Dit jaar ben ik ambassadeur voor Santa Maria, dit merk ken je misschien wel als je graag texmex gerechten klaarmaakt. Vorig jaar heb ik al eens een hele berg recepten gemaakt voor Santa Maria en dit jaar ga ik er lekker mee verder. In maart, april, mei, september en oktober ontvang ik boxen met verschillende producten en daarmee moet ik van alles maken. Het eerste dat ik heb gemaakt zijn deze tostada’s met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus.

Tostada's met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus

Tostada’s met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus

Bij het uitpakken van de eerste box (en het zien van de ingrediënten) kreeg ik direct inspiratie. Ik ben sowieso een sucker voor Mexicaans (en texmex) eten. Na het lezen van de flyer die er bij zat bleek dat het deze maand om een vega challenge ging. Nu maak ik daar een vegan challenge van (net zoals alle andere maanden, ha) want dat is mijn ding uiteindelijk.

Tostada’s worden (naar mijn weten) niet zoveel gegeten in Nederland, terwijl het juist zo lekker is. Je hoeft enkel je tortilla (of zachte taco) krokant te bakken in de oven en dan kun je het toppen met allerlei lekkers. Ik ben hier echt een onwijze fan van, heb jij al eens tostada’s gegeten?

Tostada's met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus

Inspiratie!

In mijn koelkast had ik echt nog allerlei dingen liggen en ik wilde vooral aan de slag met de tempeh die er nog lag. Helaas bleek deze nog net niet weg te lopen, dus het werden kipstukcjes. Ook heel lekker en misschien nog toegankelijker ook, ik heb begrepen dat niet iedereen gek is op tempeh en ook dat veel mensen het een lastig product vinden.

Ik wilde ook aan de slag met avocado, ik ben er gek op en soms koop ik eens een netje. Niet te vaak want 1) ze zijn duur 2) ze zijn nooit direct goed om te eten. Ditmaal dacht ik een goede avocado te hebben, ik kon mijn geluk niet op. Vervolgens snijd je hem open en blijkt het toch niet goed te zijn, diepe zucht. Gelukkig heb ik een grillpan en heb ik de avocado gegrild, vervolgens lepel ik het dan uit met wat limoensap, peper en zout. Zo lekker én dan kan ik toch die avocado eten.

Tostada's met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus

Tostada’s met vegan barbecue kip en zwarte bonen hummus

Zwarte bonen hummus

 • 400 gram zwarte bonen
 • 1½ theelepel korianderpoeder
 • 1 theelepel komijn
 • ½ theelepel rode peper vlokken
 • 3 eetlepels limoensap
 • 1 eetlepel tahin
 • 40 ml water
 • 2 tenen knoflook
 • ½ theelepel peper
 • ½ theelepel zout

Barbecue kip

 • 1 verpakking Kipstukcjes (fijn gesneden)
 • 1 rode ui (gesnipperd)
 • 2 tenen knoflook (geperst)
 • 3 eetlepels barbecue saus
 • 1 zakje Santa Maria fajita mix
 • 2 eetlepels water

Tostada

 • 2 avocado’s (gehalveerd)
 • 2 limoenen (in partjes)
 • 8 Santa Maria soft taco’s
 • ½ rode ui (fijn gesneden)
 • 1 bosje koriander (geplukt of gehakt)
 • Santa Maria salsa mild (optioneel)
 • zwarte peper
 • zout

Zwarte bonen hummus

 1. Doe alle ingrediënten (behalve het water) in een foodprocessor en meng tot een egale massa. Is de hummus te dik? Voeg dan een beetje water toe.

Barbecue kip

 1. Fruit ui en knoflook aan in wat olie. Voeg de fijngesneden kipstukcjes toe en bak op middelhoog vuur zo’n 3 minuten.
 2. Voeg de fajita kruidenmix, barbecuesaus en water toe. Roer goed door en warm nog enkele minuten door.

Tostada’s

 1. Verwarm de oven naar 160 graden en bak de Santa Maria soft taco’s in 8 minuten krokant.
 2. Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de avocado’s (de gesneden kant) zo’n 5 minuten (of tot er een mooi grill patroon ontstaan is). Bestrooi met wat peper en zout.
 3. Stel de tostada’s samen door wat zwarte bonen hummus er op te smeren, verdeel wat van de kip er over en bestrooi met gehakte rode ui en koriander. Ik eet het graag met wat limoensap en wat van de gegrilde avocado.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *