Al tijden droomde ik over pindasoep, een soep waar ik enorm gek op ben. De laatste keer dat ik dit maakte is al zeker 5 of 6 jaar geleden, voordat ik vegan was. Nu zag ik op Instagram meerdere mensen pindasoep maken de afgelopen tijd. De craving werd heftiger, nauwelijks te weerstaan: ik moest het maken. Dus hier deel ik direct het recept voor Surinaamse pindasoep met tomtom. 

Surinaamse pindasoep met tomtom

Lief is geen fan van pindasoep “doe mij maar okersoep” zegt hij dan. We zijn op dat vlak geen match want okersoep hoef je echt niet mee aan te komen bij me. Dus ik maakte een gigantische pan pindasoep voor mij alleen. Ik kon er meerdere dagen van eten (lekker!) en zelfs nog een deel invriezen. Ik ben voorlopig voorzien en weetje? Pindasoep maken (en vooral: veganizen) is helemaal niet zo lastig.

Tomtom en rijst

De keren dat ik dit in het verleden maakte, kookte ik alleen rijst er bij, dan kon ik dat met de soep eten. Een geweldige combinatie. In mijn hoofd had ik namelijk het idee dat de tomtom balletjes mega lastig zijn om te maken. Maar niets is minder waar, je hebt er enkel bakbanaan voor nodig. Twee stuks: een groene en een bruine. Dit kook je, stamp je fijn en je draait er balletjes van. Een lekkere (en makkelijke) toevoeging aan deze soep.

Misschien wil je deze soepen ook eens proberen

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

Pindasoep
 1 ½ l water
 5 eetlepel vegan kippenbouillon poeder
 1 verpakking vegan kipstukcjes
 1 ui
 2 tenen knoflook
 1 maggi blokje
 1 tomaat
 7 pimentbollen
 350 g pindakaas
 1 madame jeanette peper
 2 takjes bladselderij
 zonnebloemolie
Tomtom balletjes
 1 groene bakbanaan
 1 bruine bakbanaan

Aanwijzingen

Tomtom balletjes
1

Snijd de koppen en konten van de bakbananen en halveer de bananen. Leg ze in een pan, vul de pan met water en zet op het vuur. Als het water kookt zet je een timer op 30 minuten. Maak in de tussentijd de soep.

2

Haal de gaargekookte banaan uit de pan, verwijder de schil en stamp fijn met een pureestamper of een vork. Maak je handen goed nat en vorm ballen (ter grootte van een gehaktbal) van de banaan. Serveer deze in de soep.

Pindasoep
3

Snipper de ui, hak de knoflook en bladselderij en snijd de tomaat in kleine blokjes. Verhit wat zonnebloemolie in een soeppan en fruit de ui, tomaat en knoflook hier in aan.

4

Schenk er anderhalve liter water bij, voeg de vegan kippenbouillon, maggi, pimentbollen en bladselderij toe. Breng het geheel aan de kook en laat het een half uurtje koken.

5

Schep de pindakaas in een kommetje en schep wat van de bouillon uit de pan, bij de pindakaas. Roer glad met een garde en voeg toe aan de soep. Roer het geheel goed door.

6

Voeg de kipstukcjes toe en leg de madame jeanette peper in de soep, kook nog zo'n 10 - 15 minuten door. Als je van pittige soep houd, kun je een sneetje maken in de peper. Verwijder deze dan wel weer wanneer de soep pittig genoeg voor je is.

7

Serveer de soep met de tomtom ballen, wat verse gehakte bladselderij en (optioneel) witte rijst.

Surinaamse pindasoep met tomtom

Pin dit recept op Pinterest

surinaamse pindasoep met tomtom

 

2 reacties

  1. Heerlijk. Ik maakte laatst ook pindasoep, maar dacht helemaal niet aan vega kipstuckjes. Goede tip voor volgende keer. En een okersoep lust ik ook wel. Helaas ben ik ook de enige thuis…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *