Uit eten als vegan, het kan! Je ziet het vaak voorbij komen in vegan groepen: “Ik zoek een vegan friendly restaurant in *insert naam stad* om wat te gaan eten”. Laat ik vooropstellen dat ik dat goed snap, eten in een restaurant waar geen vegan gerechten op de kaart staan kan onnodig veel stress geven. Toch leg ik je graag uit hoe ik dat doe.

Uit eten als vegan

Het lijkt misschien wat lastig, om als veganist ergens wat te kunnen eten. Nu is mijn ervaring dat eigenlijk elk restaurant met een goede (chef)kok het leuk vind om iets voor je klaar te maken. Mits je het op de juiste manier aanpakt: een restaurant in lopen en verwachten dat een heel menu omgegooid kan worden is not the way to go. Gelukkig heb je mij en mijn tips zodat je toch (overal) kunt genieten van een plantaardige maaltijd.

Deer Mama Deer Mama

“Joyce we hebben een vegan hoofd!”

Toen ik nog in de keuken stond was er al wel bekend dat vega(n) eten mijn voorkeur genoot en ik vond het dan ook altijd leuk om iets naar wens te maken. Behalve dan op het moment dat je een scherm vol bonnen hebt en er iemand spontaan vegan komt eten. Kortsluiting! Het besef dat er wat voorbereidingen getroffen moeten worden ontbreekt weleens bij mensen. Alles word van tevoren klaar gezet, spontaan binnen lopen en verwachten dat je een uitgebreid vegan menu kunt eten is wat onnozel.

“Ik wil graag de risotto met geitenkaas maar dan vegan”

Deze bewuste avond wilde iemand een vegan risotto met geitenkaas. De keuken had het druk, de entremetier was al aan het rennen en vliegen, de rotisseur die had ook een enorme lading bonnen en toen kwam die bon. “Joyce, we hebben een vegan hoofd! Risotto met geitenkaas maar dan vegan, maak er wat van!” – Ik kon toen al prima vega koken, maar mijn hoofd gaf toch wat kortsluiting. “Hoe ga ik dit doen? Heb ik hier tijd voor? Ik heb nog 15 bonnen die allemaal mee moeten!” – maar het moet, want deze persoon wil ook gewoon eten.

Ik maakte, on the spot, een avocado risotto met verse tuinerwtjes en asperges. Ons team was flexibel, maar helaas is dit niet overal zo. Onze gast ging tevreden weg na zelfs nog een vegan dessert gehad te hebben, ook on the spot bedacht en gemaakt.

Uit eten als vegan

Tips & Tricks

Hieronder heb ik een stappenplan hoe je in een niet-vegan restaurant prima kunt eten. Let wel: hiervoor moet je toch echt vaak reserveren. Mocht het reserveren of van tevoren bellen niet lukken, dan kun je het beste de Happy Cow app gebruiken om op zoek te gaan naar een vegan friendly spot.

1. Check de website van het restaurant waar je wil gaan eten.

Staan er vegetarische gerechten op de kaart of stiekem iets dat vegan is/lijkt? Score! Vaak kan er dan met een kleine aanpassing een vegan gerecht voor je gemaakt worden. Let er wel op dat je dan een restaurant kiest waar ze niet enkel een geitenkaassalade hebben, want geitenkaassalade zonder de geitenkaas is pas echt dramatisch.

2. Zoek contact met het restaurant.

Veel restaurants kun je via Facebook contacten, echter is bellen net wat persoonlijker en je hebt direct je antwoord.

3. Geef aan wat je wel en niet eet.

Veel koks weten wat vegan eten is, niet iedereen in de bediening is er echter van op de hoogte. Leg dus aan de telefoon/in het bericht uit wat je wel en niet eet. Dus; “Ik eet geen vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren en honing” – vraag vervolgens of het mogelijk is om een menu te krijgen dat volledig plantaardig/vegan is. Vraag desnoods of je de chef even mag spreken, dat werkt nog net iets beter is mijn ervaring.

Uit eten als vegan

4. Bel op tijd!

Bel niet op de dag zelf maar bel enkele dagen van tevoren, dan geef je de keuken de ruimte om een menu voor je te bedenken en eventuele producten te kunnen bestellen.

5. Reserveer.

Heb je genoeg informatie? Kan de keuken gehoor geven aan je verzoek? Reserveer dan! Dit kan vaak telefonisch en in sommige gevallen digitaal. Vergeet niet bij je reservering ook nog aan te geven dat je veganistisch/plantaardig eet (geen vlees, vis, gevogelte, zuivel, eieren, honing).

6. Ga lekker uit eten!

Als je alle stappen doorlopen hebt kun je lekker gaan genieten van je vegan maaltijd. De eerste paar keren is het een beetje spannend, je weet natuurlijk nooit hoe er gereageerd gaat worden op je verzoek. Stap uit je comfortzone en doe het gewoon! Hoe meer vraag er is naar vegan maaltijden, hoe groter de kans dat restaurants er uiteindelijk voor kiezen om een vegan menu aan te bieden.

En als ik dit nu allemaal niet wil doen?

Zoals ik al zei kun je dan het beste de Happy Cow app raadplegen of gewoon in een van de vele all vegan restaurants gaan eten die ons landje rijk is. Bijvoorbeeld Deer Mama, Mooshka, Studio Konijnenvoer, Mr & Mrs Watson, VJFB, Bindi Café, Foam, Broei, Daantje, Oproer en nog veel meer.

Pin dit artikel op Pinterest

Uit eten als vegan

4 reacties

  1. Ik vind het altijd een uitdaging om vegan uit eten te gaan. De keuze op de kaart is vaak beperkt. Ik maak daar overigens altijd een opmerking over in de Google-waarderingen die ik over mijn restaurantervaringen schrijf. Ik heb gemerkt: hoe Aziatischer, hoe groter de keuze. Dan heb ik het over kwalitatief wat betere Vietnamese restaurants en niet de eerste, beste afhaalchinees.

    1. Ah ja, dat snap ik. Ik vind het zelf fijn om van tevoren altijd even te bellen en te kijken hoe of wat. GElukkig is er tegenwoordig steeds vaker vegan food op ‘normale’ menu’s te vinden. Echt een super goede vooruitgang. De aziatische keuken is inderdaad wel lekker veilig, daar gebruiken ze sowieso veel tofu, etc. Echter loop je er bij Viëtnamese restaurants wel vaak tegenaan dat ze veel vis- en oestersaus gebruiken. En in de Indonesische keuken helaas vaak trassie. Maar hey, altijd vragen naar mogelijkheden want op de meeste plekjes willen ze met liefde iets voor je klaarmaken!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *