Hoe vaak wij bami eten? Rete vaak! Het is lekker en makkelijk. Normaal maak ik een basic bami zonder de kip en spitskool, maar ik besloot all out te gaan. Deze Surinaamse bami met spitskool en vegan kip is echt een hit, ik moest het wel met jullie delen.

Deze favoriet staat wekelijks op het menu

Zoals ik al zei maak ik normaal een basis versie; de spitskool en vegan kip laat ik dan achterwege. Dan maak ik er tempeh bij of kipstukcjes on the side. Op die manier kunnen mijn Lief en ik er beiden van eten met onze eigen bijgerechten. wel zo makkelijk. Ditmaal had ik echter nog een halve spitskool én kipstukcjes in de koelkast, ik besloot dit dan ook eens in de bami te doen en het was een partij lekker. Toch zeker een nieuwe favoriet.

Surinaamse bami met spitskool en vegan kip

Ik kan er lang en kort over zijn. Sinds ik met mijn partner samen ben, heb ik gigantisch veel geleerd als het aankomt op Surinaams koken. Niet zozeer van mijn partner zelf, maar vooral van zijn moeder. Als ik vragen heb over een recept, dan legt ze mij dit allemaal geduldig uit. De Surinaamse recepten die je hier voorbij ziet komen zijn dus allemaal varianten van gerechten die zij me heeft leren klaarmaken. Ben ik nog eens gezegend 😉

Surinaamse bami met spitskool en vegan kip

 

Een beetje van dit en een beetje van dat

Normaal wanneer ik bami of nasi maak, dan schrijf ik niet op wat ik doe. Alles gaat op gevoel, ik ken de ingrediënten precies en zelfs als je alles perfect afmeet, dan smaakt het toch elke keer een beetje anders. Nu doe ik dus alles op smaak, ik proef tijdens het koken van de saus en zorg dat het goed op smaak is (het mag echt flink zout zijn, er komt tenslotte nog spaghetti bij). Wanneer je op deze manier kookt ben je ervan verzekerd dat je altijd iets maakt wat goed smaakt.

Ingrediënten

 500 g volkoren spaghetti
 175 g kipstukcjes
 400 g spitskool
 1 ui
 4 tenen knoflook
 3 takjes bladselderij
 1 theelepel five spice poeder
 3 eetlepel ketjap manis
 2 eetlepel sojasaus
 2 kleine maggi blokjes
 zwarte peper
 zonnebloemolie

Aanwijzingen

1

Kook de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en zet aan de kant.

2

Snipper de ui. Verhit de olie in een diepe pan en fruit de ui geurt. Pers (of hak) de knoflook en voeg toe aan de pan. Let goed op dat de knoflook niet verbrand.

3

Voeg de kipstukcjes toe en bak, al omscheppend, op middelhoog vuur.

4

Schep de spitskool erdoorheen en roerbak het geheel op hoog vuur tot de spitskool wat geslonken is.

5

Verkruimel de maggi blokjes boven de pan, voeg fice spice poeder toe en schep het geheel om tot alles gemengd is.

6

Doe de ketjap manis en de sojasaus erbij en draai het vuur laag. Laat alle smaken goed samen koken door het kort te laten sudderen. Breng op smaak met zwarte peper.

7

Schep de spaghetti door de saus. Hak de bladselderij fijn en meng deze door de bami.

Surinaamse bami met spitskool en vegan kip

Pin dit recept op Pinterest

Surinaamse bami met spitskool en vegan kip

Benieuwd naar wat ik zoal uitvreet in het dagelijks leven? Volg mij dan op Instagram!

3 reacties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *