Soms heb je van die instant winners. Op een mooie maandag stapten we in de auto, op bezoek bij de ouders van Lief, mijn schoonouders dus. Lief wilde dat zijn moeder bruine bonen met rijst zou maken, ik had (voor de vorm) tofu en linzen meegenomen, gewoon zodat ik daar ook wat kon koken. Schoonmoeder besloot echter dat zij er iets mee zou maken. Deze tofu en linzen in tomatenjus zijn dus afgeleid van de bruine bonen met rijst die ze normaal maakt. Let me tell you; dit is ge-wel-dig lekker. 

tofu en linzen in tomatenjus

Tofu en linzen in tomatenjus

Ik had wat problemen met de naam van dit recept. Bruine bonen met rijst hebben een erg typische smaak en die komt ook terug in dit gerecht, alleen de bonen (en al het vlees) niet. Dus what to do? Tomatenjus it is! Want dat is in feite gewoon de basis van dit gerecht; een rijke saus van tomaat en tomatenpuree. Lekker!

Inspiratie

In de afgelopen 3½ jaar heeft mijn schoonmoeder mij meerdere malen al weten te inspireren. Zo maakten we samen al meerdere malen lemper (een recept volgt nog), vertelde zij me hoe ze haar Surinaamse zuurkool maakte en dan uiteraard ook de bruine bonen met rijst. Ik nam een hap van deze maaltijd en zei haar direct; “Ik ga dit recept uitwerken voor de blog, dit is goddelijk!”

Tofu en linzen in tomatenjus

Krokante tofu en linzen in een smaakvolle saus op basis van tomaat.

 • gekookte rijst voor 2 personen
 • 375 gram tofu (in blokjes)
 • 400 gram linzen (uit blik/pot)
 • 1 tomaat (in blokjes)
 • 1 ui gesnipperd
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • 1 eetlepel ketjap manis
 • 2 maggi blokjes
 • 1½ theelepel tomatenpuree
 • 2 takjes bladselderij (fijngehakt)
 • 1 eetlepel suiker
 • zwarte peper
 • zonnebloemolie
 1. Verhit een laag zonnebloemolie in een koekenpan en bak de tofu hier in goudbruin en krokant. Als je een frituurpan hebt kun je ook de tofu frituren, dit gaat nog sneller. Ook gaat het sneller als je de tofu eerst perst, ik ben lui en sla die stap eigenlijk altijd over.
 2. Verhit in een diepe pan 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit de ui, knoflook en tomaat hier in aan.
 3. Verkruimel het maggi blokje boven het geheel en roer om. Schep de tomatenpuree er bij en bak kort even mee. Voeg de linzen met vocht en al (uit het blik/de pot) toe. Roer het geheel om en voeg zo’n 150 – 200 ml water toe. Afhankelijk van hoe ‘nat’ je het wil kan het meer of minder zijn.
 4. Breng het geheel op smaak met de zwarte peper, suiker en ketjap manis. Voeg de gesneden bladselderij toe en breng het geheel aan de kook. Laat alles op middelhoog vuur zo’n 10 tot 15 minuten koken.
 5. Voeg de krokant gebakken tofu toe en laat het geheel nog zo’n 5 minuten pruttelen, op die manier neemt de tofu veel smaak op.
 6. Serveer met de gekookte rijst.

Pin dit recept op Pinterest

tofu en linzen in tomatenjus

6 reacties

 1. Hey Joyce, dit is inderdaad super smaakvol! De tomaat, knoflook en ketjap maken het heel rijk. Erg lekker. Voor extra vulling zou je makkelijk alsnog kapucijners oid kunnen toevoegen! Thanx, wéér!

 2. Ooooh Joyce!! Wat is dit lékker, mijn jongste 11 jarige wilde meer, en mijn man zei na elke hap, mmm wat lekker zeg. Ik vond het ook zalig, en makkelijk klaar. Bedankt voor weer een toppertje!

  1. Wat fijn om te horen! Hier is het ook echt een hit, ik maak het voor Nyjah zonder (of met minder haha) zout. Gaat er in als zoete koek. Echt een favoriet 😀

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *