voeg na 2 a 3 minuten het tomatenpuree-mengsel toe en bak al omscheppende mee. Voeg de djoeroek peroet, daun salam en sereh toe (kneus de sereh even van tevoren door er met de andere kant van je mes op te staan of door er een knoop in te leggen). Bak alles even mee en voeg vervolgens de kokosmelk, water en het bouillon blokje toe. Breng het geheel aan de kook.

4

Voeg de krokant gebakken tempeh toe aan de pruttelende saus, draai het vuur laag en voeg ook de sperziebonen toe. Laat het geheel nu ongeveer 15 - 20 minuten zachtjes pruttelen.

5

Serveer de curry met de lontong. Ik vind het zelf het lekkerste als de lontong koud is, maar je kunt het natuurlijk ook verwarmen.

Veganwifey

Vegan mealplans & content over ouderschap, food en lifestyle door Joyce de Vries.