Ik ben nooit een fan geweest van traditionele erwtensoep – ik had dan ook nooit verwacht dat ik ooit een recept hiervan op mijn blog zou delen. Maar turns out dat ik vegan erwtensoep wél heel erg lekker vind. Wat een plottwist.

Traditionele erwtensoep vs. vegan erwtensoep

Een stukje drillerig spek (ew), een varkenspoot en dan een soep hebben die zo dik is dat je lepel er recht op in kan staan. Gatverdamme. In Woerden (waar ik vandaan kwam) werd met de Koeienmart altijd erwtensoep gegeten. Erwtensoep met poffertjes om precies te zijn. De poffertjes kon ik prima mee leven, de soep niet. Overal rook je die muffe lucht, op elke hoek van de straat kon je wel erwtensoep vinden en dan ook nog al die zielige koeien die verkocht werden door oude mannen op klompen. Erwtensoep gaf me geen fijne associaties.

Traditionele erwtensoep

Geinfluenced

Toch besloot ik dit jaar ‘mijn’ erwtensoep recept eens op te graven. Dit omdat onze lieve Sytse iedereen loopt te influencen op Instagram. Elke week maakt de beste man zo’n 100 liter erwtensoep (dat is maar een beetje overdreven). Ik kreeg er spontaan zin van in erwtensoep, dat terwijl ik er dus niet eens gek op ben.

Knolselderij from hell

Een van mijn eerste dagen op de koksopleiding moest ik voor (naar wat het leek) een paar miljoen mensen waldorf salade maken. Ik ben zo lang bezig geweest met knolselderij julienne snijden, dat ik nog wekenlang die geur aan mijn handen rook. Een geur waar ik niet gek op ben. Dingen als bleekselderij en knolselderij staan voor mij in het rijtje met meest onaangename geuren. Dat ik nu dus weer aan de slag moest met deze knol, was niet perse goed voor mijn humeur, maar je moet wat over hebben voor erwtensoep.

Gek op soep? Probeer ook dit eens!

[elementor-template id="872"]

Ingrediënten

 500 g spliterwten
 2 l water
 2 laurierblaadjes
 2 uien
 ½ knolselderij
 2 winterpenen
 1 prei
 2 takjes bladselderij
 2 vegan rookworsten
 1 verpakking vegan spekjes
 2 groentebouillon blokjes
 zwarte peper

Aanwijzingen

1

Spoel de spliterwten goed schoon onder stromend water. Doe in een pan samen met het laurier blad, de groentebouillon blokjes en de zwarte peper. Breng het geheel aan de kook en laat zo'n 45 minuten koken.

2

In de tussentijd kun je groenten snijden. Halveer de prei en snijd deze in halve ringen. Schil de winterpenen en snijd deze in kleine blokjes. Snijd de buitenkant van de knolselderij en snij deze met een scherp mes in blokjes. Snipper de ui. Snijd de takjes bladselderij fijn.

3

Voeg na 45 minuten kooktijd alle groenten toe aan de pan en breng het geheel opnieuw aan de kook. Laat het nog zo'n 45 minuten op laag vuur doorpruttelen. Wanneer de soep te dik word, voeg je wat extra water toe.

4

Verhit in de tussentijd een koekenpan en bak de vegan spekjes krokant. Snijd de rookworsten in dunne plakjes en zet even opzij.

5

Voeg wanneer de soep bijna klaar is (na zo'n 40 minuten) de rookworst toe aan de pan met soep. Laat het geheel nog even doorkoken en verdeel daarna over borden/kommen en garneer alles met wat van de vegan krokante spek.

Vegan erwtensoep

Pin dit recept op Pinterest

2 reacties

  1. Wat een superlekker recept! Ik besloot nog een scheutje vegan Worcestersaus eraan toe te voegen tijdens het pruttelen. Erg lekker!!!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *