Op de markt kocht ik voor een euro een hele zak pruimen. Ik was er van overtuigd dat ik het super veel zou gaan eten. Maar nope – het viel me nogal tegen. Ik ben gek op pruimen, maar als er ook bananen, appels en  mango zijn – dan pak ik dat kennelijk eerder. Om te voorkomen dat ik de pruimen weg moest gooien, maakte ik een tarte tatin met pruimen. Budget friendly en foolproof, dit is namelijk écht makkelijk.

Tarte tatin met pruimen

Tarte tatin

Tijdens mijn werk als kok heb ik honderden tarte tatins gemaakt. Nog beter; toen ik een dag mee ging draaien bij The Colour Kitchen, was dat het eerst wat ik te doen kreeg. Kilo’s appels schillen, liters karamel maken en vervolgens ladingen tarte tatins maken. Als ik hier aan denk krijg ik spontaan weer kramp in mijn vingers. Ik heb uren appels staan schillen, het was echt verschrikkelijk. Maar –  ik heb er dus wel direct tarte tatins leren maken.

Shit ain’t hard

Het is de makkelijkste taart ooit. Waarom? Je hebt er nauwelijks wat voor nodig, enkel; fruit, suiker, vanille (essence) en bladerdeeg. Kind kan de was doen. Karamel maken is uiteindelijk nog het meeste werk van dit alles en daar hoef je eigenlijk niets voor te doen. Een leuk taartje om dus eens te maken als je snel iets wil snoepen.

Tarte tatin met pruimen

 • 1 rol vers bladerdeeg
 • 500 gram pruimen (gehalveerd en ontpit)
 • 100 gram suiker
 • 1 el citroensap
 • 50 ml water
 • 1 theelepel vanille essence
 • ¼ theelepel zout
 1. Verwarm de oven voor naar 200 graden.
 2. Neem een koekenpan die ook in de oven kan en doe de suiker, citroensap en water in de pan.
 3. Zet de koekenpan op laag vuur en laat de suiker-massa langzaam veranderen in karamel. Roer niet. Ik weet dat het aantrekkelijk is, maar dan krijg je geen mooie karamel.
 4. Voeg, als de karamel amber-kleurig is, de vanille essence en zout toe. Draai de pan voorzichtig rond om het te mengen.
 5. Leg nu voorzichtig de pruimen, met de gesneden kant naar beneden, in de pan.
 6. Wanneer de pan vol ligt met pruimen, leg je voorzichtig het bladerdeeg er op. Duw de randen naar binnen met behulp van een lepel. De karamel is heet, kijk uit dat je je niet verbrand.
 7. Zet nu de pan in de oven en bak de deeg-laag krokant en goudbruin. Dit duurt zo’n 25-30 minuten.
 8. Haal de pan uit de oven en laat zo’n 10 minuten afkoelen. Draai vervolgens de taart om op een bord. Doe dit door een bord te pakken die precies in de pan past en de pan, wel met ovenwanten, om te draaien.
 9. Je hebt nu een tarte tatin! Super lekker om zo te eten maar met wat ijs is het nóg beter.

Mocht je nu geen koekenpan hebben die in de oven kan, dan kun je ook de karamel maken, in een ovenschaal storten, daarin de pruimen leggen en dan het deeg er op. Op deze manier maak je ook een super lekkere tarte tatin.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *