Inmiddels kunnen we best stellen dat het echt herfst is. Wanneer de dagen korter worden krijg ik nóg meer zin in comfortfood; stoofschotels, stamppotten, etc. Ik had intens veel zin in stamppot, maar miste mijn oude vertrouwde jus wel een beetje. Gelukkig besloot ik een freestyle sessie te doen en maakte ik super lekkere spinazie stamppot mét vegan jus.

Spinazie stamppot met vegan jus

Vegan jus

Toen ik de foto van deze stamppot op mijn Instagram deelde, kreeg ik gigantisch veel reacties. Kennelijk staat iedereen te springen om lekkere vegan jus. Nu kan ik gemeen zijn, het recept voor mezelf houden en het uiteindelijk in potten verkopen, maar ik deel het gewoon met jullie.

“Wat sta je voor drab te maken?”

Als ik bezig ben met een freestyle kook-sessie, ga ik altijd helemaal op in wat ik aan het doen ben. Uitje fruiten, bloem toevoegen, garen, koude bouillon erbij, roeren, etc. Mijn lieve vriend die weet me soms wel wakker te schudden dan. “Wat sta je nu weer voor drab te maken?” – vroeg hij terwijl ik woest in de pan stond te roeren. Ik moest hem gelijk geven, deze lijm-achtige bende zag er niet smakelijk uit. Tijd om daar verandering in te brengen.

Grab all the condiments

Ik dook de kastjes en koelkast in; ketjap, kerrie, mosterd, knoflookpoeder, sojasaus, alles werd er uit getoverd. Een beetje van dit, een beetje van dat – et voíla – een super mooie jus. Vervolgens nog een flinke struggle om dit alles goed op de foto te krijgen. Waarom is stamppot zo niet-fotogeniek?

Spinazie stamppot met vegan jus

Spinazie stamppot met vegan jus

Stamppot

 • 500 gram kruimige aardappels
 • 400 gram gewassen bladspinazie
 • 1 eetlepel vegan boter/margarine
 • 1 theelepel mosterd
 • 50 ml planten melk
 • 1 mespunt nootmuskaat
 • peper
 • zout

Vegan jus

 • 1 ui gesnipperd
 • 25 gram vegan boter/margarine
 • 1 eetlepel bloem
 • 300 ml vegan bouillon (afgekoeld)
 • 1 theelepel mosterd
 • 1 theelepel knoflookpoeder
 • 1½ theelepel paprikapoeder
 • 1 theelepel kerriepoeder
 • 1 eetlepel ketjap manis
 • 1 takje bladselderij (fijngehakt)
 • zwarte peper
 1. Schil de aardappels en kook ze gaar.
 2. In de tussentijd maak je de jus; fruit de ui in 25 gram vegan boter/margarine
 3. Voeg de bloem toe en gaar deze even goed. Roer met een houten lepel regelmatig door de pan, zorg dat het niet aanbrand. Gaar de bloem zo’n 5 minuten.
 4. Schenk de koude bouillon erbij en roer door tot alle bloem is opgenomen in het vocht. Breng aan de kook.
 5. Voeg ketjap manis, mosterd, paprikapoeder, knoflookpoeder en kerriepoeder toe. Roer goed door. Mocht je de jus nog te licht vinden dan kun je eventueel wat ketjap manis erbij toevoegen, proef wel regelmatig of het niet te zoet is.
 6. Laat de jus op laag vuur pruttelen tot deze iets is ingedikt. Voeg de bladselderij toe en roer door.
 7. Breng de jus verder op smaak met zwarte peper.
 8. Je kan nu verder met de stamppot: giet de aardappels af en stamp fijn met een puree stamper.
 9. Voeg vegan boter/margarine toe en de plantaardige melk. Roer tot een gladde massa ontstaan is. Breng op smaak met peper, zout, mosterd en nootmuskaat.
 10. Snijd de spinazie fijn en roer door de aardappelpuree. Door de warmte van de puree slinkt de spinazie.
 11. Serveer de spinaziestamppot met de jus en een vleesvervanger naar keus. Op de foto’s heb ik de platte bal gebruikt van Vegafit, deze heb ik opgewarmd in de jus, dit gaf een perfect resultaat.

2 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *