Vandaag deel ik mijn favoriete Indo gerechten met je. Al tijden ben ik verzot op deze combinatie, maar ik heb er nog niet eerder een recept van gedeeld. Het werd weleens tijd dus. Ik presenteer hierbij mijn lievelings; semoer terong, tempeh en sambal boontjes. Dit is genieten!

sambal boontjes met semoer terong sambal boontjes met semoer terong

Semoer terong, tempeh en sambal boontjes

De eerste keer dat ik semoer terong at, was bij een van de vele tentjes bij World of Food. Hier gingen we regelmatig heen voor taartjes, snacks, barbecue (mijn partner dan, ik niet) en sate ku batata. De laatste tijd nam ik echter altijd een vegan platter bij een Indonesisch tentje. Ik was direct obsessed door de semoer terong. Ik had alleen geen idee wat het was. Dus eerst riep ik de hulp in van Sarah, zij wist me te vertellen wat ik had gegeten (eeuwig dankbaar) en daarna kon ik een receptje zoeken.

Lekker goedkoop

Het mooie van deze maaltijd is dat het helemaal niet zoveel geld kost. Aan het einde van de maand (of mijn geld) eet ik sowieso erg vaak semoer terong, ik heb daar in principe enkel aubergine voor nodig, de rest heb ik al in huis! Net als bij de sambalboontjes en de tempeh. Ik ga er dus erg lekker op. Ik ben benieuwd wat jullie hier van vinden, hebben jullie het weleens op? Dachten jullie ook dat het lastig zou zijn om te maken?

tempeh en sambal boontjes

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

Sambal boontjes
 300 g diepvries sperziebonen
 ½ rode ui
 2 tenen knoflook
 ¾ eetlepel sambal
 zonnebloemolie
 100 ml kokosmelk
 zwarte peper
 zout
Semoer terong
 1 grote aubergine
 ½ rode ui
 1 eetlepel citroensap
 100 ml groentebouillon
 5 ½ theelepel sambal
 3 eetlepel ketjap manis
 zonnebloemolie
Tempeh
 400 g tempeh
 8 eetlepel ketjap manis
 2 eetlepel sojasaus
 1 eetlepel sambal
 1 eetlepel bruine suiker
 ½ eetlepel korianderpoeder
 ½ eetlepel komijnpoeder
 ½ eetlepel gemberpoeder
 ½ eetlepel knoflookpoeder
 1 theelepel liquid smoke (optioneel)
 zwarte peper
Overig
 gekookte rijst voor 2 personen

Aanwijzingen

Tempeh (the not so traditional way)
1

Snijd de tempeh in blokjes en leg deze in een pan die niet aan staat.

2

Meng alle overige ingrediënten behalve de zwarte peper. Verkruimel het maggi blokje, dat werkt het makkelijkste wat dat betreft. Voeg toe aan de tempeh.

3

Schenk water op de tempeh tot het bijna onder staat. De bovenkant moet nog net droog zijn. Zet nu het vuur aan en laat op laag vuur de tempeh alle marinade opnemen. Roer het af en toe door. Nu kun je in de tussentijd verder met de overige dingen.

4

Als alle marinade opgenomen of verdampt is, draai je het vuur iets hoger en laat je de tempeh knapperig worden. Nu moet je goed omscheppen want de suiker in de marinade kan verbranden.

Sambal boontjes
5

Fruit de ui, knoflook en sambal in wat olie aan op laag vuur. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook.

6

Doe de sperziebonen er nu bij en schep het geheel om. Doe er eventueel een klein scheutje water bij. Niet teveel want de saus moet inkoken en de sperziebonen omhullen. Als je teveel water toevoegd dan krijg je tot prut gekookte sperziebonen voordat dit gebeurt is.

7

Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Semoer terong
8

Snijd de kop en kont van de aubergine en snijd het in dikke plakken van ongeveer 1 centimeter.

9

Verhit wat olie in een koekenpan en fruit de ui en sambal hier in aan.

10

Doe de aubergine er bij en bak de plakken aan beide kanten even aan.

11

Meng de ketjap, bouillon en citroensap en schenk dit bij de aubergine. Laat dit op laag vuur stoven. Draai de plakken regelmatig even om.

12

Na ongeveer 15 – 20 minuten is de aubergine goed gaar en is het vocht opgenomen. Breng het eventueel op smaak met peper en zout.

Serveren
13

Serveer de gerechtjes met gekookte (witte) rijst.

Tempeh en sambal boontjes met semoer terong

Pin dit recept op Pinterest

tempeh en sambal boontjes

Benieuwd wat ik zoal uitvreet in mijn leven? Volg mij op Instagram!

 

 

4 reacties

  1. Wat is dit heerlijk! Eerst de tempeh met boontje en rijst gemaakt en vandaag als lunch de aubergine met rijst. Ga ik veel vaker doen, houd als enig e in t gezin van aubergine dus een perfecte lunch voor 1!

  2. We gaan het nu maken. Het maggi blokje staat wel in de beschrijving, maar niet in de ingrediënten lijst. Misschien nog goed om die even toe te voegen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *