Na alles wat gebeurt is wilden we weg, gewoon even er tussenuit om te ontspannen en niet bezig te zijn met wat we verloren hebben. De plek waar ik heen wilde? Berlijn! Want welke vegan wil daar nu niet heen? 

De reis

Je kunt op verschillende manieren naar Berlijn toe (trein, vliegtuig) maar we besloten met de auto te gaan. Ik heb geen rijbewijs dus Delano reed en we stopten om de 2 uur zodat hij even kon pauzeren. Het was een flink stuk rijden met véél wegwerkzaamheden en voor 1 persoon dit rijden is wel heftig. Mijn tip als je met de auto gaat? Zorg dat je beiden een rijbewijs hebt, dan kun je het rijden een beetje afwisselen. We hebben er (vanaf Leiden) zo’n 7½ uur over gedaan om in Berlijn te komen bij ons hotel.

Vegan in Berlijn

Aangezien dit een tripje was om goed te ontspannen hebben we vooral gedaan waar we zin in hadden. We hadden niets gepland; go with the flow. Naast het hotel zaten twee winkelcentra waar we een kijkje namen (Ring Center Berlin). In dit winkelcentrum heb je meerdere supermarkten en wij hebben de Edeka en Real even bekeken. Bij de Edeka kocht ik direct wat vegan ‘vlees’waren die in de hotelkamer in de koelkast konden. Shoppen stond hoog op onze lijst, want er waren wel wat dingen die we nog nodig hadden. Delano is beter geslaagd voor de dingen die hij nodig had, bij mij was het een beetje een struggle om dingen te vinden waar mijn achterwerk in paste (oke, mijn boobies werkten ook niet helemaal mee). Onze favoriete spot was de Mall of Berlin – een gigantisch winkelcentrum met super veel winkels van onze favoriete merken (Adidas, Nike, etc.)

In Berlijn zitten de winkels óf in winkelcentra of verspreid over de stad. We hebben niet het idee dat het centrum heel veel winkels op 1 plek had (of in elk geval – niet de winkels die wij interessant vonden). Als je goed wilt shoppen raad ik je dus aan een mall te bezoeken, daar kun je je hart ophalen.

Impulsieve tatoeages

Op zaterdag zaten we na een dagje winkelen in de auto; “Zullen we een tatoeage nemen?” – vroeg ik aan Delano. “Ja, daar zat ik ook al aan te denken!” – dus we gingen op zoek naar wat shops. Veel van de studio’s die op google maps stonden waren gesloten of weg. We kwamen uiteindelijk uit bij Nuclearabbit, een zaak niet ver van het hotel.

In deze zaak, die er uit ziet als mijn droom-kamer toen ik 15 (en gothic) was, werkt super vriendelijk personeel en voor een fijn bedrag konden we beiden een tatoeage nemen als aandenken aan onze lieve Ivy Nika.

Never not eating: Berlin edition

Ons hotel lag net op de rand van de wijk Friedrichshain en Lichtenberg, we zaten dus op een perfecte locatie, alles was met de auto op een afstand van 10 – 15 minuten. In de wijk Friedrichshain heb je gigantische ladingen vegan tentjes waar je wat te eten kunt scoren en het is dé plek om naar toe te gaan als je met omni-gezelschap bent. Op de meeste plekken kun je zowel veganistisch als omni eten, top toch?

Vegan in Berlijn Vegan in Berlijn

De ‘niet zo lekkere’ sushi

De eerste dag dat we in Berlijn waren aten we onbeperkt sushi voor €15,- per persoon. De sushi was niet super goed, maar het vulde ons wel en de cocktails smaakten goed. De broer van Delano zei dat als je goede Sushi wil je het beste naar Seoul Kitchen (op de warschauer strasse 46) kunt gaan. In Berlijn is ‘lunch sushi’ hot en bij lunch sushi kun je rolls verwachten met rucola (what?) en allerlei random dingen. Onze sushi-ervaring was dus niet optimaal, maarrrr – we wisten dan ook niet dat sommige zaken enkel lunch sushi verkopen.

Tip: als je sushi wil eten in Berlijn check dan eerst of het geen lunch-restaurant is.

Vegan in Berlijn Vegan in Berlijn

Döner en currywurst bij Vöner

Ik sprak mijn vader aan de telefoon en hij gaf me de opdracht om vegan currywurst te vinden. Gelukkig is dit in Berlijn niet lastig. Na onze eerste dag shoppen en (teleurstellende) sushi eten, gingen we naar het hotel voor ontspanning. Lekker douchen, comfortabele outfit aan en Netflix erbij. Maar we kregen zin in een late night snack. Ik vond vlakbij de zaak Vöner, waar ze enkel vegan eten hebben.

Ik besloot wel trek te hebben in een vegan döner (op basis van seitan) en een currywurst. Dit was lekker en nog goedkoop ook. Probeer in Nederland deze twee dingen maar eens voor €8,50 te krijgen, lukt je niet! Maar hier kan dat allemaal. We namen ons eten mee naar de hotelkamer en in bed aten we er van. De kebab was goddelijk en de currywurst was mega lekker. Als je in de buurt bent van Vöner moet je zeker eens een kijkje nemen.

Lunch on the go

We hebben veel geshopt en gewandeld en in Berlijn hoef je dus je maaltijden echt niet te plannen, super fijn. Op zaterdag had ik een heerlijk ontbijtje bij de Starbuck op Alexanderplatz; een flatbread met hummus, falafel en muntsaus. Vervolgens at ik in de Mall of Berlin bij Immergrün een mega lekkere bowl met falafel (alweer ja), gestampte aardappelen, sla en een dressing. Immergrün kun je op meerdere plekken in Berlijn vinden en het is een keten met broodjes, wraps, bowls en sapjes. Ze hebben verschillende vegan opties en zijn schappelijk geprijsd.

Vegan in Berlijn

Lily Burgers & Steaks

Dit was echt mijn persoonlijke highlight van deze trip. Bij Lily Burgers & Steaks kun je alles wat op de kaart staat óók vegan bestellen. Alleen de biefstuk/steak niet – maar dat wilde ik toch niet. Van mac and cheese tot wafels en van chickenwings tot burgers mét ‘bacon’ – ik leef voor dit soort zaken, wat fijn!

Het was zaterdag en behoorlijk druk dus het Nederlandse(!) meisje in de bediening die vertelde ons dat we zo’n 45 minuten zouden moeten wachten op ons eten, maar hey; ik wacht wel op goed eten. We dronken wat cocktails (Delano virgin & ik de niet-virgin variant) en keken voetbal. Welke wedstrijd? Geen idee.

Vegan in Berlijn Vegan in Berlijn

Delano at een steak met JFK topping (bacon, kaas, barbecuesaus) en twisterfries en ik ging voor de vegan burger met JFK topping en dat was lekker. De burger komt standaard met een onionring en sla en dergelijke. Aangezien ik toch wel meer wilde proberen nog, bestelde ik ook de bacon onion rings én chickenwings. En ja – allemaal vegan. De laatste twee heb ik enkel besteld zodat ik deze in een doggybag kon doen en dan mee naar het hotel (of huis) kon nemen.

Het eten liet lang op zich wachten maar het personeel was super vriendelijk, het eten smaakte goed en we gingen beiden enorm vol (en blij) terug naar het hotel.

Brammibal

Natuurlijk kun je bij een bezoek aan Berlijn de donuts van Brammibal niet overslaan. Ik had er graag ook uitgebreid willen ontbijten, maar we besloten op de dag van vertrek gewoon een enorme doos donuts te halen. Dan hadden we nog iets lekkers voor onderweg (en thuis). We kochten 12 donuts voor €24,- en hebben daar nog aardig lang mee kunnen doen. Oké – ik lieg, ik at gewoon zo 3 donuts op een dag. Maar lekker waren ze wel. Mijn favoriet? De chocolade tahin donut, dat verbaasde me enorm want ik hou dus totaal niet van tahin, ha.

2 reacties

    1. Ja, sowieso! Wij willen sowieso nog eens terug want nu hebben we vooral gefocust op rustig aan doen, volgende keer willen we wat culturele dingen checken én wat feestjes pakken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *