Niet zo lang geleden had ik ineens zin in “kerstig” eten. Nu is dit niet perse een écht kerstgerecht, maar wel 3 gerechten die ik met kerst graag op tafel zet. Dus eigenlijk vegan bijgerechten. Ik maak graag cheesy aardappelpuree, erwtjes met ‘spekjes’ en gebakken knoflook champignons. Ik heb zitten smullen en dacht; dit willen jullie vast ook!

Vegan bijgerechten

Pas sprak ik eens iemand en die vertelde me dat ze vegetarisch (dus niet eens veganistisch) eten zo droog vond. “Aardappels zonder jus en dan alleen wat groenten er bij” – ik stond met mijn oren te klapperen. Wie eet er nu droge aardappels en groenten? Ik verdrink mijn eten graag in een sloot jus en dan kan ik het met een rietje opslurpen. Lekker man!

Ik heb nog nooit het probleem gehad dat ik mijn eten te droog vond (al vond pas iemand mijn lasagne droog – maar ik heb trauma’s aan de mushy lasagne die ik vroeger weleens at, dus ik maak stevige lasagne, haha). De puree in dit recept bijvoorbeeld; geen jus bij nodig! Maar het kan wel, alles is natuurlijk beter met jus.

Vegan bijgerechten Vegan bijgerechten

Over gerookte tofu en bergen knoflook

Als ik bezig ben met gerookte tofu of knoflook, dan sta ik er altijd van te snoepen. Ja – ik ben zo’n gek die rauwe knoflook weg staat te hompen. Dat wel in mindere mate dan de gerookte tofu, maar ik eet het toch. Heerlijk vind ik dat. Gerookte tofu was eerder nog lastig te krijgen, maar tegenwoordig ligt het in bijna alle supermarkten. Nu ben ik super kieskeurig en eet ik het liefste de gerookte tofu van Taifun. Die is lekker stevig, heeft een goede rooksmaak én is prima rechtstreeks uit de verpakking te eten, haha.

Vegan bijgerechten

Vegan bijgerechten

Deze drie bijgerechten maken 1 lekkere maaltijd, maar je kunt uiteraard ook deze gerechten apart serveren. Ideaal voor de feestdagen bijvoorbeeld.

Tuinerwtjes met gerookte tofu

 • ½ eetlepel plantaardige boter
 • 450 gram diepvries tuinerwtjes
 • 3 tenen knoflook (geperst)
 • 150 gram gerookte tofu (in blokjes)
 • zwarte peper
 • zout

“Kazige” aardappelpuree

 • 800 gram kruimige aardappels (geschild en in stukken gesneden)
 • 75 ml plantaardige ongezoete melk
 • 2 eetlepels plantaardige boter
 • 1 handje Violife mozzarella
 • peper
 • zout

Knoflook champignons

 • 600 gram kleine champignon (schoongeboend)
 • 2 eetlepels plantaardige boter
 • 1 eetlepel gedroogde bieslook
 • 6 tenen knoflook (geperst)
 • scheutje water (of witte wijn)
 • zwarte peper
 • zout

Tuinerwtjes met gerookte tofu

 1. Smelt de plantaardige boter in een koekenpan die groot genoeg is voor de erwtjes.
 2. Bak de tofu blokjes hierin goudbruin en krokant. Als deze goudbruin en krokant zijn, voeg je de geperste knoflook toe. Bak dit even kort mee.
 3. Voeg de tuinerwtjes toe en laat op laag vuur garen. Ik hou er van als ze nog wat bite hebben, en doe dit zo’n 5 a 10 minuten. Mocht je ze wat gaarder willen, dan kun je het altijd wat langer laten staan.

“Kazige” aardappelpuree

 1. Kook de aardappels tot deze gaar zijn, dit is afhankelijk van het formaat van de stukken. Giet af en doe terug in de pan. Stamp de aardappels fijn me een puree stamper.
 2. Verwarm de plantaardige melk in een steelpan mét de boter. Als de boter gesmolten is, schenk je dit bij de aardappels. Strooi de mozzarella er bij en roer het geheel door totdat een zachte puree ontstaan is.
 3. Breng op smaak met peper en zout.

Knoflook champignons

 1. Smelt de plantaardige boter in een diepe pan en voeg alle champignons (in z’n geheel) toe. Laat op middelhoog vuur de champignons goudbruin bakken.
 2. Voeg de geperste knoflook toe en roer alles goed om. Laat de knoflook meebakken maar let er goed op dat de knoflook niet verbrand. Blus af met een scheutje water (of witte wijn) en voeg de gedroogde bieslook toe.
 3. Doe een deksel op de pan en laat de champignons zo’n 10 minuten op laag vuur garen.
 4. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *