Ik maak niet snel recepten van andere blogs. Waarom niet? Omdat ik altijd bezig ben met mijn eigen blog. Nu was ik pas op zoek naar een simpel taart recept en kwam ik terecht bij deze video van Talitha. Ik besloot dat ik deze taart gewoon MOEST maken. Dus zo geschiedde, deze speculoos cheesecake is zó lekker, het was een ware hit op de  verjaardag van mijn vriend.

Speculoos cheesecake

Speculoos cheesecake

Voordat ik vegan werd was Nutella mijn go-to zoete broodbeleg. Maar nu ik dat niet meer eet, heeft Speculoos die leegte opgevuld. Ik kan het elke dag wel eten (en eet het, net als Nutella eerst, zo met een lepel uit de pot). Gezond is het niet te noemen, maar lekker (heeeeel lekker) is het wel.

Taart bakken is eng

Ik ben nog wat onzeker als het aankomt op het maken van vegan taarten. Gelukkig is Talitha echt de Queen of Vegan Cakes (als je het mij vraagt) en kon ik dit dus maken. Na dit recept ben ik wel wat zekerder van mijn zaak. Ik heb inmiddels ook al een bounty variant gemaakt en die komt ook snel online, het is te lekker om het niet te delen.

Speculoos cheesecake

Speculoos taart

Bodem

 • 200 gram speculaas
 • 75 gram vegan boter (gesmolten)

Vulling

 • 1 liter alpro vanille yoghurt ((2 verpakkingen))
 • 125 gram suiker
 • 40 gram custardpoeder
 • 115 gram vegan boter (gesmolten)
 • 3 eetlepels speculoos

Botercrème

 • 3 eetlepels vegan boter
 • 3 eetlepels speculoos
 • 150 gram poedersuiker

Bodem

 1. Verwarm de oven voor naar 185 graden. Bekleed een springvorm met bakpapier en vet de randen in met wat boter.
 2. Smelt de boter in een pannetje of in de magnetron.
 3. Maal de speculaasjes fijn in een keukenmachine. Voeg de gesmolten boter toe en meng.
 4. Verdeel de koekkruimels in de springvorm en druk aan met een lepel.

Vulling

 1. Doe de vanille yoghurt in de keukenmachine samen met de suiker, gesmolten boter en custardpoeder. Meng goed en verdeel daarna over de koekbodem.
 2. Smelt de speculaas in de magnetron voor ongeveer 30 seconden. De speculoos moet vloeibaar zijn.
 3. Met een lepel ‘drizzle’ je speculoos over de taart. Maak een leuk patroontje bijvoorbeeld.
 4. Bak de taart in 60 minuten gaar. De taart is nog wat wiebelig als deze uit de oven komt. Laat de taart helemaal afkoelen, tijdens het afkoelen stijft deze verder op.

Botercrème

 1. Klop met een mixer de boter luchtig en voeg de speculoos toe. Voeg steeds een beetje poedersuiker toe tot een mooie crème is ontstaan.
 2. Vul een spuitzak met de crème en spuit toefjes op de afgekoelde taart.

WIL JE DIT RECEPT PINNEN? GEBRUIK DAN DEZE AFBEELDING!

Speculoos cheesecake

8 reacties

 1. Dat ziet er een heerlijke taart uit! Die wil ik graag eens uitproberen! Ik heb wel een vraag: Wat bedoel je precies met ‘speculoos’? Ik veronderstel speculoospasta? Voor mij/ons (Belgen) is speculaas de verzamelnaam van het type koekjes en Speculoos is een merk van speculaaskoekjes (dat later ook een pasta op de markt bracht). Ik was dus ineens helemaal in de war toen ik las dat je de speculoos zou moeten smelten. 😀

 2. Twee keer gemaakt en twee keer mislukt. Héérlijk (logisch met deze ingrediënten!), maar een bende! Geen taart, niet eens pudding. Een heerlijk zootje heerlijkheid dus, niet iets om mee voor de dag te komen. Mijn ’taart’ is niet een beetje wiebelig, maar gewoon nog vloeibaar als ie uit de oven komt. En na afkoelen en zelfs een (paar) uur in de koeka is t niet veel beter.. Heb alle ingrediënten precies afgepast – Wat gaat er mis??

  1. Hey Mirjam, ik weet niet goed wat er mis gaat en heb dit ook nog niet eerder van mensen vernomen 😮 Kan het misschien aan de oven liggen? Ik gebruik een grote oven met onder- en bovenwarmte en hierdoor werkt het uitstekend. Misschien kun je de taart langer in de oven laten staan? Als de mijne er uit komt dan is hij al wel stevig, maar zit er (vooral in het midden van de taart) nog wel wat jiggle. Als je bang bent dat de bovenkant teveel kleurt als het langer in de oven staat, kun je de taart afdekken met aluminiumfolie na de normale baktijd. Ik hoop dat het je wel gaat lukken, de taart is echt heel lekker namelijk!

 3. Gemaakt en goed gelukt! Heel erg lekker recept. Omdat ik bang was dat hij wat dun uit zou vallen heb ik plantaardige variatie op kwark gebruikt i.p.v. yoghurt en de taart is daarmee lekker stevig geworden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *